Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» για μια ακόμη φορά η Κρήτη - Εγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στο Λασίθι

Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» για μια ακόμη φορά η Κρήτη - Εγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στο Λασίθι

Σε τέσσερις ώρες το νερό έφτασε τα 110 χιλιοστά  - Πλημμύρες, κατολισθήσεις και κλειστοί δρόμοι – Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα - Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική

kakokairia_crete_art
Έντονη βροχόπτωση πλήττει την Κρήτη, ενώ στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, το νερό μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά.

Λόγω της κακοκαιρίας, πλημμύρισαν δρόμου και γεφύρια, ενώ οι αρχές βρίσκονται επί ποδός.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

kriti_kakokairia_kairos


Εγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στο Λασίθι

Κλείσιμο
Μεγάλη επιχείρηση από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ έχει στηθεί στην περιοχή της Παχιάς Άμμου, Λασιθιου, όπου έχουν εγκλωβιστεί 4 άτομα.

Τα άτομα έχουν ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού τους, όπου πλέον η στάθμη του νερού, περιμετρικά έχει ανέβει επικίνδυνα, ξεπερνώντας τα 3 μέτρα σε ύψος.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, κ. Λαγουδάκη: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, έχει ήδη ενημερωθεί και επιχειρεί μεγάλη δύναμη της ΕΜΑΚ. Είναι μία δύσκολη επιχείρηση με το έργο να δυσχεραίνουν κατά πολύ οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή».

Ωστόσο δεν πρόκειται για την μοναδική επιχείρηση απεγκλωβισμού στη συγκεκριμένη περιοχή που "δοκιμάζεται" από αυτήν την κακοκαιρία.

Απεγκλωβισμοί από την πυροσβεστική

Νωρίτερα, η πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει και σε άλλες δύο περιπτώσεις απεγκλωβισμών σε δύο σπίτια.

Η μία αφορούσε πάλι σε 4 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι τους και τελικά οι διασώστες της πυροσβεστικής κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν και να τους σώσουν ενώ κινδύνευσε και ένας ηλικιωμένος που επίσης είχε εγκλωβιστεί και τελικά η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος.

Καθιζήσεις και κατολισθήσεις κλείνουν δρόμους

Η κακοκαιρία που έχει ξεσπάσει από το βράδυ της Παρασκευής έχει προκαλέσει καθιζήσεις και κλείσιμο δρόμων.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, που δημοσιεύει και φωτογραφίες, με απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου – Βουτών περίπου ένα χιλιόμετρο πριν την είσοδο στον οικισμό, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεοτέρας λόγω καθιζήσεων.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά την διαδρομή μέσω Σταυρακίων ή μέσω Καλεσσών.



Κλειστοί δρόμοι στο Δήμο Βιάννου

Έντονα καιρικά πλήττουν από τις πρωινές ώρες τον Δήμο Βιάννου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν από το πρωί για την αποκατάσταση των ζημιών. Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.


Επίσης ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα. Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν ήδη στο οδικό δίκτυο που καταγράφονται τα προβλήματα.

kriti_kakokairia_kairos1


Κλειστή η γέφυρα του Αναποδάρη

Ο Αναποδάρης έχει υπερχειλίσει και η δημοτική αρχή Αρχανών Αστερουσίων έκλεισε τη γέφυρα στην Καλυβιανή, ενώ σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν φερτά υλικά και πέτρες.

Κλειστός ο δρόμος από Καλύβια προς Μέσοχωριό και από Λιγόρτυνος προς Μεσοχωριό στο Κεφαλάδω.

anapodaris1


Βροχές και σφοδρές καταιγίδες σημειώνονται σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής, κι ενώ η κακοκαιρία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο.

Όλο το βράδυ έβρεχε ασταμάτητα σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ που προειδοποιεί για μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους στην κεντρική και τη νότια χώρα.

Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνται σε Ραφήνα, Μάτι, Ν. Βουτζά και Παλλήνη. Επίσης, 4 γραμμές ηλεκτροδότησης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στην Αττική αφήνοντας δίχως ρεύμα Κερατέα, Ανθούσα, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα και Κακιά Θάλασσα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεργεία του εργάζονται για την αποκτατάσταση της βλάβης που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από τα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας και των Παξών) και τη δυτική Πελοπόννησο. Το βράδυ έπληξε την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την Κρήτη, την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο στην κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία, τις βόρειες Σποράδες, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και την Κρήτη και από νωρίς το απόγευμα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τη Χίο και νοτιότερα.

Την Κυριακή (7/4) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία τη Δευτέρα (08-04-2019) προβλέπεται νέα μεταβολή του καιρού με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι 5 - 7 Απριλίου 2019


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Μακεδονία τη Θράκη και την Ήπειρο προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους και κατά διαστήματα ισχυρές, οι οποίες πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 με 9 μποφόρ.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Αττική. Τα φαινόμενα μέχρι και το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 7 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με σποραδικές βροχές στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το μεσημέρι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 7 και 14 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη Μακεδονία και από το απόγευμα στη Θράκη.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του νοτίου Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο κατά τόπους μέχρι το απόγευμα θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια έως 7 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 11 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά θα εξασθενήσουν το βράδυ.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων, στην Κρήτη από τις πρώτες απογευματινές ώρες και στις Κυκλάδες το βράδυ.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι έως 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή, 7 Απριλίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και από το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και από το απόγευμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη, δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 8 Απριλίου

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι πιθανώς τοπικά ισχυρές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.



















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης