Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καθηγητής στην Εδρα «Καραμανλή» στο πανεπιστήμιο Tufts

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καθηγητής στην Εδρα «Καραμανλή» στο πανεπιστήμιο Tufts

Θα ασχοληθεί με τις ευρωαμερικάνικες σχέσεις και παράλληλα θα εκδόσει βιβλίο για τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία

arvan
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο να διδάξει στην Εδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στην φημισμένη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

H Εδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ιδρύθηκε το 2001 με στόχο την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επιβεβαιώνει οτι αποδέχθηκε την πρόταση του Ιδρύματος Καραμανλή να αναλάβει την έδρα της φημισμένης σχολής Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας. Θα διαδεχθεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ο οποίος μετά από τριετή θητεία στην Εδρα «Καραμανλή» αποχωρεί αφού πραγματοποίησε με θέμα την Ελλάδα και το ευρώ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος θα ασχοληθεί με τις ευρωαμερικάνικες σχέσεις-όπως είναι το διδακτορικό του- ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση βιβλίου για την μετάβαση από την δικτατορία στη δημοκρατία το 1974 και τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, βιβλίο που θα εκδοθεί στην Αμερική.

Από τη σύστασή της, η Εδρα προσέφερε μαθήματα με θέματα όπως: οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, η Συγκριτική Πολιτική στα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Δημοκρατία και ο Εκδημοκρατισμός, η Μεσογειακή Ασφάλεια, η Ελληνική Οικονομική Κρίση κ.ο.κ., σε περισσότερους από 300 φοιτητές, προπτυχιακούς στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Tufts και μεταπτυχιακούς στη Σχολή Fletcher.

Η Εδρα έχει, επίσης, οργανώσει διαλέξεις, σεμινάρια και, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale, το Διεθνές Συνέδριο για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Βαλκάνια. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, η Εδρα φιλοξενεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, την ετήσια σειρά διαλέξεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ομιλητές όπως ο Χαβιέρ Σολάνα και η Λαίδη Αστον. Τον Οκτώβριο του 2011 και το Νοέμβριο του 2012 η Εδρα διοργάνωσε διεθνείς ημερίδες για την ελληνική οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρωζώνης. Με τις δραστηριότητες και το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας της, η Εδρα «Κωνσταντίνου Καραμανλή» προάγει τους σκοπούς του Πανεπιστημίου Tufts και αναδεικνύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.

Κλείσιμο
Η πρωτοβουλία για την έδρα ξεκίνησε το 1996 από ομάδα Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων της σχολής Fletcher, που διέκρινε την ανάγκη για ισχυρότερη παρουσία της σύγχρονης Ελλάδας στη Βοστώνη, παγκόσμια ακαδημαϊκή πρωτεύουσα, καθώς διαθέτει 80 ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο της Αμερικής, το Πανεπιστήμιο Harvard. Η σχολή Fletcher παράγει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας διπλωματικής ελίτ και μεταξύ των αποφοίτων της είναι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών και επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών. Τα μέλη της ομάδας που είχε την πρωτοβουλία ήθελαν να τιμήσουν και το έργο του μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη της σύγχρονης Ελλάδας.
Η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» βασίζεται στην εναλλαγή επισκεπτών καθηγητών, κυρίως από την Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο για κάποια χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης