Συνάντηση Ιερώνυμου με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την Ουκρανική Εκκλησία

4808922

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και ο επικεφαλής της Κυπριακής Εκκλησίας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είχε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησής τους.

«Είχα πει ότι εάν κάνουμε κάποιο λάθος για έναν Προκαθήμενο, αν τον αδικήσουμε, επειδή εμείς είμεθα θνητοί, με τον θάνατό μας πεθαίνει και το λάθος. Αν κάνουμε λάθος για την Εκκλησία, επειδή είναι αθάνατη η Εκκλησία, δυστυχώς μένει και το λάθος αθάνατο», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα για αίσια έκβαση του Ουκρανικού, σε ό,τι αφορά την Εκκλησία.

Επιπλέον, με αφορμή την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το Ουκρανικό ζήτημα, σημείωσε ότι «πρέπει να προσέξουμε να μην κάνουμε λάθος για την Εκκλησία. Είναι αμαρτία από τον Θεό. Για αυτό συνεχώς, γνώμονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας και δεν πρέπει να δούμε τα πρόσωπα. Όποια και να είναι δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει πρώτιστα η Εκκλησία. Και τα πρόσωπα είναι αγαπητοί φίλοι, τα αγαπούμε, τα σεβόμεθα. Θα δώσουμε τον καλόν εαυτόν μας στην υπηρεσία όλων, αλλά πρώτιστον η υπηρεσία στην Εκκλησία και ευελπιστώ ότι θα την υπηρετήσομεν με όλην την δύναμιν την ψυχής μας, να μην έχουμε σχίσμα».

4808921
Επισήμανε επίσης, ότι «η Εκκλησία έζησε στην πορεία της την αιωνόβιο πολλές τρικυμίες, ελπίζω να μη ζήσει άλλη. Αρκετά θέματα και προβλήματα έχει. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με θάρρος και με πίστη και αισιοδοξία. Με αυτές τις προϋποθέσεις έχω αναλάβει αυτό το έργο. Δεν είναι εύκολο, αλλά κανείς όταν πιστεύει, βάλει τον Σταυρό του, και ζητήσει τη χάρη του Θεού, δεν έχει παρά να φέρει εις πέρας το έργο, γιατί την Εκκλησία την αγαπά περισσότερο από εμάς ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Σωτήρας όλων, ο Χριστός. Με αυτές τις προϋποθέσεις ξεκινήσαμε, με αυτές ευελπιστώ ότι θα τελειώσουμε. Είμεθα άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη, αλλά και μπορούμε με αγάπη και με πίστη τα λάθη να τα υπερβούμε με τη χάρη του Θεού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Πράγματι, τα λόγια σας είναι σοφά, πράγματι οι προβληματισμοί σας είναι σωστοί. Εναπόκειται τώρα, όλοι μας από τη θέση που είμαστε και διακονούμε, να δούμε το θέμα υπεύθυνα και όχι προσωπικά (είτε να υποστηρίξουμε προσωπικά συμφέροντα), αλλά το γενικότερο συμφέρον της Εκκλησίας και ιδιαίτερα την ενότητα».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης.

Σημειωτέον ότι η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, καθώς είχε επαφές σε Βελιγράδι και Σόφια με τους Πατριάρχες Ειρηναίο και Νεόφυτο, αντίστοιχα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το θέμα της Ουκρανίας.

4808976

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

goudi_ar

Συνελήφθη και ομολόγησε τον φόνο της 92χρονης γυναίκας -Είπε στους αστυνομικούς ότι η μητέρα της είχε προβλήματα υγείας και δεν άντεχε άλλο - Το πτώμα της ηλικιωμένης γυναίκας βρέθηκε στη μέση του δρόμου το απόγευμα του Σαββάτου

6