Ιπποκράτειος Πολιτεία: Χωρίς αντιπυρικές ζώνες η περιοχή - «Μπαλάκι» οι ευθύνες

ipokrateios

Όσοι μένουν εκεί επισημαίνουν ότι η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη  έτοιμη να εκραγεί σε περίπτωση πυρκαγιάς -Εδώ και χρόνια δεν έχει καθαριστεί το κτήμα Αγίας Τριάδας  -  Πρόκειται για μια έκταση 7.636 στρεμμάτων με  1876 οικόπεδα του Οικοδομικού Συνεταρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» 

Τον κώδωνα κινδύνου για την πυροπροστασία της Ιπποκρατείου Πολιτείας κρούουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού και οι κάτοικοι, αφού όπως καταγγέλλουν τόσο ο Δήμος Ωρωπού, όσο και η Περιφέρεια Αττικής έχουν επιδοθεί σε αγώνα «πινγκ πονγκ» ρίχνοντας τις ευθύνες για τον καθαρισμό του κτήματος της Αγίας Τριάδας Αφιδνών ο ένας στον άλλο.

Και αναφέρονται σε μια έκταση 7.636 στρεμμάτων όπου εκεί υπάρχουν 1876 οικόπεδα του Οικοδομικού Συνεταρισμού με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» που είχε γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2008. Εκεί υπάρχουν 600 κατοικίες στις οποίες ζουν 1.000 μόνιμοι κάτοικοι σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.

Όσοι μένουν εκεί χαρακτηρίζουν την περιοχή «πυριδιταποθήκη» έτοιμη να εκραγεί σε ενδεχόμενη πυρκαγιά εξαιτίας του ότι εδώ και χρόνια δε έχει καθαριστεί και δεν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2018 και μετά την φονική πυρκαγιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά όπου έχασαν τη ζωή τους 100 συνάνθρωποί μας, το ΔΣ του Συνεταιρισμού «Ιπποκράτειος Πολιτεία» έστειλε επιστολή με αποδέκτες την Ρένα Δούρου, αλλά και τον δήμαρχο Ωρωπού Θωμά Ρούσση, αναδεικνύοντας το πολύ σοβαρό πρόβλημα της πυροπροστασίας και της δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Συγκεκριμένα η επιστολή τους με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2018 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η χθεσινή τραγωδία, στον Άγιο Ανδρέα – Μάτι - Νέα Μάκρη, πέρα από την βαθιά οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό μήνυμα σαν αυτό που ζήσαμε πέρσι στον Κάλαμο, για το τι μπορεί να συμβεί στους πρόποδες της Πάρνηθας και στην περιοχή των Αφιδνών / Ιπποκρατείου Πολιτείας, όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση στην περιοχή αυτή την στιγμή είναι άκρως επικίνδυνη για μια σειρά λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι: ανυπαρξία δασικής φροντίδας και καθαρισμού του δάσους, του πρασίνου εντός του οικισμού, ακόμα και των δασικών και επαρχιακών οδών, με αποτέλεσμα την συσσώρευση καύσιμης ύλης. Η γειτνίαση του πρασίνου και του οικισμού με τον εθνικό δρυμό Πάρνηθας και του δάσους του Αμαλιείου. Η ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή (Μαλακάσας, Αφιδνών, Ιπποκράτειου Πολιτείας).

Η τρωτότητα της περιοχής σε ανέμους βορείων κατευθύνσεων. Τα παραπάνω – μεταξύ άλλων - έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί σε μελέτες από επιστήμονες, στις μελέτες των όμορων Δασαρχείων αλλά και στην μελέτη αντιπυρικής προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας που εκπόνησε η κα Α. Κοροβέση σχετικά με το πράσινο της περιοχής του κτήματος της Αγίας Τριάδας, τον καθαρισμό και την προστασία του. 

Μια πυρκαγιά η οποία θα ξεκινούσε από τα βόρεια (Μαλακάσα, Άγιο Μερκούριο) ή τα ανατολικά (Αφίδνες, Δροσοπηγή) με ανέμους 5-6 μποφόρ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει βιβλική καταστροφή όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε ολόκληρη την βόρεια πλευρά της Πάρνηθας, έναν από τους τελευταίους δασικούς όγκους της Αττικής. Δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τον κίνδυνο, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσης δράσης ως προς την πρόληψη.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή είναι επίσης βέβαιο ότι οι όμορες δυνάμεις πολιτικής προστασίας δεν θα έχουν τον χρόνο άμεσης επέμβασης».

Όπως ανέφερε στο ΘΕΜΑ ο γραμματέας του ΔΣ του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Πάντος η έκταση αυτή έχει να καθαριστεί πάρα πολλά χρόνια δημιουργώντας φόβο στους κατοίκους που τρέμουν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

«Όταν το 2017 είχαμε τη φωτιά στον Κάλαμο, τότε ο δασάρχης Πάρνηθας είχε πει ότι πρέπει να καθαριστεί και η Ιπποκράτειος Πολιτεία. Μέχρι το 2008 και το 2009 γίνονταν κάποιοι καθαρισμοί αλλά χωρίς μελέτη και πάντα με όσα χρήματα βρισκόντουσαν από τους κατοίκους. Ο Συνεταιρισμός με έξοδά του έκανε μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και τις έχουμε στείλει και στο Δήμο και στην Περιφέρεια οι οποίοι ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και κανείς δεν αποφασίζει να καθαρίσει την περιοχή και να δημιουργηθούν και αντιπυρικές ζώνες για να μην θρηνήσουμε θύματα. Στις 26 Φεβρουαρίου 2019 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωρωπού ο προεδρεύων της διαδικασίας δημοτικός σύμβουλος και νομικός συνεργάτης του Συνεταιρισμού Ιπποκράτειος Πολιτεία κ. Παναγιώτης Χασιώτης έθεσε το θέμα της υλοποίησης της μελέτης καθαρισμού. Ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης απαντώντας στον κ. Χασιώτη είπε ότι περιμένει την έγκριση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής και θα ενεργήσει άμεσα. Αλλά για να προχωρήσει αυτό που είπε ο δήμαρχος θα πρέπει πρώτα η μελέτη της αντιπυρικης προστασίας της Ιπποκρατείου Πολιτείας να θεωρηθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, να ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Ωρωπού και να έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής» επισήμανε ο κ. Πάντος.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Μάρθα

Να κάνετε ρεπορτάζ για τον δήμο λαυρεωτικής και την μη εφαρμογή απο τον ανύπαρκτο εκεί δήμαρχο της πυροσβεστικής διάταξης της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Elefantas

Εντωμεταξυ υπαρχουν κατι σπιτια εκει χωμενα μες στο δασος που απορεις πως πηρανε αδεια και αν εχουν αδεια βασικα. Κυριοι αφου χτισατε παρανομα η πηρατε αδειες κατω απο το τραπεζι θα ζειτε καθε καλοκαιρι με τον τρομο να καει το σπιτι σας και δεν θα φταιει κανεις αλλος εκτος απο σας. Οτι και να καθαριστει ωρολογιακη βομβα ειναι εκει

Γραικύλος

Πώς και δεν έχουν καεί αυτά εκεί μέχρι τώρα;

George

Δηλαδή αν δεν μένεις εκεί και περνάς από δημόσιο δρόμο της περιοχής θα έχεις προστασία θες να μας πεις τώρα, μετά από αυτό που έγινε στο Μάτι? Εντός σχεδίου είναι τα σπίτια, έχουν πληρώσει και πληρώνουν φόρους, οπότε το κράτος έχει ευθύνη να τους προστατεύει. Όχι μόνο αυτούς που έχτισαν αλλά και αυτούς που περνάνε από τους δρόμους της περιοχής. Καλό θα είναι να ασφαλίσουν την περιουσία τους βέβαια οι κάτοικοι κατά της φωτιάς. Η προστασία του κράτους πρέπει να επικεντρώνεται στις ανθρώπινες ζωές χωρίς να εξαντλείται απαραιτήτως σε αυτή.

Randy

Η Ιπποκράτειος πολιτεία δομηθηκε νόμιμα και με σχέδιο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο οικισμός, να ξέρετε, ότι το δάσος θα είχε ήδη καεί πολύ νωρίτερα για να το κάνουν οικόπεδα. Και αυτοί που έχτισαν, έχουν φυτέψει πολλά περισσότερα δέντρα για περιφράξεις, από αυτά που χρειάστηκαν να κοψουν.

Μήτσος

Βάλτε το χέρι στην τσεπούλα σας και πληρώστε να γίνουν τα έργα, εσείς πήγατε και κάνατε οικισμό μέσα στο δάσος δεν σας έστειλε το κράτος

ΟΛΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ με ΘΡΑΣΟΣ και ΑΠΑΤΕΣ

Κάποιες μάλιστα αριστερίστριες μένανε εξεπίτηδες έγκυες για να πάρουν άδεια για ηλεκτροδότηση για τα αυθαίρετα τους από την ΔΕΗ. Μάλιστα κάποιες βγαίναν και στην ΕΡΤ και κατηγορούσαν το κράτος ότι δεν ενδιαφέρεται για τα νεογνά. Άλλοι πάλι κατόπιν συνεννόησης εμφανιζόντουσαν στα δικαστήρια και αντιδικούσαν για την ιδιοκτησία του οικοπέδου το οποίο στην πραγματικότητα δεν άνηκε σε κανένα καθώς ήταν δάσος. Στο τέλος όμως ο βλακοδικαστής έδινε την ιδιοκτησία του "οικοπέδου" στον έναν απ αυτούς, το οποίο μετά πωλούσαν και μοιραζόντουσαν το κέρδος.

paranoid

πήγατε και κάνετε σπίτια σε δάσος τι θέλετε τώρα 50 πυροσβεστικά η να κλαδέψουμε όλο το δάσος

Ναι

Ρε φιλε... στο βουνο που πηγαιναμε βολτα ξεφυτρωσαν ξαφνικα οικοπεδα. Περιπτωσαρα μεγαλη η ιπποκρατειος...

τζιμακος

ΣΩΣΤΟΣ ,Παλια ελεγαν φταιει η Μερκελ τωρα φταιει το Δασος ποτε ο Νεοελληνας

D

Τα σπίτια είναι νόμιμα, όπερ και προβλέπεται μέριμνα έναντι φυσικών καταστροφών από την πολιτεία. Μην αρχίζεις τα λαϊκίστικα και ζηλόφθονα σχόλια, χορτάσαμε από τέτοια ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

molotov_ar

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το υπ. Δικαιοσύνης - Αυξάνοντα τα χρόνια για αποφυλάκιση με «βραχιολάκι» - Ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη για μολότοφ - Τι προβλέπεται για όποιους διαταράσσουν την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους