Συντάξεις Δημοσίου: Ποιοι μπορούν να βγουν το 2019 σε σύνταξη

Συντάξεις Δημοσίου: Ποιοι μπορούν να βγουν το 2019 σε σύνταξη

Αλλαγές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων - Ποιους αφορά - Τι προϋποθέσεις απαιτούνται - Οι πέντε κατηγορίες που θεμελιώνουν δικαίωμα για πλήρη ή μειωμένη

dimosio
Την «πόρτα» της εξόδου στη σύνταξη ανοίγουν φέτος περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς πατώντας σε ειδικές διατάξεις μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2019.

Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με όρια ηλικίας μικρότερα των 67 ετών, είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη, καθώς έχουν κατοχυρώσει σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο λόγος για άντρες και γυναίκες που µε ειδικές διατάξεις νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας, ως µητέρες - πατέρες ανηλίκων, ως τρίτεκνοι ή επειδή έχουν συµπληρώσει στο παρελθόν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης -25ετία ή 35ετία- και έχουν κατοχυρώσει δικαίωµα.

Το 2019 εκτός από τους ασφαλισµένους-ες άντρες και γυναίκες υπαλλήλους Δηµοσίου που έχουν ήδη θεµελιώσει δικαίωµα για να συνταξιοδοτηθούν και δεν το έχουν ακόµα ασκήσει, υπάρχουν και οι υπάλληλοι που έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν φέτος καθώς θεµελιώνουν το σχετικό δικαίωµα για πρώτη φορά. Δηλαδή συµπληρώνουν τις κατά περίπτωση απαιτούµενες προϋποθέσεις, χρονικές και ηλικιακές. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2019 κυρίως παλαιοί ασφαλισµένοι οι οποίοι είτε έχουν κατοχυρώσει σύµφωνα µε το προγενέστερο καθεστώς τις απαιτούµενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (κυρίως την τριετία 2010-2012), δηλαδή έχουν συµπληρώσει την απαιτούµενη 25ετία και τις κατά περίπτωση απαιτούµενες προϋποθέσεις (π.χ. 35, 36, 37 ή 40 έτη, ανήλικο παιδί, τρία παιδιά κ.λπ.), και ακολουθώντας τα νέα µεταβατικά όρια ηλικίας συµπληρώνουν το 2019 το νέο απαιτούµενο όριο ηλικίας και θεµελιώνουν δικαίωµα για συνταξιοδότηση. 

Οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούσε το προηγούµενο καθεστώς δεν άλλαξαν, άλλαξαν όµως για τους περισσότερους τα όρια ηλικίας.

Οι κατηγορίες των υπαλλήλων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» φέτος είναι οι εξής:

1. Υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης μέχρι την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος (με πραγματικό ή πλασματικό χρόνο) και φέτος συμπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

2. Υπάλληλοι με 35 χρόνια ασφάλισης που συμπληρώνουν κατά περίπτωση το νέο όριο ηλικίας το 2019. Πρόκειται για άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει 25ετία το 2010, το 2011, ή το 2012 και τα κατά περίπτωση 35, 36 ή37 έτη ασφάλισης μέχρι σήμερα.

3. Υπάλληλοι με τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης που συμπληρώθηκαν την τριετία 2010-2012 και φέτος συμπληρώνουν και το κατά περίπτωση απαιτούμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη η μειωμένη σύνταξη.

4. Υπάλληλοι με τρία παιδιά που είναι γεννημένοι το 1961 (έγιναν δηλ 55 ετών το 2016) και συμπλήρωσαν 23 έτη προϋπηρεσίες το 2012, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως τρίτεκνοι με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

5. Άντρες και γυναίκες γονείς ανηλίκων παιδιών που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2012 και είχαν ανήλικο παιδί. Σύμφωνα με τα νέα μεταβατικά όρια ηλικίας συμπληρώνουν το 2019 το νέο απαιτούμενο όριο ηλικίας θεμελιώνοντας δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.

Κλείσιμο
Ειδικά οι μητέρες ανηλίκου που είναι γεννημένες το 1961 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης