Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μόνο 20 φάρμακα που αποζημιώνονται

Άρον άρον έβαλαν 20 φαρμακα, από τα οποία μόνο ένα καινοτόμο, στη θετική λίστα για να φανεί το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης, που εδώ και ένα χρόνο καθυστερεί αδικαιολόγητα

Ασθμαίνοντας λίγο πριν από τις εκλογές υπέγραψε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός την πρώτη απόφαση με τη οποία εντάσσονται 20 σκεύασματα στον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και τα οποία "προέρχονται" από την περίφημη Επιτροπή Αξιολόγησης της Φαρρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) του υπουργείου Υγείας.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Αριστοτέλους ώστε να φαίνεται ομαλότητα και κανονικότητα στη λειτουργία της Επιτροπής αυτης - η οποία είναι κομβική διότι δινει τη σκυτάλη σε Επιτροπή Διαπραματευσης τιμών για τα σκευάσματα - το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν εναν χρόνο λειτουργίας της η Επιτροπη Αξιολόγησης, χαρακτηρίζεται μονο για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ιδίως των καινοτόμων θεραπειών.

Είναι ενδεικτικό, ότι η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει 20 σκευάσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι γενόσημα, ενώ τα καινοτόμα που αναμένονται με μεγάλη αγωνία από τους ασθενείς είναι... εξαφανισμένα.

Ειδικότερα, πρόκειται γαι 12 γενόσημα, 1 φάρμακο καλώς καθιερωμένης χρήσης, 2 σκευάσματα που είναι συνδυσμός δραστικών ουσιών και μόλις 5 φάρμακα πλήρους φακέλου και αίτησης, εκ των οποίων τελικα το 1 είναι φάρεμακο για νέα ένδειξη ασθένειας.


Σχεδόν 200 φάκελοι περιμένουν αξιολόγηση

Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότεροι από 200 φάκελοι φαρμάκων για αξιολόγηση. Άρα, η εσπευσμένη υπουργική απόφαση της Αριστοτέλους στο παρά πέντε των εκλογών περιέχει μολις το 10% των σκευασμάτων που εχουν υποβληθεί με φακέλους για αξιολόγηση στην Επιτροπή. Και αποτυπώνει την αγωνία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει έργο - σημειωτέον ότι η Επιτροπη ήταν η μεταβατική λύση που σχεδίασε το υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση καθώς έπρεπε αυτη να γινεται απο ανεξάρτητο Οργανισμό ο οποίος όμως δεν έχει δρομολογηθεί.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των 200 και πλέον φακέλων για αξιολόγηση, εκτιμάται πως περίπου 35-40 φάκελοι αφορούν καινοτόμες θεραπείες και οι άλλοι φάρμακα βιο-ομοειδή ή γενόσημα προς αξιολόγηση.

Βάσει του νόμου η αξιολόγηση του φαρμάκου πρέπει να ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή μέσα σε 180 ημέρες και στη συνέχεια να εισαχθεί στην επιτροπή για τη διαπραγμάτευση της τιμής του.


Παρήλθε χωρίς εισήγηση το 9μηνο περιθώριο

Για 46 φάρμακα η διαδικασία «επαναδρομολογήθηκε» με άγνωστο αποτέλεσμα, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα των εννέα μηνών για την αξιολόγηση χωρίς να υπάρχει εισήγηση της επιτροπής.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών πως δεν τίθεται θέμα σιωπηρής απόρριψης των αιτημάτων για τα οποία έχει παρέλθει το 9μηνο, ωστόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ακούνε με δυσπιστία τις διαβεβαιώσεις της Αριστοτέλους και αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν με τα νομικά τους τμήματα την ισχύ των φακέλων τους.

Το βέβαιον είναι πως η ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των φαρμάκων και της αποζημίωσης τους εντείνεται και όπως φαίνεται το συγκεκριμένο "βάρος" πέφτει με δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr