Ζιακόπουλος: Όταν η προγνωσιμότητα είναι μικρή, οι μετεωρολόγοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι

Ζιακόπουλος: Όταν η προγνωσιμότητα είναι μικρή, οι μετεωρολόγοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι

Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος σχολίασε την αναταραχή που υπάρχει στην κοινότητα των μετεωρολόγων εξαιτίας των προβλέψεών τους για τον καιρό – «Δεν φταίνε τα μοντέλα ούτε η περίεργη ατμοσφαιρική κυκλοφορία»

ziakop_mak
Με μαθητές σχολείου παρομοίασε την κοινότητα των προγνωστών – μετεωρολόγων ο μαθηματικός και μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εγκυρότητα των προβλέψεων στην τελευταία κακοκαιρία.

«Μου θυμίζει μαθητές σχολείου, οι οποίοι έχοντας μάθει να κάνουν τις πράξεις της αριθμητικής με το κομπιουτεράκι, βρίσκονται στην ανάγκη να τις κάνουν χωρίς αυτό», αναφέρει στο προσωπικό του blog.

Ο κ. Ζιακόπουλος διερωτάται εάν τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού είναι προβληματικά ή το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

«Όταν η προγνωσιμότητα είναι μικρή, οι προγνώστες πρέπει να είναι συγκρατημένοι. Όταν δεν είναι συγκρατημένοι, θέλοντας να έχουν την αποκλειστικότητα της καιρικής είδησης, το ρίσκο της αποτυχίας είναι μεγάλο και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν φταίνε ούτε τα μοντέλα ούτε η «περίεργη» ατμοσφαιρική κυκλοφορία», τονίζει.

Κλείσιμο
Πάντως, ο μετεωρολόγος υποστηρίζει ότι με βάση τα τρεξίματα των μοντέλων τις τελευταίες ημέρες, δεν υπήρξε μεγάλη ασυνέπεια. «Κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο διήμερο, πολύ επιφυλακτικά έως αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των μοντέλων για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας. Το αν θα χιονίσει σστον Διόνυσο κι όχι στο Μαρούσι δεν είναι σοβαρό θέμα. Για να το πω καλύτερα, δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα ώστε να κατηγορούμε τα μοντέλα για τις σπάνιες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», καταλήγει.

Μάλιστα απαντώντας σε σχόλια αναγνωστών, ο κ. Ζιακόπουλος με σεμνότητα και διάθεση αυτοκριτικής ανέφερε: «Όσο για τις επιτυχίες των προγνώσεών μου, αυτές είναι πολύ λιγότερες από τις αποτυχίες. Στις καιρικές προβλέψεις μόνο ένας δεν αποτυγχάνει. Αυτός που δεν κάνει προβλέψεις!» 

Αναλυτικά, ο κ. Ζιακόπουλος γράφει στην ανάρτησή του:

Η αναταραχή που υπάρχει στην κοινότητα των προγνωστών - μετεωρολόγων και μη - τις τελευταίες 2-3 ημέρες, από μία άποψη μου θυμίζει μαθητές σχολείου, οι οποίοι, έχοντας μάθει να κάνουν τις πράξεις της αριθμητικής με το κομπιουτεράκι, βρίσκονται στην ανάγκη να τις κάνουν χωρίς αυτό.

Αναρωτιέμαι, πόσο πραγματικά σπάνια είναι η κυκλοφόρια εμποδισμού στην περιοχή της Ευρώπης, αποτέλεσμα της οποίας είναι η οπισθοδρόμηση των διαταραχών στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα-εμποδιστή; Πότε υπό αυτές της συνθήκες ήταν εύκολη η πρόγνωση πολλών ημερών; Έχουν πρόβλημα τα χρυσοπληρωμένα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού που έβγαλαν από την ανυποληψία τη μετεωρολογία και τους μετεωρολόγους ή αλλού είναι το πρόβλημα;

Όπως είναι γνωστό, η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας δεν είναι πάντα η ίδια, εξαρτώμενη από τον τύπο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, την εποχή κ.λπ. Όταν η προγνωσιμότητα είναι μικρή, οι προγνώστες πρέπει να είναι συγκρατημένοι. Όταν δεν είναι συγκρατημένοι, θέλοντας να έχουν την αποκλειστικότητα της καιρικής είδησης, το ρίσκο της αποτυχίας είναι μεγάλο και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν φταίνε ούτε τα μοντέλα ούτε η «περίεργη» ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Παρακολουθώντς τα τρεξίματα των μοντέλων τις τελευταίες ημέρες, δεν είδα μεγάλη ασυνέπεια. Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στο κατέβασμα του ψυχρού μετώπου σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι σύντομες ασθενείς χιονοπτώσεις στη ΒΔ Ελλάδα είναι σταθερές. Ο υετός, αρχικά πολύς και στη συνέχεια λιγότερος, στην κεντρο-νότια ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει σε όλα τα τρεξίματα και μάλιστα με αρκετή σταθερότητα ως προς το είδος του, τουλάχιστον στην κεντρική χώρα. Κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο διήμερο, πολύ επιφυλακτικά έως αρνητικά ήταν και τα αποτελέσματα των μοντέλων για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας. Το αν θα χιονίσει σστον Διόνυσο κι όχι στο Μαρούσι δεν είναι σοβαρό θέμα. Για να το πω καλύτερα, δεν είναι τόσο σοβαρό θέμα ώστε να κατηγορούμε τα μοντέλα για τις σπάνιες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης