Εισαγγελική έρευνα στο «Αττικόν» από τις επικίνδυνες βεντέτες στο νοσοκομείο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
attikon_ar

Πέθανε ασθενής από το «εμπάργκο» καθηγήτριας που «μπλόκαρε» τη δημιουργία κέντρου διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων - Το άγνωστο παρασκήνιο και γιατί ο Πολάκης κρατά 11 μήνες στο συρτάρι του την απόφαση του ΚΕΣΥ - Ο διορισμός του γιου της στο «Αττικόν»

Τον περασμένο Μάιο ο 78χρονος Π.Κ., καρδιοπαθής, κατέληξε περιμένοντας να υποβληθεί σε διαδερμική εμφύτευση βαλβίδας στο νοσοκομείο «Αττικόν». Η επέμβαση δεν έγινε ποτέ, αν και στον ασθενή είχε εγκριθεί η βαλβίδα από τον Ιανουάριο, διότι, όπως έχει καταγγελθεί, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου αρνούνταν να χορηγήσει αναισθησία σε αυτή την κατηγορία των ασθενών, ακολουθώντας όμως μια τουλάχιστον αντιφατική στάση.

Από τη μία δήλωνε ως αναισθησιολόγος ότι στηρίζει το πανεπιστημιακό κέντρο διαδερμικής εμφύτευσης βαλβίδων του νοσοκομείου και από την άλλη δεν παρείχε την αναισθησιολογική κάλυψη σε ασθενείς όταν αυτό της ζητούνταν. Σε αντίθεση με την αδράνεια που της καταλογίζεται μέσα στο νοσοκομείο για το πρόγραμμα των βαλβίδων, η ίδια εμφανίζεται εξαιρετικά δραστήρια σε ό,τι αφορά την επέκταση της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής - οι προσπάθειές της απέφεραν αποτέλεσμα, καθώς η κλινική διπλασιάζεται σε κλίνες και σε αυτή προσλαμβάνεται ο γιος της, ένας εκ των γιατρών που τη στελεχώνουν.

Το άγνωστο παρασκήνιο που εκτυλίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια στο νοσοκομείο «Αττικόν» αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», όπως αυτό αποτυπώνεται σε επίσημα έγγραφα των εμπλεκομένων - καθηγητές, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), διοίκηση του νοσοκομείου, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Πλέον, μετά τον θάνατο του ασθενούς, την υπόθεση ερευνά εισαγγελέας αναζητώντας ευθύνες για τις πράξεις και παραλείψεις που μπορεί να συνδέονται με την κατάληξή του. Την ίδια ώρα, πλήρη γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο «Αττικόν» έχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στα χέρια του οποίου βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο η απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έδινε το πράσινο φως για την άμεση λειτουργία του κέντρου εμφύτευσης βαλβίδων. Ωστόσο, ο κ. Πολάκης, μόνος αρμόδιος να επικυρώσει την απόφαση του ΚΕΣΥ, δεν την απορρίπτει ούτε τη δέχεται.

Επί έντεκα μήνες την κρατά στο συρτάρι του υιοθετώντας έτσι σιωπηρά στην πράξη το «εμπάργκο» που έχει θέσει για τη λειτουργία του Κέντρου η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ, του καθ’ ύλην αρμόδιου οργάνου του υπουργείου και προφανώς υπερκείμενη αρχή της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αττικόν». Η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το όνομά της είχε αναφερθεί στην υπόθεση του θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Τότε, είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΔΕ για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε η 4χρονη, ενώ την ανάνηψη επιχειρούσε η εξαδέλφη Πολάκη, αναισθησιολόγος κυρία Νεκταρία Πολάκη, ανατέθηκε όχι σε αναισθησιολόγους των Νοσοκομείων Παίδων, αλλά σε αναισθησιολόγο, συνεργάτιδα της κυρίας Κωστοπαναγιώτου.

Ο θάνατος που ερευνάται από τον εισαγγελέα

Τα όσα θλιβερά συνέβαιναν στο νοσοκομείο «Αττικόν», με τη διακοπή του 10ετούς προγράμματος εμφύτευσης βαλβίδων, τέθηκαν υπόψη του εισαγγελέα μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2018 στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο ο διευθυντής της Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής και υπεύθυνος του προγράμματος εμφύτευσης διακαθετηριακών βαλβίδων, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης. Με βάση αυτή την αναφορά ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν για εξηγήσεις οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου. Η υπόθεση παραμένει ακόμη υπό διερεύνηση, με τους συγγενείς του θανόντος να έχουν δώσει και εκείνοι το «παρών» στον εισαγγελέα για να ξετυλίξουν τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του δικού τους προσώπου. Ο κ. Ηλιοδρομίτης στην αναφορά του στον εισαγγελέα καταγγέλλει «την αναιτιολόγητη διακοπή του προγράμματος εμφύτευσης διακαθετηριακών βαλβίδων που στοίχισε τη ζωή του ασθενούς Π.Κ., ο οποίος ήταν στη λίστα αναμονής για εμφύτευση βαλβίδας».

Ο ίδιος παραθέτει πρωτοκολλημένες επιστολές με τις οποίες προειδοποιούσε την κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου ότι «η αδικαιολόγητη διακοπή του προγράμματος θα στοιχίσει ανθρώπινη ζωή». Ο κ. Ηλιοδρομίτης, έναν μήνα πριν από το μοιραίο συμβάν, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε ενημερώσει ότι «ενώ υπάρχει έγκριση τριών βαλβίδων από το ΚΕΣΥ και τη διοίκηση (σ.σ.: κάθε βαλβίδα κοστίζει περί τις 20.000 ευρώ ενώ η επιλογή ασθενών γίνεται με αυστηρά κριτήρια από μέλη ειδικής επιτροπής του ΚΕΣΥ), αυτές δεν εμφυτεύονται διότι δεν παρέχεται η αναγκαία αναισθησιολογική κάλυψη, με αποτέλεσμα τον μεγάλο κίνδυνο απώλειας ασθενών».

Τα αντανακλαστικά της κυρίας Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου ήταν άμεσα μετά τον θάνατο του Π.Κ.: απέστειλε με κατεπείγον έγγραφό της τρόπους αντιμετώπισης των ασθενών της λίστας. Αυτό που πρότεινε ουσιαστικά ήταν να παραπέμπονται σε κέντρα διακαθετηριακής εμφύτευσης βαλβίδων άλλων νοσοκομείων, παρότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αναμονή δύο και πλέον ετών και τα ιδιωτικά αποτελούν μονόδρομο, αλλά με υψηλό αντίτιμο.


egrafa1


Οι αντιφάσεις της διευθύντριας

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιοδρομίτη, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας είχε καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του προγράμματος και συμμετείχε αδιαλείπτως σε αυτό. Η Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ιδρύθηκε το 2008, επί διεύθυνσης Δημήτρη Κρεμαστινού. Ως τον Σεπτέμβριο του 2017 οι καρδιολόγοι της κλινικής είχαν αντιμετωπίσει συνολικά 64 ασθενείς με θνητότητα μηδενική. Το 2016 το ΚΕΣΥ ξεκίνησε την αξιολόγηση των αντίστοιχων κέντρων στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου αυτά να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση λειτουργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου ως πρόεδρος της συσταθείσας από τον διοικητή Γιώργο Δραγώνα ομάδας εργασίας - επιτροπής για τις διαδερμικές καρδιακές βαλβίδες ενημερώνει τη διοίκηση του «Αττικόν» αλλά και τους διευθυντές των Καρδιολογικών Κλινικών ότι «η επιτροπή θεωρεί ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση των επεμβάσεων διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων στο νοσοκομείο» και γι’ αυτό προτείνει «τον προγραμματισμό της επέμβασης σε δύο τουλάχιστον ασθενείς τον μήνα με έναρξη το συντομότερο δυνατό. Σχετικά δε με τη σειρά προγραμματισμού προτείνεται να τηρείται η σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία έγκρισης από το ΚΕΣΥ».

Από το «Αττικόν» ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε στο ΚΕΣΥ τον Οκτώβριο του 2017. Σε αυτόν περιεχόταν, μεταξύ άλλων, η πιστοποίηση από την κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου ότι «η αναισθησιολογική κλινική παρέχει την απαραίτητη αναισθησιολογική κάλυψη για τις επεμβάσεις διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας που διενεργούνται στο Αττικόν από εννέα ετών». Στο σχετικό έγγραφο δε, που υπογράφει τον Μάρτιο του 2017, ορίζει την ίδια και άλλες δύο αναισθησιολόγους να συμμετάσχουν στις επεμβάσεις. Τον Αύγουστο του 2017 η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου τοποθετείται από τον διοικητή του «Αττικόν» και πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ασθενών που χρήζουν αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας. Στο διάστημα αυτό, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», από το νοσοκομείο υποβάλλονταν κανονικά αιτήματα ασθενών προς το ΚΕΣΥ, το οποίο απαντούσε θετικά για την εμφύτευση βαλβίδων. Οπως επισημαίνει ο κ. Ηλιοδρομίτης, «κατά τα χρονικά διαστήματα από την υποβολή των φακέλων στο ΚΕΣΥ μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ δεν διαταράχθηκε και δεν διακόπηκε το πρόγραμμα εμφύτευσης βαλβίδων σε κανένα νοσοκομείο».

Ο πόλεμος για τις κλίνες και ο διορισμός του υιού

Ωστόσο, στο «Αττικόν» το πρόγραμμα διακόπηκε σιωπηρά. Το 2017 στο νοσοκομείο έγιναν 12 επεμβάσεις για βαλβίδες, ενώ άλλοι τόσοι ασθενείς βρίσκονταν σε λίστα αναμονής. Το 2018 δεν έγινε καμία. Και τούτο διότι, όπως καταγγέλλεται, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας άρχισε να εκφράζει αντιρρήσεις σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος και επικαλούνταν ότι εκκρεμεί η πιστοποίηση από το ΚΕΣΥ, με τους γιατρούς όχι μόνο των καρδιολογικών κλινικών αλλά όλου του νοσοκομείου να προσπαθούν να καταλάβουν για ποιον λόγο η ίδια η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας «μπλοκάρει» ένα άρτιο πρόγραμμα της πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα να στερούνται τη δυνατότητα θεραπείας στο ΕΣΥ επιβαρημένοι καρδιοπαθείς, και μάλιστα από ευάλωτες οικονομικά περιοχές όπως η Δυτική Αττική. Είναι ενδεικτικό ότι ο ασθενής που κατέληξε ήταν από το Αιγάλεω.

Η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου ωστόσο ασχολήθηκε με ένα άλλο θέμα που πυροδότησε μεγάλη αντιπαράθεση μέσα στο νοσοκομείο: από το καλοκαίρι του 2017 ζητούσε να παραχωρηθούν κλίνες από την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στη Θωρακοχειρουργική. Συγκεκριμένα, ζητούσε την παραχώρηση 14 κλινών για να διπλασιαστεί η δυναμικότητα της Θωρακοχειρουργικής και Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε συνδέσει τη μειωμένη δυναμικότητα της Καρδιολογικής με τα δεκάδες ράντζα που αναπτύσσονταν σε κάθε εφημερία στους διαδρόμους του «Αττικόν». Επίσης, είχε επισημανθεί ότι η κλινική δεν συμμετέχει στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Τελικά οι 12 κλίνες της Καρδιολογικής «κατακυρώνονται» στους θωρακοχειρουργούς με τους οποίους είχε συνταχθεί η κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου.

Το ίδιο διάστημα αποφασίζεται και η πρόσληψη δύο ιατρών στη Θωρακοχειρουργική. Ανάμεσα στους υποψηφίους που κρίνονται από το Συμβούλιο Πρόσληψης - Κρίσης είναι και ο γιος της διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας. Στη γενική κατάταξη ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν 5ος, ωστόσο όταν με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου ορίστηκε εξειδικευμένη προσοντολογία, ήρθε στη 2η θέση της τελικής κατάταξης και τελικά τον Δεκέμβριο του 2018 διορίστηκε στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του «Αττικόν».

Στο μεταξύ, από τον Μάιο του 2018 το ΚΕΣΥ έχει ενημερώσει τόσο τον διοικητή κ. Δραγώνα όσο και τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, κυρία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου, πως «το αίτημα της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου σας σχετικά με την καταλληλότητα εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης από την καθ' ύλην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολείπεται η υπογραφή του υπουργού. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχετικού προγράμματος». Η υπογραφή, όμως, από τον αρμόδιο υπουργό υπολείπεται τους τελευταίους έντεκα μήνες....

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Batman

Οι μεγαλογιατροι ειναι σαν τους παλιους δικαστες, τους βουλευτες, τους ναυαρχους κλπ. Αυτοι τρεχουν την Ελλαδα και δεν τους αγγιζει κανεις. Παρτε το αποφαση. Οσο πιθανο ειναι να τιμωρηθει δικαστης για τις ατασθαλειες του, αλλο τοσο ο παλιος πανεπιστημιακος γιατρος. Αυτο που πρεπει να σας απασχολει ειναι οι νεοι γιατροι που βγαζουν ολη τη δουλεια και τρεχουν απο το πρωι μεχρι το βραδυ με τρομερη ευθυνη και ψυχικη κουραση σε αθλιες συνθηκες εργασιας, και με την πρωτη ευκαιρια φευγουν στο εξωτερικο. Τα μεγαλυτερα μυαλα, που σπουδασαν με λεφτα φορολογουμενων χανονται και το επιπεδο της ιατρικης στην Ελλαδα δεν θα το πιστευετε που θα φτασει σε λιγα χρονια.

Ηθικο πλεονεκτημ

Αν δεν υπαρχουν κρεββατια, δεν υπαρχει κλινικη, αν δεν υπαρχει κλινικη που θα διορισω τον κανακαρη μου; Παιρνω τα κρεββατια απο τους καρδιολογους,πεθαινει ο κοσμακης ο γιοκας μου απο πεμπτος γινεται δευτερος και τσουπ βολευεται στην μεγαλη αγκαλια του ΕΣΥ

Ψαγμένος

Δυστυχώς αρκετοί ιατροί νομίζουν οτι το δημόσιο νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται είναι το μαγαζάκι τους.

Τα

νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν γεμίσει από σπείρες ισλαμιστών ιατρών που εκβιάζουν Έλληνες συναδέλφους τους και ασθενείς

Μποχα και δυσωδια

Η χώρα έχει καλυφθει απο πολιτικά κόπρανα

Θρούμπες γεμιστές με πίτουρα

Αχ τι τραβάει ο κακόμοιρος ο λαός.. Πεθαίνουν κόσμο στα νοσοκομεία για πλάκα! Και όλα αυτά για το χρήμα, την καρέκλα και το οποίο βρώμικο συμφέρον.

Κυνικός

Συριζαιος και βρωμιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. πάνε πακέτο.

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

σε όλα τα γιατρουδακια. Ο πολακης έλεγε ότι πριν γίνει βουλευτής έβγαζε περισσότερα ως "εντατικολογος" . ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ τους πληρώνουμε τις σπουδές τους και μετά έρχονται και μας γυρεύουν και "φακελάκια" . ΤΙΠΟΤΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΑΚΗΔΕΣ. ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός έκανε τα ίδια; κ. Εισαγγελέα αμέσως πόθεν έσχες σε όλους τους αισχρο-γιατρους..

Και ο πατέρας μου....

Πλήρωνε τον δικό σου κανακαρη που σπούδαζε φιλοσοφική και έκανε καταληψεις. Τι μας είπες τώρα δηλαδή. Σιγα μη σου φιλάμε και το χέρι σεβασμιοτατε

Manos

Αυτοί με τόσο ηθικό πλεονέκτημα θα ξεκάνουν πολύ κόσμο ακόμα.

OM

Kata ta alla Syriza gia Ygeia, proodo kai evineria!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης