Καιρός: «Ωκεανίς» με χιόνια, κρύο και καταιγίδες - Δείτε χάρτες

Καιρός: «Ωκεανίς» με χιόνια, κρύο και καταιγίδες - Δείτε χάρτες

Κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις κατά τόπους το Σαββατοκύριακο, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Δύσκολη ακόμα λίγο πριν την κακοκαιρία η ακριβής πρόβλεψη, επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι

kakokairia_ar
Κρύο, χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι προβλέπονται για το Σαββατοκύριακο από τους μετεωρολόγους, που όμως επισημαίνουν πως η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που θα χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, είναι από τις πιο... απρόβλεπτες των τελευταίων ετών.

Ενδεικτικά έως και το βράδυ της Πέμπτης, λιγότερες από 48 ώρες από την στιγμή που θα αρχίσει να μας επηρεάζει, οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί:  «Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα - μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της κακοκαιρίας - δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν», αναφέρει επί λέξει το αναλυτικό δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 


Γιάννης Καλλιάνος: Η κακοκαιρία ξεκινά μετά τα μεσάνυχτα από τα βόρεια - Χιόνι από τη Θήβα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη

«Έρχεται ένας από τους ιστορικότερους χιονιάδες των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του χαμηλού υψομέτρου της χιονόπτωσης και της μεγάλης έκτασης γεωγραφικά», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος στον ΘΕΜΑ 104,6 fm, περιγράφοντας τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, μέχρι και την Δευτέρα από την κακοκαιρία Ωκεανίς.

Αναλυτικά ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, (πτώση 9 με 10 βαθμούς Κελσίου), χιόνια σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, και προβλήματα στις μετακινήσεις.

«Από τα μεσάνυχτα, και ξημερώματα του Σαββάτου ο χιονιάς θα επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα, ενώ θα χιονίσει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από το απόγευμα της ίδιας ημέρας η κακοκαιρία θα ''χτυπήσει'' την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, και τη Θεσσαλία. Φυσικά, αναμένεται απότομη ενίσχυση των ανέμων. Στο βόρειο Αιγαίο αναμένονται 9 με 11 μποφόρ. Με μεγάλη δυσκολία θα βιώσουν αυτή την κακοκαιρία οι κάτοικοι της Κρήτης, καθώς θα σημειωθούν έντονες καταιγίδες και σφοδρές χιονοπτώσεις.



Αντίστοιχα επιφυλακτικός και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, που έγραψε στο Twitter το πρωί της Παρασκευής πως τα δεδομένα σήμερα «δείχνουν» λιγότερα φαινόμενα για το Σαββατοκύριακο.



Θεωρείται δεδομένο πάντως πως το θερμόμετρο θα πέσει πάνω από δέκα βαθμούς και από την ανοιξιάτικη θερμοκρασία όλης της εβδομάδας, που έφτασε και τους 18-19 βαθμούς Κελσίου, θα κατρακυλήσει λίγο πάνω από το μηδέν. Από την Βοιωτία και μέχρι τα βόρεια σύνορα της χώρας, αλλά και από την Φλώρινα έως τον Έβρο, οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα «κατέβουν» και στα πεδινά, ενώ η Αττική είναι στο όριο και προς το παρόν αναμένονται χιόνια στα ορεινά του νομού, ίσως και στα βόρεια προάστια το βράδυ του Σαββάτου.

Οι ισχυρές καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις θα είναι έντονες σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι έως και θυελλώδεις βορειοανατολικοί. 

Η ανάλυση καιρικής κατάστασης από την ΕΜΥ αναφέρει:

Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Ευρώπη το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει με το ψυχρό του μέτωπο τη χώρα, μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 περίπου βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα, κατά τόπους το Σαββατοκύριακο, θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Κλείσιμο
emy-doryforiki-eikona

Δορυφορική εικόνα την Πέμπτη 21/02/2019 στις 12:00 (τοπική) το μεσημέρι. Πηγή: Eumetsat.

emy-thesi-xamiloy

Οι θέσεις του βασικού βαρομετρικού χαμηλού από δύο μοντέλα καιρού για το βράδυ του Σαββάτου 23/02/2019.


1. Ανάλυση επί των χιονοπτώσεων
α. Επισημαίνουμε ότι θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο, αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα.

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23/02/2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

emy-deiktis-xionoptoseis

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο 23/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

β. Την Κυριακή θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

emy-deiktis-xionoptoseis-kyriaki

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή 24/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

Ακολουθεί αναλυτικό βίντεο με τα ύψη και τις περιοχές των χιονοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες:
Χιονοπτώσεις ανά 6ωρο από Σάββατο 23/02/2019 μέχρι Τρίτη 26/02/2019




2. Άνεμοι
Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, θα πνέουν από το Σάββατο (23/02/2019) το πρωί από τα βόρεια και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση σταδιακά την Κυριακή (24/02/2019).

Παρακάτω ακολουθεί σχετικό βίντεο με το πεδίο των ανέμων από Σάββατο έως και την Τρίτη:
Άνεμοι από Σάββατο 23/02/2019 μέχρι Τρίτη 26/02/2019



3. Βροχοπτώσεις-Καταιγίδες
Ισχυρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο (23/02/2019), που την Κυριακή (24/02/2019) θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25/02/2019) κατά τόπους στην Κρήτη.

emy-deiktis-kataigides-savvato

Δείκτης επικινδυνότητας για καταιγίδες με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο 23/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

emy-deiktis-kataigides-kyriaki

Δείκτης επικινδυνότητας για καταιγίδες με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή 24/02/2019 (αφορά όλο το 24ωρο).

Ακολουθεί αναλυτικό βίντεο με τα ύψη βροχοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες:
Υετός ανά 6ωρο από Σάββατο 23/02/2019 μέχρι Τρίτη 26/02/2019



4. Θερμοκρασία
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών, που θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.


Ο καιρός της Παρασκευής

Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις πρωινές ώρες σταδιακά στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα θα αυξηθούν δίνοντας τοπικές βροχές στα πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά περιμένουμε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019. Από τις απογεματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα σε αρκετές περιοχές της χώρας και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ αργά το βράδυ σποραδικές καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν στο Βόρειο Αιγαίο. Τη νύχτα προς Σάββατο ο καιρός από τα βόρεια θα παρουσιάσει περαιτέρω επιδείνωση με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 0 έως 15, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 5 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 6 έως 14 βαθμούς και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Από αργά το απόγευμα οι θερμοκρασίες στα βόρεια θα σημειώσουν πτώση.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, και σταδιακά μετά το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις, ενισχυόμενοι σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, ενώ τη νύχτα προς Σάββατο στα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 9 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά σταδιακά στραφούν σε βόρειους μέτριους.. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική ηλιοφάνεια, αλλά σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και προς το βράδυ θα βρέξει. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας τοπικές βροχές κατά περιόδους, ενώ τη νύχτα προς Σάββατο θα χιονίσει στα ορεινά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς, αλλά από το βράδυ θα σημειώσει σταδιακή πτώση.

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-02-2019
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειότερα οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερε΄είναι τα 200-300 μέτρα). Τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία 8-9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε αισθητή πτώση της τάξης των δέκα βαθμών κελσίου στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24-02-2019
Καιρός: Στα βόρεια ασθενείς χιονοπτώσεις που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως ηπειρωτικά που βαθμιαία στα δυτικά θα σταματήσουν. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στη θεσσαλία και τις Σποράδες τις πρωινές ώρες, καθώς και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση από το βράδυ. Βροχές και ακταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα νοτιοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο βόρειο Αιγαίο το πρωί τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης