Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα αρχίσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων

geotriseis_12

Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» κατά τον  εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

O εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, δήλωσε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία που έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», αναφερόμενος στη Κυπριακή Δημοκρατία, με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού».

Ο κ. Άκσοϊ στην γραπτή του απάντηση σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τουρκοκύπριους». Αυτό, συνέχισε, και για την Τουρκία αλλά και για το ψευδοκράτος, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο κ. Ακσόι αναφερόταν στην πρόσφατη συμφωνία της Λευκωσίας με τις εταιρείες Noble-Shell-Delek για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στη τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα έσοδα από αυτή την εμπορική συμφωνία για τη Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκαν σε 9,4 δις δολάρια σε βάθος 18ετίας.

Η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» κατά τον Χαμί Ακσόϊ αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτή, δεν μπορούν να ενεργούν, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα». Επανέλαβε δε την δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην δική τους υφαλοκρηπίδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπ. εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου) το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίζ, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις. Ο κ. Άκσοϊ κατέληξε στην γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει την διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Η τακτική που ...

... ακολουθεί ο ανατολίτης ψεύτο-τσαμπουκάς θα τον οδηγήσει στο γκρεμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

SIAP4

Αφού δεν στέλνουν τους Τουρκόγυφτους να κάνουν παρέα στα ψάρια, οι Τουρκόγυφτοι αποθρασσύνονται.....

125

Ερντι, ο πρόεδρος στην άλλη μεριά του ατλαντικού είναι 'τρελός' - να προσεχείς, βρέχει φάπες.

Δε υπάρχει πρόβλημα

Το 95% ΤΟΞΟ θα στείλει τον Αντετοκουμπο και το PRIDE να τους εμποδίσουν . Γελοία χώρα, γελοίος λαος

έχεις δίκιο...έσφιξαν οι ζέστες

Έχεις δίκιο, βέβαια. Αυτές τις διεθνείς υποθέσεις μονάχα ο Κλασιδιάρης της Κλούβιας Αβγής του 4% μπορεί να τις επιλύσει. χαχαχαχαχα

Αρμαγεδδών

Η Τουρκία τραβά το σχοινί επειδή δεν έχει αντίπαλο: η Κύπρος δεν είναι σε θέση να την κοντράρει και η Ελλάδα δεν μπορεί να ρισκάρει μια σύγκρουση που θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να κάνει επίδειξη της υπέρτερης στρατιωτικής μηχανής της με απρόβλεπτες για την έκβαση της σύγκρουσης συνέπειες. Η Ελλάδα κατά συνέπεια θα πρέπει να αποφύγει τη σύγκρουση κι ο μόνος τρόπος για να το πετύχει είναι να έχει εξασφαλίσει έναν ισχυρό στρατιωτικό εταίρο με τον οποίο δεν θα τολμήσει να τα βάλει η Τουρκία. Ο μόνος τέτοιος σύμμαχος αυτή τη στιγμή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κι ο μόνος τρόπος για να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στην Ελλάδα είναι η παραχώρηση γενναίου μεριδίου από το φυσικό αέριο και τους υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής αλλά και της ελληνικής αποκλειστικής ζώνης μαζί με παραχωρήσεις για στρατιωτικές βάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να κόψει το βήχα στους Τούρκους, ενδεχομένως και με τη συνεργασία του Ισραήλ.

αχαχαχαχαχα

απο ποιον πλανητη κατεβηκες? Με ποιους νομιζεις οτι εχουν γινει τα deals με τους Πακιστανους? Αμερικάνικες εταιρειες ειναι ηδη μεσα.

Χωριάτης

Με την λογική αυτή πρέπει να κάνουν και γεωτρήσεις στην Ισραηλινή ΑΟΖ για λογαριασμό των Παλαιστινίων. Πρόεδρε πες ότι θα μας στείλεις δωρεάν 10 F-35 για να τα δοκιμάσουμε

Αριστοτέλης

Όταν αφήσετε τους τουρκοκύπριους (και όχι τους γυφτοέποικους μογγόλους που κουβαλήσατε για να αλλοιώσετε τον τοπικό πληθυσμό) να αποφασίσουν ΜΟΝΟΙ τους για το συμφέρον τους, να είστε σίγουροι οτι Θα επιλέξουν την μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τότε ως κύπριοι πολίτες, θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και θα υφίστανται και όλες τις υποχρεώσεις. Όσο υπάρχει κατοχή στο νησί η όλη συζήτηση είναι άκυρη. Χαιρετίσματα στον Πούτιν και τους s 400 μεμέτια....

Λενε παρα πολλοι οτι

Στην Κυπρο υπαρχει μια μειονοτητα του 18%. Θα παρει τα εσοδα που αντιστοιχουν στο ποσοστο της οταν ληξει η κατοχη και επανενωθει το νησι.

@Λένε παρά πολλοί ότι

Έτσι ακριβώς

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης