Ο δήμαρχος Βούλας ζητά από το ΣτΕ ακύρωση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Ο δήμαρχος Βούλας ζητά από το ΣτΕ ακύρωση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Ο δήμαρχος Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό  που θα κρίνει τη νομιμότητα της απόφασης της Ιεράς Συνόδου– Υποστηρίζει ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, Αντωνίου Αβραμιώτη, ήταν άκυρη 

 

Ο δήμαρχος Βούλας ζητά από το ΣτΕ ακύρωση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας
Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητα και νομιμότητα ανάδειξης του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Θεοφιλέστατου Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου Αβραμιώτη (κατά κόσμον Διονυσίου Αβραμιώτη).

Και αυτό γιατί ο Δήμαρχος Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης (ΒΒΒ) Γρηγόριος Κωνσταντέλλος υπό την ιδιότητα όμως του δημότη και του ενορίτη του ναού του Αγίου Ιωάννη Βούλας, προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητεί την ακύρωση της εκλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη και του σχετικού από 2.4.2019 Προεδρικού Διατάγματος που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη.

Με κλήρωση η εκλογή του νέου Μητροπολίτη

Μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Γλυφάδος Παύλου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προέβη στην πλήρωση δι΄ εκλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

Διεξήχθησαν δύο ψηφοφορίες. Κατά την πρώτη ψηφοφορία έλαβαν ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος 52 ψήφους, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης 50 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης 21 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή.

Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν μόνο μια ψήφος, αφού ο Αλέξιος Ψωίνος έλαβε 38 ψήφους και ο Αντώνιος Αβραμιώτης 37 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή και μια άκυρη.

Κατόπιν της διαφοράς αυτής έγινε επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτη ισοψηφία (38-38) και λόγω αρχαιότητας, εκλεγείς αναδείχθηκε ο Αντώνιος Αβραμιώτης (20 Μαρτίου 2019).

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας έχει διατελέσει διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της εκκλησιαστικής περιουσίας και είναι ο εμπνευστής της μετατροπής του κτιρίου στο Σύνταγμα -το οποίο ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος- που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης (στεγαζόταν επί σειρά ετών το υπουργείο Παιδείας) σε ξενοδοχείο, κάτι που έχει επιφέρει μεγάλα έσοδα.

Ακόμη, είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει σχέδια και προτάσεις για την αναβάθμιση και εκμετάλλευση της Εκκλησιαστικής περιουσίας στο Δήμο ΒΒΒ, η οποία ανέρχεται περίπου στα 4.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 500 στρ. είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα.

Τώρα, ο κ. Κωνσταντέλλος μόλις πληροφορήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου στην οποία χαρακτήριζε μη νόμιμη την εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Μητροπολίτης, πολύ περισσότερο να εκλεγεί Μητροπολίτης. Επιπρόσθετα, επισήμανε, ότι «δεν υπάρχει κανόνας, ο οποίος να θεμελιώνει την πρόκρισή του λόγω ισοψηφίας».

Κλείσιμο
Κλείνοντας την επιστολή ο Δήμαρχος ΒΒΒ ζητούσε από τον υπουργό Παιδείας την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας και τη μη έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διορισμού του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας.

Απάντηση από τον κ. Γαβρόγλου δεν έλαβε ποτέ ο κ. Κωνσταντέλλος, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο αντίγραφο των πρακτικών της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, αλλά η απάντηση ήταν ότι είναι απόρρητα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν μπορεί να χορηγηθούν.

Πάντως, πριν συγκληθεί Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτου και ΒΒΒ κ. Κωνσταντέλλος ζήτησαν από την Ιερά Σύνοδο να «εισακουσθεί η πάγκοινη επιθυμία των δημοτών τους» και να εκλεγεί νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας ο νυν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αλέξιος Ψωίνος. Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις μέρους των κατοίκων της περιοχής στο άκουσμα του αποτελέσματος των ιερατικών εκλογών.

Τι υποστηρίζει στην προσφυγή του

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος ΒΒΒ με δικηγόρο τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Χρυσανθάκη, κατέφυγε στο ΣτΕ.

Επισημαίνει ότι παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρεται στην πλήρωση χηρεύοντος Μητροπολιτικού θρόνου.

Υποστηρίζει ότι η εκλογή διενεργείται από τον κατάλογο των Αρχιμανδριτών και στον κατάλογο αυτό δεν μπορεί να εγγραφούν Μητροπολίτες και οι υπόλοιποι Αρχιερείς, όπως είναι οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι.

Από το 1977 το αξίωμα του Τιτουλάριου Επισκόπου έχει καταργηθεί, αλλά παρ΄ όλα αυτά η Εκκλησία της Ελλάδος εξακολουθεί να τους τιμά με το αξίωμα αυτό, για «τις παρασχεθείσες υπηρεσίες τους προς αυτήν», σημειώνεται στην προσφυγή.

Πέρα όμως από την κατάργηση του αξιώματος του Τιτουλάριου Επισκόπου, ο νέος Μητροπολίτης Γλυφάδας κατέχει το αξίωμα αυτό από το Μάρτιο του 2012 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δηλαδή ήταν ήδη Αρχιερέας και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής.

Η άρνηση χορήγησης αντιγράφων των πρακτικών της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, αντιστρατεύεται μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα, καταλήγει η αίτηση ακύρωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης