Λέκκας κατά Τσιρώνη για το Καστελόριζο: Είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγιακού γεωδυναμικού χώρου

eytdytew

«Ο διαχωρισμός του Καστελόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου» λέει ο καθηγητής του ΟΑΣΠ

Την επιστημονική απάντηση στα όσα υποστήριξε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης περί του Καστελόριζου, έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,, Ευθύμης Λέκκας.

Ως γνωστόν ο κ. Τσιρώνης -υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους- προκάλεσε «θύελλα» με την δήλωσή του ότι το «ελληνικότατο μεν Καστελλόριζο, δεν ανήκει στο Αιγαίο, γεωγραφικά, τι να κάνουμε;». Μάλιστα, επανήλθε, εγκαλώντας όσους τον κατηγόρησαν ότι έχουν «άγνοια πατριδογνωσίας».

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήρθε να δώσει την επιστημονική εκδοχή έναντι αυτών των ισχυρισμών.

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγιακού γεωδυναμικού χώρου.

Μάλιστα, τονίζει ότι «ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου».

Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα:

«Ο θαλάσσιος και νησιώτικος χώρος του Αιγαίου δεν είναι μια περιοχή προσδιοριζόμενη μόνο γεωγραφικά, που οριοθετείται και περικλείεται από την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας -ή ακριβέστερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου- και από την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας.

Προσδιορίζεται ταυτόχρονα από τον ιστορικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα, δηλαδή τη γένεση και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, ενός μοναδικού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση, όχι μόνο της ευρωπαϊκής και δυτικής, αλλά και της παγκόσμιας κουλτούρας».

Πρωτίστως όμως ο αιγιακός χώρος προσδιορίζεται από τη γεωλογική δομή και εξέλιξή του, περικλείοντας επί μέρους χαρακτηριστικά που αφορούν στην τεκτονική, σεισμοτεκτονική, ηφαιστειακή, γεωδυναμική και νεοτεκτονική του εξέλιξη· χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα μοναδικό, παγκόσμιο πρότυπο δύο ηπειρωτικών λιθοσφαιρικών τεκτονικών πλακών σε σύγκλιση.

Η οπισθοχώρα με μία ποικιλία τεκτονικών πεδίων που καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Βορείου Αιγαίου, το σύγχρονο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου - Κω, η οπισθόταφρος στο Κρητικό Πέλαγος, το νησιωτικό τόξο με το νησιωτικό σύμπλεγμα στη νότια περιοχή, η εμπροστοτάφρος στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και η προχώρα -όπου εντοπίζονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων- συνθέτουν ένα ενιαίο γεωδυναμικό σύνολο που δεν διασπάται.

Μέσα σε αυτό το ανήσυχο γεωδυναμικό περιβάλλον που διαμορφώνει καθοριστικά και το βιο-περιβάλλον, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολιτισμός από τους κατοίκους και προγόνους μας, οι οποίοι αξιοποίησαν στο έπακρο τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου.

Δρ. Ευθύμης Λέκκας Καθηγητής

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίαςς
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων"
Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας»

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Νηρεας

Το Γιβραλτάρ Δεν ανήκει γεωγραφικά στην Αγγλία ούτε τα νησιά του ειρηνικού στη Γαλλία Ούτε άκουσα ποτέ πολιτικούς τους να λένε πέφτουν μακριά .Μπορεί να έχει ένα δίκιο Δεν το λες έτσι.. Όταν έχεις απέναντι την Τουρκία που εδώ και χρόνια το μάτι είναι Στα νησιά μας ..Φύλαγε τα ρούχα σου να .έχεις ...Α γεια σου

Sakis

Δεν εχω ψηφισει ΠΟΤΕ Συριζα αλλα ο Τσιρωνης εχει δικιο και ο Λεκκας λεει ασυναρτησιες.

Allan dallon

Ο τσιρωνης ειναι απλα ενα ακομα μελος του θιασου τσιπρα, αλλα και ο λεκκας εχει ξεπεσει παρα πολυ...παντα τετοιος ηταν ομως...υπερτιμημενος επιστημονας της τηλεορασης και των μμε...ρε λεκκα τι ρυζι να βαλει στα γεμιστα η γυναικα σημερα?

Rigel

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η περιοχή νότια της Κρήτης είναι Αιγαίο το ίδιο για την περιοχή των Επτανήσων και νότια της Πελοποννήσου (αφού το νησιωτικό τόξο πάει έως εκεί) το ίδιο για την περιοχή δυτικά της Κύπρου (ως προχώρα με του υδατάνθρακες). ΟΛΑ αυτά είναι ΑΙΓΑΙΟ; Καλό είναι σε ένα διεθνές δικαστήριο να μην πάμε με τέτοια επιχειρήματα. Ας πει ότι το Καστελλόριζο είναι πάνω από την τάφρο Strabo και άρα στην ίδια γεωλογική δομή με τη Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη, Κύθηρα. Αυτό είναι πιο σωστό και πειστικό. ΥΓ. Αυτό το "με πλήρη άγνοια " που χρησιμοποιεί για άλλους, καλό είναι να το προσέξει, γιατί ούτε καλό προφίλ του δίνει, ούτε αληθές είναι. Δεν είναι και ο μοναδικό γεωλόγος στον τόπο!

Διεθνές δίκαιο

Η γεωτεκτονική δομή δεν υπερισχύει του διεθνούς δικαίου. Άντε γιατί με το λαϊκισμό και τη σαχλαμάρα (που πρωτο-εισήγαγε όμως στο φουλ η αριστερά και τώρα τη χρησιμοποιεί στο φουλ η ακροδεξιά) παράγινε. Τώρα ο λαϊκισμός τα έχει πάρει σβάρνα όλα...

Μιχαλης .κ

το Καστελοριζο εχει υφαλοκρ/δα εξυπνακια η οχι ! Αυτο ειναι το ζητουμενο !

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ...................... ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ! ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ........ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΩΤΑ ....ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΕΠΕΙΤΑ !

F.

Dr Λεκκα αλλη ειδικότητα δόκτορα χρειαζεται ο Τσιρωνης.

αγωνιστης της αριστερας

και τι καταλαβαινει ο καθηγητης Λεκκας απο πολυδιαστατη εξωτερικη πολιτικη, διεθνισμο, αντιιμπεριαλισμο, διαλεκτικη.... η ντοπια αριστερη διανοηση δεν ασχολειται με τον κυριο, και η αντιμνημονιακη κυβερνηση κοινωνικης σωτηριας δεν ζητησε τα φωτα του.

Δώστε τα όλα

Είστε θλιβερή μειοψηφία. Ξέρωμε ότι δεν τα πάτε καλά με την δημοκρατία. Μόνο εμείς διεθνιστές σε εναν κάθε άλλο παρά ''διεθνιστή" χώρο και κόσμο δεν γίνεται. Πέιτε τα μεταξύ σας.

Ψιλά γράμματα....

....η επιστημονική γνώση γιά τα βλακοΤσυρίζια. Αυτά ό,τι ψυχανεμίζονται στα καφενεία, τα χρέπια!

....

Απορώ αν υπάρχει έστω ένας ζαιος που θα κατάλαβε μια λέξη απ' τα παραπάνω .. να του πείτε να τα λέει πιο απλά...

Σ

όλοι οι αμμόρφωτοι ''αριστεροί '' και αποτυχημένοι επαγγελματικά, έγιναν υπουργοί ! Ένας από αυτούς και ο Τσιρώνης! Απο τις μπαρουφες που λενε καταλαβαίνουμε το επίπεδό τους!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

3222139

Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, με τη συνεργασία της διοίκησης και του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΘ) και της Ένωσης Επιστημονικού Προσωπικού

nosil09

«Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καταδικάζουν απερίφραστα την αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόταση του ΠΙΣ και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούν σθεναρά σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας»

1
xouli1

Πρόκειται για 31χρονο ημεδαπό από τον Άγιο Δημήτριο - Ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης σε φιλάθλους στην αναμέτρηση Ολυμπιακού-Μπάγερν για την Youth League - Δείτε τα ευρήματα στο σπίτι του

2