Ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι προς ΕΟΠΥΥ: Λυπηθείτε τους καρκινοπαθείς

doctor

Αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από τη συνταγογράφηση αναλγητικών και ναρκωτικών φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς

Την έντονη αντίδρασή τους προς τον ΕΟΠΥΥ εκφράζουν οι ακτινοθεραπευτές ογκολόγοι για τον «αποκλεισμό» τους από τη συνταγογράφηση αναλγητικών και ναρκωτικών φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς.

Με απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ορίζεται ότι για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας μπορούν να συνταγογραφούνται οπιοειδή μόνο από αναισθησιολόγους ή ογκολόγους – παθολόγους. Οι δόσεις θα καθορίζονται από τους προαναφερθέντες ειδικευμένους γιατρούς και αφορούν την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών των ασθενών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), κ. Γιώργος Πισσάκας, η συγκεκριμένη απόφαση απέχει πολύ από τον στόχο που θα έπρεπε να έχει ο ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς, δηλαδή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή τους στη διαχείριση του νεοπλασματικού πόνου. Μάλιστα, ο ειδικός απευθύνει έκκληση προς τους επικεφαλής του Οργανισμού «να λυπηθούν τον κόσμο που ζει σε τέτοια συνθήκη, δηλαδή περιμένοντας να λάβει τα οπιοειδή για να αντιμετωπίσει τον πόνο, και να μην τον ταλαιπωρείτε άλλο».

«Οφείλουν να ξέρουν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες έχουν εξαιρετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών, ότι ένα από τα πιο δυνατά όπλα στον αγώνα αυτό είναι η ακτινοθεραπεία και υπεύθυνος γιατρός είναι ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος. Αυτός οφείλει να βρει την καλύτερη λύση και τον καλύτερο συνδυασμό ακτινοθεραπείας και χορήγησης αναλγητικών και ναρκωτικών για τον έλεγχο του πόνου» λέει ο κ. Πισσάκας.

Η εμπιστοσύνη του ΕΟΠΥΥ προς τους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους δεν είναι καθόλου δεδομένη, κι έτσι εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση των ναρκωτικών ουσιών για τους καρκινοπαθείς.

«Ο ΕΟΠΥΥ όμως φαίνεται να αγνοεί τα στοιχειώδη στο σοβαρότατο αυτό θέμα και αποφάσισε να απαγορεύσει με πρόσφατη απόφασή του την συνταγογράφηση ναρκωτικών στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω αυτή του την ενέργεια γιατί και ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός θα ήταν πολύ βαρύς. Μια κραυγή μόνο…επιτέλους λυπηθείτε αυτόν τον κόσμο που ζει μια τέτοια συνθήκη και μην τον ταλαιπωρείτε άλλο» καταλήγει ο πρόεδρος των Ελλήνων ακτινοθεραπευτών ογκολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

viktoria-athina-arthro

Σάρωσε η κακοκαιρία Ιόνιο και δυτικά, περνά από την Αθήνα και αύριο αναμένεται να πλήξει την Εύβοια- Βίντεο και φωτογραφίες από τις καταστροφές σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Χανιά - Αναλυτικοί χάρτες από την ΕΜΥ με τις περιοχές που κινδυνεύουν

apth

Οι φοιτητές ζήτησαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει "lock out" μέχρι την Κυριακή, ούτε και έκκληση προς την αστυνομία για καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν λόγω 17ης Νοέμβρη

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Τόβε Ερνστ, απάντησε στα συμπεράσματα έκθεσης  του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για «μερικώς αποτελεσματική» διαχείριση του μεταναστευτικού σε Ελλάδα και Ιταλία

1
asoee_mat

Ο 25χρονος φοιτητής περιγράφει στο protothema.gr τα όσα βίωσε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο -Αρνείται ότι κρατούσε καδρόνι και πέταξε πέτρα -  Καταγγέλλει ότι μετά την προσαγωγή του δεν του επέτρεπαν να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και με τον δικηγόρο του

17
shutterstock_428604085_edit

Αυτό το μήνα, η αγορά κινείται στους ρυθμούς των εκπτώσεων, οι οποίες προκαλούν σε όλους μας μεγάλο ενθουσιασμό και όρεξη για βόλτες στα μαγαζιά. Όσο ωραία όμως κι αν είναι η συνθήκη των εκπτώσεων από μόνη της, γίνεται ωραιότερη όταν προστίθενται σε αυτή ακόμα περισσότεροι τρόποι για κέρδος από τις αγορές μας. Τι καλύτερο, δηλαδή, από το να αγοράζουμε κάτι, επωφελούμενοι από την έκπτωση, και, κατά την πληρωμή, να κερδίζουμε ακόμα περισσότερο!