8χρονη Αλεξία: 16 μέρες μετά την αδέσποτη σφαίρα, συνεχίζει τη «μάχη» με μικρές αλλά σημαντικές νίκες

8χρονη Αλεξία: 16 μέρες μετά την αδέσποτη σφαίρα, συνεχίζει τη «μάχη» με μικρές αλλά σημαντικές νίκες

Κάθε ώρα που περνάει χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας της θεωρείται πολύτιμος, κερδισμένος χρόνος - Η αποσωλήνωσή της, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές, ήταν κομβικό σημείο στη διαδρομή της

aglaia-kiriakou
Συνεχίζεται η «μάχη» της μικρής Αλεξίας, η οποία συμπληρώνει τη 16η ημέρα νοσηλείας της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», από την Κυριακή του Πάσχα που έπεσε βαριά τραυματισμένη από αδέσποτη σφαίρα στην αυλή του σπιτιού της, στις Θεσπιές Βοιωτίας.

Πρόκειται για μια «μάχη» αδιάκοπη και γεμάτη ανατροπές, ωστόσο κάθε ώρα που περνάει χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας της θεωρείται πολύτιμος, κερδισμένος χρόνος. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτών των δύσκολων 16 ημερών η 8χρονη έχει επιτύχει πολλές μικρές νίκες, από το βαρύ χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκε και μετά.

Ο τεράστιος αγώνας της – ένας αγώνας που γίνεται βεβαίως με τη βοήθεια των γιατρών και νοσηλευτών και την αγάπη και τις ευχές των δικών της- περιγράφεται σε λίγες μόλις λέξεις στο χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν: «Η κατάστασή της παραμένει βαριά, αν και προοδευτικά βελτιούμενη».

Η αφαίρεση της σφαίρας, ελάχιστα χιλιοστά από την παρεγκεφαλίδα, θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη μεγάλη νίκη της Αλεξίας, αφού στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της και η σφαίρα δεν έπληξε το σημείο αυτό, που λόγω της σημασίας του στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, λέγεται και «μικρός εγκέφαλος».

Η αποσωλήνωση της 8χρονης, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, ήταν επίσης κομβικό σημείο στη διαδρομή της – όπως είναι άλλωστε για κάθε ασθενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι η αναπνοή της χαρακτηρίζεται εργώδης, κοπιαστική, οι γιατροί έχουν μια πρώτη, σημαντική εικόνα για την αναπνευστική της λειτουργία και για το επίπεδο αυτονομίας της. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την επαναδιασωλήνωση, εάν επιδεινωθεί, όπως ανέφεραν στο χθεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, η αναπνευστική λειτουργία της μικρής.

Παράλληλα, με την αποσωλήνωση έγινε και ένα άλλο σημαντικό βήμα, το «ξύπνημα» της Αλεξίας από την βαθιά καταστολή, από το βαθύ τεχνητό κώμα στο οποίο την κρατούσαν μετά την επέμβαση οι γιατροί ώστε να μην επιβαρύνονται οι ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού της και να επιτυγχάνεται «οικονομία δυνάμεων».

Κλείσιμο
Η διαδικασία του «ξυπνήματος» από την καταστολή και ιδίως κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις που έκανε η Αλεξία, επέτρεψαν στους επαγγελματίες υγείας της Μονάδας να διατυπώσουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους και τη θετική τους αίσθηση για την έκβαση της πορείας που διανύει η 8χρονη.

Ο χθεσινός απολογισμός είναι θετικός σε ό,τι αφορά κάποιες νευρολογικές ενδείξεις, όπως πχ ότι έχει ανοιχτά τα μάτια, κινεί τα άκρα ομότιμα κατόπιν ερεθίσματος και προφέρει ήχους, αλλά γενικώς το δραματικό αυτό «ισοζύγιο» παραμένει ασταθές ακόμη, αφού οι ειδικοί αναφέρουν πως η 8χρονη δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης