«Η κυρία Ζορμπά πρότεινε τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια» καταγγέλλει ο γλύπτης Βαρώτσος

drfomeas0

Σάλος από την αδιανόητη πρόταση - Ο δημιουργός του εμβληματικού γλυπτού λέει ότι η υπουργός Πολιτισμού έριξε την ιδέα μεταφοράς του δρομέα στα Σκόπια και δηλώνει ότι «ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα» - «Με τον Κώστα Βαρώτσο συζητήθηκαν πολλά, αλλά όχι πρόταση για τη μεταφορά του γλυπτού στα Σκόπια» απαντά η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος αποκάλυψε ότι η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του πρότεινε να μεταφερθεί στα Σκόπια ο «Δρομέας», ένα από τα εμβληματικά καλλιτεχνικά δημιουργήματα που κοσμούν την πόλη της Αθήνας!

Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που βρισκόταν παλαιότερα στην πλατεία Ομονοίας και σήμερα είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε αντικείμενο συζήτησης στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και στα social media. Και παρά το γεγονός ότι ο δημιουργός του γλυπτού επιβεβαιώνει ότι πίσω από τη φωτιά που άναψε τη φημολογία για πιθανή μεταφορά του δρομέα από την Αθήνα στα Σκόπια υπάρχει καπνός, η υπουργός Πολιτισμού διαψεύδει με δήλωσή της ότι εισηγήθηκε στον διάσημο γλύπτη να αποδεχθεί τη μεταφορά του «Δρομέα» στα Σκόπια.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο την Παρασκευή, υποστηρίζει όμως ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν δεν ήταν η πιθανότητα μεταφοράς του Δρομέα στα Σκόπια, στο πλαίσιο μιας πιθανής ανταλλαγής αγαλμάτωνμε τους Σκοπιανούς, προφανώς σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών. 


Βαρώτσος: Η κυρία Ζορμπά έθεσε την ιδέα για μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια

Ο Κώστας Βαρώτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό, την περασμένη Παρασκευή, «η κυρία Ζορμπά έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του Δρομέα στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους.'Αλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».


Ζορμπά: Συναντήθηκα με τον κ. Βαρώτσο αλλά δεν του πρότεινα να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. 'Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».


Βαρώτσος στο liberal.gr: Έχω τρελαθεί με την διάψευση

«Έχω μια ιδέα», είπε η κυρία Ζορμπά στον γλύπτη θέλοντας να του παρουσιάσει την αδιανόητη πρότασή της, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο liberal.gr. Όπως λέει ο κύριος Βαρώτσος έμεινε εμβρόντητος, μια φορά που άκουσε την «ιδέα» της υπουργού και άλλη μία όταν η ίδια διέψευσε την πρότασή της, βγάζοντάς τον περίπου... τρελό!

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κώστα Βαρώτσου:

Σας ζήτησε η κ. Ζορμπά να μεταφερθεί στα Σκόπια ο Δρομέας;

Ζήτησε ένα ραντεβού μαζί μου την περασμένη Παρασκευή. Στις 7.30 το απόγευμα. Μάλιστα πήγα νωρίτερα γιατί μπερδεύτηκε και νόμιζα πως ήταν στις 7. Στη συνάντηση πριν από εμένα ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε μέσα. Η κ. Ζορμπά μόλις κάθισα μου είπε: «Έχω μια ιδέα». Τη ρώτησα ποια ήταν αυτή η ιδέα νομίζοντας πως θα μου μιλήσει για το Μουσείο, για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο το δικό μας.

Όμως η υπουργός αμέσως μετά μου λέει «τι θα έλεγες να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια και να μας στείλουν αυτοί έναν Μεγαλέξανδρο εδώ;». Λέω δεν κατάλαβα, μπορείτε να μου επαναλάβετε την πρότασή σας; Είναι δυνατόν να λέτε κάτι τέτοιο;

Τι σας απάντησε;

Μου απάντησε ότι «ναι σκεφτόμαστε εδώ να στείλουμε το Δρομέα στα Σκόπια». Στη συνέχεια μου είπε ότι είναι πολύ ωραία πόλη τα Σκόπια και αν πάτε θα σας αρέσουν πολύ. Εγώ άρχισα να εκνευρίζομαι. Κάποια στιγμή της είπα δεν είναι δυνατόν να συζητάμε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, της απάντησα «Μένω εμβρόντητος». Συνέχισε όμως λέγοντας μου να το σκεφτώ και να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Δηλαδή επέμενε;

Κοιτάξτε της απάντησα αμέσως μετά πως δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα και το έργο δεν μπορεί να κουνηθεί. Εκεί η συζήτηση σταμάτησε και συνεχίσαμε με άλλα θέματα που άπτονται του χώρου, για το Μουσείο και θέματα που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο του υπουργείου. Όμως θέλω να τονίσω ότι έμεινα εμβρόντητος δεύτερη φορά.

Τι εννοείτε;

Έμεινα εμβρόντητος όταν έμαθα ότι διέψευσε αυτή τη συζήτηση. Μια συζήτηση που έγινε. Εγώ απλά επιβεβαίωσα όταν ρωτήθηκα από δημοσιογράφους για το θέμα. Δεν μπορούσα να το αμφισβητήσω. Και να σας πω και κάτι δεν θεωρούσα ότι έπρεπε να δοθεί συνέχεια. Είχα πει όχι και το θέμα για εμένα είχε λήξει εκεί.

Όμως σήμερα (σ.σ. χθες) αργά το βράδυ έμαθα από δημοσιογράφους ότι η κ. Ζορμπά διέψευσε πως μου έκανε αυτή την πρόταση. Αυτό είναι πια πάρα πολύ σοβαρό. Θεωρώ ότι η πρόταση της δεν ήταν τόσο σοβαρό θέμα. Μια ιδέα ακόμη και αν αυτή είναι υπερβολική μπορεί κάποιος να την πει και ίσως και να γελάσει κάποιος με αυτή. Να διασκεδάσεις να απαντήσεις «Ε όχι και να πάμε το Δρομέα στα Σκόπια» και να λήξει το θέμα εκεί.

Δεν δώσατε δηλαδή σημασία.

Όχι στην πρόταση όχι και τόσο. Τι να συζητήσω για αυτό το θέμα. Το θεώρησα μια «τρέλα» αλλά μόλις έμαθα τη διάψευση στεναχωρήθηκα πάρα πολύ διότι βρίσκομαι στη θέση να καλούμε να υπερασπιστώ την τιμή μου και το λόγο μου. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να το κάνει κάποιος. Αυτό για εμένα είναι πολύ σοβαρό. Διαψεύδει μια συζήτηση που κάναμε.

Θεωρείτε πως ήταν μια προσωπική της ιδέα;

Από ότι κατάλαβα το είχε συζητήσει και με άλλους. Μου είπε ότι σας μεταφέρω και τις απόψεις των άλλων και όταν ρώτησα ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι δεν μου είπε. Ρώτησα για να δω ποιοι σκέφτηκαν αυτή τη φοβερή ιδέα να μεταφέρουμε το Δρομέα στα Σκόπια αλλά δεν πήρα απάντηση. Δεν ξέρω αν ήταν κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι συνεργάτες, κάποιοι φίλοι της. Δεν έχω πληροφόρηση.

Έχει ξανατεθεί θέμα ανταλλαγής έργων τέχνης;

Δεν έχω ξανακούσει είναι αλήθεια. Είναι παγκόσμια πρώτη. Και είναι και ένα πράγμα που δεν είναι και δικό σου. Ανήκει στο Δήμο της Αθήνας. Ανήκει στους Αθηναίους. Θα πρέπει να ρωτηθούν οι Αθηναίοι. Θέλω να σας πως ότι είναι συγκινητική η αντίδραση του κόσμου. Τώρα που το θέμα δημοσιοποιήθηκε υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Οι πολίτες αντέδρασαν. Κοιτάξτε το έργο έχει ξεφύγει και από τα δικά μου τα χέρια.

Το έκανα όταν ήμουν τριάντα χρονών αλλά αυτό πήρε το δρόμο του. Απέκτησε μια σχέση με την Αθήνα, τους Αθηναίους αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Και είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά. Έχει δημοσιευτεί παντού αυτό το έργο. Το ξαναλέω η αντίδραση του κόσμου ήταν ενδιαφέρουσα και συγκινητική. Λένε κάτω τα χέρια από το Δρομέα. Νιώθω λύπη πάντως από την άλλη το ξαναλέω από τη διάψευση.

Στην αρχή ακούστηκε πως δεν ήμουν καν εκεί, ότι δεν πήγα στο υπουργείο. Μου είπαν κάποιοι δημοσιογράφοι ότι αμφισβητείται και η παρουσία μου. Ευτυχώς έτυχε να είναι εκεί τα παιδιά της Μπιενάλε της Βενετίας, οι καλλιτέχνες που τους χαιρέτησα. Μην τρελαθούμε.

Θα πρέπει να πείσετε δηλαδή από κάποια στιγμή πως δεν είστε ελέφαντας...

Πραγματικά κάποια στιγμή θα αναρωτιόμουν αν ήμουν εκεί. Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που το έκανε που διέψευσε. Αυτό είναι χειρότερο και από την ίδια την πρόταση. Τα πράγματα με αυτή τη διάψευση σοβαρεύουν. Υπάρχει πρόβλημα ηθικό, αξιοπρέπειας. Δεν ξέρω τι να πω πραγματικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Andrew

Αν η ιδέα μεταφοράς του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου των Σκοπίων (όποιο κι΄αν είναι αυτό ) με τον Δρομέα είναι ελληνική, τότε δείχνει πόσο αυτο-γελοιοποιούμαστε με το να αποδεχόμαστε ότι η πρωτεύουσα της χώρας μας δεν έχει μέχρι σήμερα τιμήσει ένα στρατηλάτη όπως ο Μ.Αλέξανδρος. Αν η ιδέα αυτή είναι πρόταση που έγινε από τα Σκόπια (και την δεχθούμε), τότε μας γελοιοποιούν αυτοί με πολύ έξυπνο τρόπο...!

ΧΡΗΣΤΟΣ

Θα ηταν ενδιαφερον το αποτελεσμα μιας δημοσκοπησης με μοναδικο ερώτημα: Ποιος πιστεύετε οτι λεει την αλήθεια: 1. Η Μυρσίνη Ζορμπά 2. Ο Κώστας Βαρώτσος

ΑΙΛΙΝΑΣ

Κοίταξε που έγιναν και οι Χρυσαυγήτες φιλότεχνοι! Ίσως δεν ξέρουν οτι ο Βαρώτσος έχει φιλοτεχνήσει στο Άαχεν της Γερμανίας το μνημείο της πόλης για το Ολοκαύτωμα.Ένα υπέροχο έργο. Όσο για τον "Δρομέα" η θέση που τοποθετήθηκε στην Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, προσωπικά την θεωρώ σαφώς καλύτερη απ' ότι ήταν στην Ομόνοια. Κατά τ΄άλλα αδιαφορώ για την κάθε Ζορμπά και κυρίως μακριά από το να έρθει καμιά γλυπτική κιτσαρία με τον Μεγαλέξανδρο...Μπρρρ

Μ.Γ.

Για να πω την αληθεια καλα θα κανουμε να ξεφορτωθουμε αυτη την "μοντερνα" αηδια που μονο που το βλεπω ανατριχιαζω !!..Ο Μεγαλεξανδρος της Κεντρικης πλατειας των Σκοπιων ειναι μια χαρα αγαλμα , αν και το εχουνε στησει πανω σε μια βαση που θυμιζει γιγαντιαια κουβαριστρα .... Υ.Γ. Αναρωτιεμαι αν ο κ.Βαρωτσος μπορει να φτιαξει ενα κανονικο γλυπτο..Ολο κατι "εξτρημ μοντερνα" κανει του στυλ "φυγε κακο απ' τα ματια μου"...

mm

To μονο σύγχρονο άγαλμα της προκοπής που έχουμε και το θαυμαζουν παγκοσμίως. Αυτό το λέω από διεθνή vlog αμερικάνων κλπ που παρακολουθώ. Δε θέλω να σε χαρακτηρίσω.

Nik

Και γιατί δεν πάει να στηθεί η ίδια σε μια πλατεία να παριστάνει το άγαλμα!

antiathinaios

Εγώ είμαι υπέρ του να φύγει αυτό το άγαλμα από την Αθήνα. Είναι κακόγουστο και ουδεμία σχέση έχει με τον πολιτισμό της χώρας μας. Ας τοποθετηθεί εκεί ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

χαχαχαχα

αρε Καρανικα, θες να κρυφτεις και δεν μπορεις

Montazieros

Χαχαχα! Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά μας διασκεδάζετε τα μάλα. Θα στεναχωρηθούμε πολύ όταν με το καλό ξεκουμπιστείτε. Παιδιά να μην χαθούμε, κάντε ένα θίασο καλλιτεχνικό να ερχόμαστε να σας βλέπουμε. Θα μας λείψετε. Αν τελικά δεν στείλετε τον "δρομέα" στείλτε κανένα φαλλό από άρμα στον τύρναβο και το καρναβάλι που γίνεται εκεί. Εχει κάτι ωραία κομμάτια δέκα μέτρα το καθένα. Θα εκτιμηθεί δεόντως από τους γείτονες.

BL

Tο να λες έχω μια ιδέα δεν είναι κακό. Η υπουργός θα μπορούσε να πει πως ρώτησε τον κ. Βαρώτσο για αυτή την ιδέα ... ( η ανταλλαγή μνημείων μεταξύ πόλεων είναι συμβολική και ειδικά ότι τα Σκόπια στέλνουν τον Μέγα Αλέξανδρο να πάει στην θέση που πρέπει να είναι δηλαδή στην Ελλάδα ίσως έχει και μια συμβολικότητα (αυτό βέβαια δεν το ανέφερε η υπουργός ) .... και να πει στη συνέχεια ότι ο ίδιος δεν ενθουσιάστηκε και έτσι το αφήσαμε. ! Όμως η υπουργός το διέψευσε απλά και αυτό είναι πιο εξοργιστικό από την ιδέα !

Οσμαν

ναι, όμως αυτός Μ. Αλέξανδρος δεν παύει να είναι ο Σκοπιανός Μ. Αλέξανδρος, που ήρθε από τα Σκόπια, ε ρε μπλέξιμο. χαχαχα (το άγαλμα εννοώ.)

Αλλος

Ανταλλαγή έργων τέχνης!!!!!!!!!!!!!!Τί θα στείλουν;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

NIKOS

Εγώ προτείνω να αλλάξουμε την Ζορμπά . Να πάει αυτή στα Σκόπια και να μας στείλουν ότι άλλο θέλουν !!!!! Μόνο να φύγει. ........ Εγώ το δέχομαι! !! Ουστ παλιό συριζαιοι, ουστ !!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης