Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Με κάθε λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Με κάθε λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισης

Πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες παρούσες στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε  - Σήμερα η πρώτη του Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας

arx-am_main01
Πάνω από 1.500 άτομα, ανάμεσά τους πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των τελετών για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Στις τελετές παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαρέβα Μητσοτάκη, εκ μέρους της ΝΔ, η οποία κατά την ενθρόνιση καθόταν δίπλα στη μητέρα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο ΓΓ Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό και την ομογένεια στις ΗΠΑ. Είμαστε όλοι δίπλα στο νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Οι θερμές ευχές μας τον συνοδεύουν στο δύσκολο έργο που ανέλαβε. Πάντα Άξιος! _ The enthronement of Archbishop Elpidophoros of America, the seventh Archbishop of the Greek Orthodox Archdiocese of America. I am sure he will live up to the expectations of the Greek community in the USA. Congratulations!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mareva Grabowski-Mitsotaki (@marevagrabowskimitsotaki) στις


Εκεί βρέθηκαν επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αλλά και οι Κώστας Αγοραστός και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρούσα στις τελετές ήταν η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυγοριάννης, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, οι επικεφαλής των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς κι ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Λουκάς.

Κλείσιμο
Σήμερα, ο κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει της πρώτης του θείας λειτουργίας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.



Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η ελληνική Πολιτεία «θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, λέγοντας ότι θα σηματοδοτήσει «μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

«Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η ελληνική Πολιτεία, και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία, κοινή δράση και πάνω απ΄ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού».

Τις ευχές του Νίκου Αναστασιάδη μετέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού εξέφρασε πρώτα τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο για την «εξαιρετική του διακονία» την τελευταία 20ετία.

«Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί», επισήμανε. Επίσης, δήλωσε συγκινημένος από το όραμα του νέου Αρχιεπισκόπου.

elpid_gevma



Ελπιδοφόρος: Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όλους για τη λαμπρή αυτή μέρα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. «Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Όμως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε το Σταυρό». «Μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε τη μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής στην Εκκλησία που θα εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε στόχο», πρόσθεσε.
arx-am01

«Ευχαριστώ» στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι «ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος χαρακτήρισε «δώρο Θεού» τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης δεν φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο».

Άτομο με «βαθιά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με δυνατή κρίση» χαρακτήρισε τον διάδοχό του ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

arx-am02
elpid_mareva_agorastos
elpid_ent
arx-am00
elpid_katrougkalos_eythumiou
elpid_patoulis
elp898966
Η κ. Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη, Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πολιτεία της Καλιφόρνιας. Πίσω της ο κ.Χάρης Κονιδάρης και ο κ.Χρόνης Τσιανάκας, στενοί φίλοι του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
elpid_tzitzikostas
arx-am03
elpid_panagopoulou
arx-am04


Χάρης Κονιδάρης: Ελπιδοφόρος, ο Ιάκωβος του 21ου αιώνα.

Για ολόκληρη την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, αλλά και για όλους όσοι είχαμε την αγαθή τύχη και την ευλογία να σπουδάσουμε και να εργαστούμε στις Η.Π.Α. και να αποτελέσουμε έτσι,έστω και για λίγο, μέλη του ισχυρότερου και δυναμικότερου τμήματος της Διασποράς, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής π.Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη ήταν η πλέον χαρμόσυνη είδηση της τελευταίας εικοσιπενταετίας.

Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος,ο Πατριάρχης του Γένους μας, με την σοφία και την διορατικότητα που τον διακρίνουν, και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος επέλεξαν στο πρόσωπο του Ελπιδοφόρου τον Ιάκωβο του 21ου αιώνα.

Δηλαδή,τον αληθινό ηγέτη, που τόσο είχε ανάγκη η Ομογένειά μας στην Αμερική, καθώς η εκλογή του Ελπιδοφόρου σηματοδοτεί αναμφίβολα την αλλαγή σελίδας στην μεγαλύτερη επαρχία-καύχημα του Οικουμενικού Θρόνου στην αγκαλιά της οποίας αναπνέει,ζει,αναπτύσσεται και οργανώνεται ο εκεί Απόδημος Ελληνισμός.

Μία αλλαγή που προοιωνίζεται τόσο λαμπρή και τόσο ελπιδοφόρα όσο και το ονοματεπώνυμο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο Ελπιδοφόρος είναι ένας Ιεράρχης σύγχρονος και ταυτόχρονα παλαιάς κοπής.

Ένας γνήσιος Ρωμιός και ταυτόχρονα ένας πολίτης του κόσμου, με την αύρα και την γνώση και την εμπειρία που κληροδοτούν στους τολμηρούς τα ταξίδια των ανοιχτών οριζόντων.

Ένας χαρισματικός άνθρωπος, ο οποίος επειδή πατά γερά στο χθες και κοιτά επίμονα και μακριά στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει το παρόν.

Ευφυής,συναισθηματικά νοήμων, ευρυμαθής και πολύγλωσσος, με βαριές ακαδημαϊκές περγαμηνές, ανταποκρίνεται πλήρως στα αξιακά πρότυπα μίας δυναμικής κοινωνίας και μίας μεγάλης χώρας που θεμελιώνεται στη δικαιοσύνη και στην αξιοκρατία, που παρέχει ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες σε όλους αδιακρίτως,χωρίς ταξικά κριτήρια, που αξιοποιεί στο έπακρο τις ικανότητες και τα τάλαντα όλων ανεξαιρέτως, γνωρίζοντας,όσο ελάχιστες, να επιβραβεύει την αριστεία, και αποθεώνοντας την ελευθερία του ανθρώπου.

Ταπεινός,σεμνός,διακριτικός και νηφάλιος, πρόσωπο που αγαπά αληθινά και βαθιά, με καλοσύνη πηγαία και αρχοντιά φαναριώτικη, συνδυάζει τις αρετές του Ορθόδοξου Ποιμενάρχη με την οξυδέρκεια,την ευθυκρισία, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτεί η διοίκηση μίας Εκκλησίας, η οποία καλείται, πέραν του έργου της διαποίμανσης των Ελληνοαμερικανών αδελφών και συμπατριωτών μας, να επιτελέσει το ύψιστο εθνικό καθήκον Της.

Δηλαδή,να διατηρήσει τον ομφάλιο λώρο με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της Κοινότητας με την Μητέρα Εκκλησία,με το Ιερό Κέντρο, να εξασφαλίσει την εθνική,πολιτισμική και γλωσσική συνέχεια, αλλά και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επαύξηση της επιρροής της Ομογένειας και,συνακόλουθα,στον πολλαπλασιασμό της δυνάμεως της Μητέρας Πατρίδας, του Εθνικού Κέντρου, στο ισχυρότερο κέντρο αποφάσεων του κόσμου.

Και,προσωπικά,πιστεύω ότι πριν ακόμη ο Ελπιδοφόρος πατήσει το πόδι του στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει ήδη ενώσει τους ομογενείς μας, έχει ήδη αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία μας, έχει ήδη επουλώσει βαθιές πληγές.

Είναι ο χαρακτήρας του και το ήθος και η ψυχή του ανδρός.

Και, ειλικρινά, δεν θα αργήσει πλέον καθόλου η ημέρα που ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» θα στέκει εκεί,στον τόπο του μαρτυρίου των θυμάτων της τυφλής και νοσηρής βίας και της τρομοκρατίας, ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και του Οικουμενικού Ελληνισμού, αλλά και ως σύμβολο ιερό ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου.

Και ούτε είναι μακριά η στιγμή που η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα υποδέχεται ξανά στις αίθουσές της τους φοιτητές της ως το φυτώριο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Γιατί ο Ελπιδοφόρος έχει ήδη κατασκευάσει το κλειδί για να ανοίξει τις θύρες της αυτός που το οραματίστηκε όσο κανείς άλλος και εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις, εδώ και δεκαετίες, για την επίτευξη αυτού του ιερού σκοπού, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.

Χάρης Σ. Κονιδάρης
Δικηγόρος LL.M. Harvard Law School-Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου,Ενημερώσεως, Επικοινωνίας & Νέων Τεχνολογιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Εκπρόσωπος Τύπου
του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου Β’, Συντονιστής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Νομικός Σύμβουλος στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου

ekek99
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης