Νοσηλευτές: Δεν μπορούμε να επιφορτιζόμαστε και με... αστυνομικού τύπου καθήκοντα

Νοσηλευτές: Δεν μπορούμε να επιφορτιζόμαστε και με... αστυνομικού τύπου καθήκοντα

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας αντιδρά στην απόφαση του κ. Πολάκη με την οποία τους ανατίθενται καθήκοντα ελέγχου των συνοδών των ασθενών καθώς και των αποκλειστικών νοσοκόμων

nosil09
Αστυνομικού τύπου καθήκοντα επιφυλάσσει στους νοσηλευτές του συστήματος υγείας της χώρας πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τροποποιήσεις στο καθεστώς απασχόλησης και ελέγχου των αποκλειστικών νοσοκόμων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με αυτή, το συρρικνωμένο νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ επιφορτίζεται, πέραν των οικείων καθηκόντων, και με ελεγκτικές αρμοδιότητες, σχεδόν αστυνομικής φύσεως, όπως επισημαίνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των αποκλειστικών νοσοκόμων ή των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας των συνοδών των ασθενών.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ, μέχρι σήμερα προβλεπόταν, ότι στις περιπτώσεις περιστατικών, όπου κατά την κρίση του Διευθυντή του Τμήματος νοσηλείας, είναι απαραίτητη η παραμονή ενός συνοδού για τον ασθενή, θα δίνεται άδεια παραμονής σε συγγενικό πρόσωπο, η οποία θα υπογράφεται από το θεράποντα ιατρό ή την νοσηλεύτρια Προϊσταμένη του Νοσηλευτικού Τμήματος, θα αναφέρει το ονοματεπώνυμο του ασθενή και θα αναγράφει τη συγγενική σχέση με αυτόν.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση αλλάζει το πλαίσιο ως εξής : «Η άδεια παραμονής θα δίδεται μετά από αίτηση του συγγενή, στην οποία θα δηλώνονται το ανώτερο 3 άτομα που θα μπορούν εναλλακτικά να συνοδεύουν τον ασθενή, αφού επιδείξουν την άδεια παραμονής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο ταυτοποιητικό στοιχείο, στην Προϊσταμένη του νοσηλευτικού τμήματος».

Επίσης, προβλέπεται πως «Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω, σχετικά με την παραμονή των συνοδών αλλά και των αποκλειστικών νοσοκόμων, καθώς και τον έλεγχο για μη διακίνηση διαφημιστικού υλικού για παροχή φροντίδας, έχει ο/η Προϊστάμενος/η ή ο/η υπεύθυνος νοσηλευτής/τρια βάρδιας του Τμήματος όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, καθώς και ο/η εφημερεύων κάθε φορά Τομεάρχης και το προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται απασχόληση αποκλειστικών νοσοκόμων που δεν προβλέπονται από τον οικείο ονομαστικό πίνακα, ειδοποιείται η ασφάλεια του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής και σε περιπτώσεις μη απομάκρυνσής τους ειδοποιείται η ασφάλεια του οικείου Αστυνομικού Τμήματος».

Αδιανόητη κι εκτός λογικής η απόφαση, λέει η ΕΝΕ

Κλείσιμο
«Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες εκτελούν μόνον νοσηλευτικά καθήκοντα, που εμπίπτουν στον κύκλο των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων» διευκρινίζει η ΕΝΕ και χαρακτηρίζει τουλάχιστον αδιανόητο ότι οι νοσηλευτές, παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και υγείας στους ασθενείς, μπορούν να επιφορτίζονται και με αστυνομικού τύπου καθήκοντα προκειμένου να διασφαλίζουν το σωστό πλαίσιο απασχόλησης των αποκλειστικών νοσοκόμων.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι «δεδομένων και των τεράστιων κενών και ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό, καθίσταται εν τοις πράγμασι ανέφικτο για ένα νοσηλευτή να ασκεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του και ρόλο ελεγκτικού οργάνου».

«Η υπουργική απόφαση κινείται εκτός πραγματικότητας και απομακρύνεται από τους αυτονόητους κανόνες της κοινής και της νομικής λογικής» καταλήγει η ΕΝΕ, υπενθυμίζοντας ότι τέτοια ελεγκτικά καθήκοντα ασκεί το προσωπικό φύλαξης των νοσοκομείων και όχι το προσωπικό των υποστελεχωμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης