Βγάζουν στο «σφυρί» και βραχονησίδες

meg_avelas

Διάταξη παραχωρεί βραχονησίδες σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος -Τροποποίηση άρθρου στο νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό

Διάταξη με την οποία προβλέπεται η παραχώρηση βραχονησίδων έναντι ανταλλάγματος σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση και για άλλους επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Η επίμαχη διάταξη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» «κρύβεται» στο άρθρο 36 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει ότι:

1) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, για σκοπούς που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης νησίδων, βραχονησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων, καθώς και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών (ιδίως για εκτροφή ζώων, εγκατάσταση μελισσοκομείων και εκτροφείων σαλιγκαριών), αλιευτικών, υδατοκαλλιέργειας, ναυταθλητικών, τουριστικών, ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας.

2) Η παραχώρηση της παραγράφου 1 γίνεται ύστερα από δημοπρασία, η οποία μπορεί να διενεργείται και ηλεκτρονικά, τα δε πρακτικά της εγκρίνονται από τον υπουργό Οικονομικών.

Το ισχύον σήμερα νομοθετικό καθεστώς (άρθρο 16 του ισχύοντος σήμερα ν. 2971/2001) δεν επιτρέπει την παραχώρηση βραχονησίδων για τουριστικούς και άλλους σκοπούς, ενώ για την παραχώρηση νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων ορίζει ότι πρέπει προηγουμένως να έχει εκφράσει τη γνώμη του και να έχει καθορίσει τους όρους παραχώρησης το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ισχύουσες σήμερα νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν ότι:

1) Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Αιγαίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς του και του υπουργείου Γεωργίας για σκοπούς που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, επιτρέπεται η παραχώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις για τα δημόσια κτήματα, της χρήσης νησίδων, υφάλων, σκοπέλων και αβαθών θαλασσίων εκτάσεων και του συνεχόμενου αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση σκοπών γεωργικών, κτηνοτροφικών (όπως εκτροφή εν γένει ζώων, εγκατάσταση μελισσοκομείων, κοχλιοτροφείων), ναυταθλητικών, τουριστικών, σκοπών αλιείας, ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, εθνικής άμυνας και ασφάλειας και περιβαλλοντικής έρευνας… Το ΓΕΝ και το υπουργείο Πολιτισμού με τη διατύπωση της γνώμης τους καθορίζουν και τους όρους της παραχώρησης.

2) Η παραχώρηση της παραγράφου 1 γίνεται μετά από δημοπρασία, η οποία ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τη μίσθωση δημοσίων κτημάτων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε άρον άρον το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή, προβλέπει ότι η παραχώρηση των βραχονησίδων σε ιδιώτες έναντι ανταλλάγματος θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής ή απλής δημοπρασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του νομοσχεδίου, η τιμή εκκίνησης για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας θα καθορίζεται με μια νέα διαδικασία, και συγκεκριμένα με βάση τρία κριτήρια:

α) Την τιμή βάσης, η οποία θα ορίζεται για κάθε γεωγραφική περιοχή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

β) Το είδος της δραστηριότητας, η οποία θα αποτυπώνεται με «συντελεστές βαρύτητας» που θα μεταβάλλουν την τιμή βάσης.

γ) Το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Άγγελος

Ενδιαφέρομαι για την νησίδα Ανθρωποφάς εκτάσεως 545 στρεμμάτων. Είναι πρός πώληση;;;;.

Λαμογιονησιδα

Και μονον που ρωτας εδω μεσα καταβαινει κανεις τι γκαου εισαι. Πλρωσε τον ΕΝΦΙΑ και ασε τις νησιδες.

κοινος νους

ξεχασατε γαλαζια λαμογια οταν τις πουλουσατε εσεις?????τοτε ηταν καλα και αγια ολα βεβαια...

νικ

για πες μια...

κοινος νους

Ιδιαίτερη αίσθηση και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο 24ωρο η η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα Le Monde, περί αξιοποίησης ακατοίκητων ελληνικών νησιών, μέσω εμπορικής παραχώρησης.

Blind Guardian

Ήταν ένα από τα σχέδια του Γ.Δρυ,τέως υπουργός πασόκεμον να πουλήσει 1000 τέτοια νησάκια

@

Είναι καλός ο νόμος παιδιά! Δημιουργείται ΑΟΖ όταν υπάρχουν δραστηριότητες πάνω στις βραχονησίδες μας.

Εκτος τοπου και χρονου

Οταν τα αγορασουν οι τουρκομογγολοι η ΑΟΖ θα ανηκει στα μογγολικα ισλαμουπανθρωποειδη απεναντι.

Εσυ εισαι εκτος τοπου και χρονου

Οποιος εχει λεφτα τα αγοραζει. Εσυ εχεις; Οχι. Ζεις με δανεικα; ΝΑΙ. Οποτε μοκο λαμογιο. Εαν γουσταρουν να τα παρουν Τουρκοι επιχειρηματιες ας τα παρουν. 40 χρονια ειδαμε τι προκοπη κανατε ολοι εσεις οι ελλαδιτες.

Σχολιαστής 1ου Θέματος

Μόνο ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις αξιοποιήσει. Θα εργαστεί ανιδιοτελως νυχθημερόν σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο του για το καλό μας.

Μηπως....

θελουν να τα δωσουν στον ερντογαν σε τιμη ευκαιριας? Τελικα ο τσιπρας γιατι πηγε στη Τουρκια ?????

Χαζούλης

Και νομίζουν ότι με αυτό θα αναστρέψουν το κλίμα ? Τώρα είναι αργά, αυτά έπρεπε να γίνουν χρόνια πριν .

Μικη

Ημαρτον, τα ξεπούλησαν όλα. Ποιον ρώτησαν? Είναι περιουσία του ελληνικού λαού, δεν είναι δικά τους.... Ας πουλήσουν τις βίλες τους και ας επιστρέψουν τα 💰 που φάγανε η πήραν άδικα και θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους...

Μαους

Δεν χρειαζετε να ρωτησουν κανενα ντενεκε. Τους ψηφισες οχι μια αλλα τρες φορες.

Χμμμ...

Λογικό. Όταν δεν έχεις λεφτά, τότε πουλάς. Το θέμα είναι τι κάνεις τα λεφτά.Ξεπληρωνεις χρέη; Επενδύεις; Κάνεις κοινωνική πολιτική; τα τρως; Τι;;; Έχει και αυτό τη σημασία του.

Γιωργος

..κάνε παρέα με τον παραπάνω χαζούλι, γιατί ο εγκεφαλός σου πρεπει να έχει το μέγεθος καρφίτσας...

Άσε μας κουκλίτσα μου.

Για μένα φίλε δεν υπάρχουν ξεπουληματα. Υπάρχουν καλές και κακές διαπραγματεύσεις. Με ρομαντισμόυς και "χαζους πατριωτισμους" δε πήγε κανένας μπροστά. Δες γύρω σου τι γίνεται,και μετά δες και δω τι γίνεται. Όταν χώρες όπως η Σουηδία τα σκουπίδια τα έχουν μετατρέψει σε ενέργεια,,,εμεις ασχολούμαστε με.............. Βραχονησίδες και Μεγαλους Αλεξανδρους. Εκτός αν εσύ το βλέμμα σου το έχεις στην Αφρική. Δε ξερω.

Γιωργος

..δεν σου φταίω φίλε στο ότι ο Ραγιαδισμός έχει περάσει στο DNA σου και έχεις μεταλαχθεί, είσαι ούτος η άλλος καμένο χαρτί, μπες σε καμιά βάρκα-αεροπλάνο και πήγαινε στα Ευρώπας του Καρλομάγνου και των αγορών! μπας και νιώσεις χαρά στα σκέλια σου! (..αυτό αφορά τα περί κουκλίτσας!) και τουλάχιστον άσε εμάς τους λίγους! ,που δεν έχουμε τσίκλα στον εγκέφαλο να παλέψουμε για αυτόν τον τόπο όπως κάναν και οι παππούδες μας..

Άσε μας κουκλε μου,,,

Σήμερα οι πόλεμοι δε γίνονται όπως γινόντουσαν παλιά. Παλιά δεν υπήρχαν άλλα όπλα εκτός από γιαταγανια, σπαθιά τουφεκια και πέτρες. Σήμερα τα όπλα είναι η τεχνολογία, και η χρεοκοπία. Γιατί να κάνεις πόλεμο όταν μπορεις να χρεοκοπήσεις μια χώρα αναίμακτα;Οι παππούδες μας όταν πολεμαγανε δεν είχαν να αντιμετωπίσουν έναν "αόρατο" εχθρο (παγκοσμιοποιηση), αλλά κάτι συγκεκριμενο. Σήμερα ποιος είναι ο εχθρός ξέρεις; Τι θα πολεμήσεις λοιπόν;Τα όπλα είναι άλλα, και βρίσκονται αλλού,,,

Γιωργος

..κατανοώ ότι προσπαθείς να εκλογικεύσεις την αδράνεια σου με διάφορες δικαιολογίες. Μπορώ να σου προσθέσω ακόμα κάποιες ώστε να μην σηκωθείς ποτέ από τον καναπέ-σπήλαιό σου.., και φύγεις από το πλαίσιο που σε έχουν δεμένο (Ευρωπαϊκή ένωση-Ευρώ): Θα μας την πέσουν οι Τούρκοι. Δεν θα έχουμε φάρμακα. Δεν θα έχουμε χαρτί τουαλέτας. Δεν θα έχουμε καύσιμα. Δεν θα έχουμε πρώτες ύλες. Θα πέσουν μετεωρίτες, μόνο στην Ελλάδα. Θα έρθουν οι εξωγήινοι. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Ναι μπορούσαν να γίνουν πριν μερικά χρόνια, αλλά τώρα δεν γίνονται. Είμαστε μικρή χώρα. Σχετικά με το παράδειγμα της Ισλανδίας (..ναι αλλά αυτή ήταν μικρή χώρα!) Θα μας κάνουν Ντα. Θα μας την πέσει ο BatMan. Θα μας την πέσει ο IronMan. Θα μας την πέσει ο captain America και όλοι οι Avengers μαζί. ..εν κατακλείδι μπες στην καμιά βάρκα-αεροπλάνο! που σου είπα πριν και άσε μας ήσυχο.., α πάρε και το πληκτρολόγιο μαζί σου μην σου λείψει..

ςςς

Επειδή προφανώς δεν έχεις περάσει ούτε πάνω από την Σουηδία λέω να κανονίσεις ένα ταξιδάκι να δείς πως έχουν μετατρέψει οι σοσιαλιστές αυτή την πρώην υπέροχη χώρα. Οι εδώ μπολσεβίκοι δεν διαφέρουν σε τίποτα, είναι μάλιστα χειρότεροι.

Χαζούλης

Βοήθησε με να καταλάβω. Είναι σωστό τελικά να πωληθούν - να βγουν στο σφυρί - να ξεπουληθούν- να επενδυθούν- να αξιοποιηθούν - ή όχι.

Γιωργος

..μάλλον πρέπει να είσαι πραγματικά Χαζούλης!

Spy

Απλά.. Δέν θά είναι πλέον, υποχρεωμένος ο Αποστολάκης νά τίς.."ισοπεδώσει"! Υγ.. θά τίς.. δώσει!

πρεπει

να γινει δημοψηφισμα για την θανατικη ποινη δεν ειναι δικα τους για να τα πουλησουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kais

Εξαίρεση θα παρουσιάσουν τα ορεινά της Ηπείρου, όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένονται τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες