Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα εις βάρος εννέα προσώπων

Φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα εις βάρος εννέα προσώπων

Μεταξύ των προσώπων που διώκονται για την τραγωδία με τους 25 νεκρούς είναι η περιφερειαρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων κ.ά. 

mandra_main_again_plimmyra
Περίπου 16 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που στοίχισαν τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος εις βάρος εννέα προσώπων. Μεταξύ των προσώπων που διώκονται είναι η περιφερειαρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων κ.ά.

Ειδικότερα, η δίωξη που ασκήθηκε από την εισαγγελέα Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, αφορά στα εξής αδικήματα: πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματική βλάβη δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση δια παραλείψεως.

Πλέον, η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, διαβιβάζεται με το χαρακτήρα του επείγοντος, λόγω σοβαρότητας, σε ανακριτή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δίωξη, εφόσον προκύψουν στοιχεία και να καλέσει σε απολογία και νέους κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, το 2017, είναι:

* Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου,

* Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου,

Κλείσιμο
* Η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη,

* Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς,

* Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης,

* Οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και

* Δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Αντίθετα, η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για πέντε πρόσωπα. Με τη διάταξη ζητείται η παύση της ποινικής δίωξης για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες. Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε πως άλλα 11 πρόσωπα δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, στο πλαίσιο της έρευνας, είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα.

Μετά το πέρας της έρευνάς της, η εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη 66 σελίδων για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για: έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνάς της, εντόπισε σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου. Τέλος, στη διάταξη περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Τέλος, ανοιχτή παραμένει δικογραφία που αφορά στις πλημμύρες του 2018 στην ίδια περιοχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης