Athens Pride 2019: Δείτε βίντεο από τη μεγάλη παρέλαση

Athens Pride 2019: Δείτε βίντεο από τη μεγάλη παρέλαση

Το φετινό Athens Pride τιμά τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου (Zackie Oh), τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall Inn και τα 15 χρόνια από το πρώτο Athens Pride

pride18
Στην πλατεία Συντάγματος, απ΄ όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ η μαζική παρέλαση του Athens Pride  2019 και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες συναυλίες.

Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το απόγευμα κατακλύστηκε από πολλά χρώματα και σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία που πλαισιώθηκε από ήχους τυμπάνων και άρματα. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, το μπλοκ με το πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο αποκόπηκε από την υπόλοιπη πορεία και κατευθύνθηκε προς την οδό Γλάδστωνος, όπου έπεσε νεκρός ο ακτιβιστής.

Με κεντρικό σύνθημα «Οργή και θλίψη η Ζάκι θα μας λείψει» οι διαδηλωτές παρέμειναν για κάποια ώρα στο σημείο γράφοντας και φωνάζοντας συνθήματα.

Πριν την έναρξη της παρέλασης πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς για την πραγματοποίηση του φετινού Athens Pride.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρέλαση:
pride15
pride14
pride13
Κλείσιμο


video 1560015306




video 1560014917


19fb4abe 0937 4cfc b879 fa21252af7e2



video 1560015032


video 1560014547

video 1560014352

pride21
pride20
pride19
pride0006
pride0005
pride0004
pride0003
pride0002
pride0001

Στο Athens Pride έδωσαν το «παρών» στελέχη της ΝΔ καθώς και οι υποψήφιες στις εθνικές  εκλογές στην Α' Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή και Αλεξάνδρα Χαριτάτου, σύμφωνα με ενημέρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη στήριξή της στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και στο Athens Pride εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά κατά τη επίσκεψή της το μεσημέρι στο περίπτερο για τους ΛΟΑΤΚΙ, του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στο Σύνταγμα. «Το Athens Pride είναι πλέον σημείο αναφοράς για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Είμαστε εδώ, γιατί υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι σε κάθε είδους διάκριση. Για μια "ανοιχτή κοινωνία" , που αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Για μια κοινωνία δημοκρατική, όπου όλοι είναι ισότιμοι», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Η ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας και Έκφρασης Φύλου του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρούσα στο Athens Pride 2019.    «Δεν παραβλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει κατά κύριο λόγο πατριαρχική κοινωνία που καταπιέζει όχι μόνο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις γυναίκες αλλά γενικότερα οτιδήποτε είναι διαφορετικό» υπογράμμισε η βουλευτής του κόμματος Αννέτα Καββαδία.

pride17
pride16


Σε πολύχρωμο ποτάμι μετατράπηκε το Σύνταγμα

Από νωρίς το πρωί οι πολύχρωμες σημαίες κυμάτιζαν στο Σύνταγμα. Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε από τους φορείς και τους υποστηρικτές του Pride που έδωσαν το παρών στη γιορτή της Αθήνας.

Κεντρικές διαβάσεις περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, με μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής, είχαν βαφτεί στα χρώματα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Ταυτόχρονα, δρώμενα και εκδηλώσεις «έτρεχαν» ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, τονίζοντας: «είμαστε εδώ μαζί σας για να δηλώσουμε ότι οι διακρίσεις, ο φόβος και η βία απέναντι στη διαφορετικότητα, δεν έχουν καμία θέση στην Αθήνα. Η ελευθερία, το δικαίωμα στην ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια της κοινωνίας μας και πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε γι αυτά».

Χαιρετισμό απηύθυναν και φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου επισημαίνοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για να είναι ο τελευταίος και δίνουμε έναν αγώνα για να χωράμε όλοι, όλες και όλα σε αυτή την πόλη κάθε μέρα και όχι μόνο μία μέρα. Πενήντα χρόνια από το Stonewall ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία, και εκείνος ο δρόμος η Γλαδστωνος έχει το δικό μας αίμα. Σας ευχαριστούμε πολύ που το κουβαλάτε μέσα σας και δείχνετε αλληλεγγύη στον αγώνα της οικογένειας του και των φίλων του».

«Σήμερα θα βγούμε ξανά στο δρόμο διεκδικώντας την ελευθερία της έκφρασης, την ασφάλεια και το δικαίωμα μας να είμαστε ορατές και ορατοί σε αυτή την χώρα», τόνισε εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ.

Να σημειωθεί ότι μετά την παρέλαση ξεκίνησε πάρτι – συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο θοδωρής Μαυρογιώργης

Το tweet της Ελένης Φουρέιρα στο οποίο τονίζει ότι την τιμά η συμμετοχή της στο Athens Pride:

pride11
pride12
pride10



Το φετινό Athens Pride αποτελεί ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα.

Σημειώνεται ότι το 15ο Athens Pride θυμάται και τιμά τον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Η Βουλή φωταγωγείται με τα χρώματα του ουράνιου τόξου


Η Βουλή των Ελλήνων, με την ευκαιρία των σημερινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας 2019, ανέδειξε το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του, με τη συμβολική φωταγώγηση της πρόσοψής της στα χρώματα του ουράνιου τόξου, απόψε, από τις 21:00 έως τις 23:30.

gpride2
gpride3
gpride4
gpride5
gpride6
gpride7
gpride8
pridesyriza1
pridesyriza2
pridesyriza3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης