LIVE

Κορωνοϊός

Ταρίφα από 1.500 έως 2.500 ευρώ για χορήγηση πλαστών αδειών οδήγησης

odigos_ar

Πώς δρούσαν ανά την χώρα οι συμμορίες και τα κυκλώματα αδειών - Οι συλλήψεις, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και οι προφυλακίσεις –Εγκληματική αμέλεια για εξεταστές και υπαλλήλους μεταφορών που χορηγούσαν άδειες επαγγελματικών και ιδιωτικών οχημάτων

Μεγάλα κυκλώματα χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης που δρούσαν ανεξέλεγκτα σε όλη την χώρα, με την συνδρομή εξεταστών οδήγησης και υπαλλήλων Μεταφορών Περιφερειακών Διευθύνσεων βρίσκονται στον εισαγγελέα, αποκομίζοντας τεράστια ποσά από πλαστές άδειες οδήγησης σε ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες οδηγούς.

Τα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποκαλύπτουμε σήμερα και οδήγησαν στην εξάρθρωση μιας «καλοκουρδισμένης», μηχανής ελληνοποίησης πλαστών αδειών της ΕΕ και έκδοσης νέων αδειών και σε συλλήψεις και προφυλακίσεις μελών του κυκλώματος, είναι αποκαλυπτικά.

Δείχνουν μάλιστα κα την επιμονή του υπουργού Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να διαφοροποιηθεί πλήρως το σύστημα έκδοσης των αδειών οδήγησης, με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να εγκριθεί αύριο από την ολομέλεια της βουλής.

Οι συμμορίες που εντοπίστηκαν και δρούσαν σε Φθιώτιδα, Κορινθία, Λακωνία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είχαν χορηγήσει 157 άδειες οδήγησης, για τις οποίες είχε καταβληθεί για κάθε μία, το ποσό των 1.500 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δικαιούχοι είτε δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις εξετάσεις ή πέτυχαν σε αυτές με την συνδρομή υπαλλήλων των διευθύνσεων μεταφορών και με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η έρευνα της αστυνομίας με την βοήθεια και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και ιεραρχική δομή…», με αρχηγό και ταμία, η οποία μάλιστα είχε εξελίξει σε τέτοια βαθμό τις πρακτικές της που είχε αναπτύξει ακόμη και ειδικές εφαρμογές!

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν εξοπλίσει με ηλεκτρονικές συσκευές τους εξεταστές της σχολής οδηγών που ήταν στο κόλπο. Πρόκειται για συσκευές κινητών τηλεφώνων που είχαν εγκατεστημένη εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα μέλη, η οποία βοηθούσε τους μαθητές που είχαν την στοιχειώδη γνώση και μπορούσε να λειτουργήσει ως έξτρα βοήθεια για να περάσουν τις εξετάσεις. Η εφαρμογή δούλευε εντοπίζοντας ένα σύνολο από δύσκολες ερωτήσεις με την βοήθεια φωνηέντων του ελληνικού αλφάβητου και ενός αλγόριθμου. Η εφαρμογή αυτή ενεργοποιούνταν με την κίνηση του ποδιού και σταματούσε αντίστοιχα. Για να λειτουργήσει απαιτούνταν ένα κινητό τηλέφωνο που είχε εγκατεστημένη την εφαρμογή, μία συσκευή Bluetooth και ένα ακουστικό – ψείρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ταμεία της οργάνωσης, στον οποίο στέλνονταν χρηματικά ποσά από υποψήφιους οδηγούς από όλη την Ελλάδα μέσω τηλεφωνικών επιταγών των ΕΛΤΑ, εντοπίστηκαν εμβάσματα 230.000 ευρώ.

Στους συλληφθέντες, στους οποίους εκτός από Έλληνες ήταν και ένας Κινέζος, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά 141.996 ευρώ, 16.241 δολάρια ΗΠΑ, 1.400 Yuan, 50 πέσος Μεξικού και 27 χρυσές λίρες Αγγλίας, πλήθος κινητών τηλεφώνων αλλά και ιδιόχειρων σημειώσεων με αναγραφόμενα χρηματικά ποσά με στοιχεία οδηγών που εξυπηρετήθηκαν από το κύκλωμα. Από τους συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα.

Σε άλλη περίπτωση για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών, κύκλωμα που αποκαλύφθηκε στην Κέρκυρα, εισέπραττε αμοιβή από 400 έως 1.300 ευρώ, βοηθώντας αλλοδαπούς που δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα να πετύχουν θεωρητικές εξετάσεις οχημάτων ή δικύκλων αλλά και εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας φορτηγών και λεωφορείων στην ελληνική γλώσσα(!).

Το ίδιο κύκλωμα, για το οποίο εμφανίζονται να ομολογούν την δράση του και οι 16 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών της Κέρκυρας, εισέπραττε 50 ευρώ για κάθε νέα άδεια ΙΧ ή δικύκλου, χωρίς μάλιστα τα ποσά αυτά να είναι σε γνώση των υποψηφίων αφού δίνονταν ως συνολική αμοιβή στις σχολές οδηγών. Οι τελευταίες αναλάμβαναν την πληρωμή των εξεταστών καθώς η μη καταβολή τους ήταν λόγος αποτυχίας του εξεταζόμενου και επαγγελματικής δυσφήμισης των σχολών.

Μέσω του κυκλώματος δεκάδες οδηγοί απέκτησαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν στους δρόμους εντελώς παράνομα και ενδεχομένως και χωρίς να έχουν και την ικανότητα να πιάσουν τιμόνι.

Η βοήθεια από τους εξεταστές δινόταν με την υπόδειξη των σωστών απαντήσεων στην οθόνη του υπολογιστή στην περίπτωση της χορήγησης των ερασιτεχνικών διπλωμάτων. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις των πιστοποιητικών επάρκειας, οι σωστές απαντήσεις δίνονταν γραμμένες στους υποψήφιους, οι οποίοι στην συνέχεια καλούνταν να τις γράψουν με το δικό τους γραφικό χαρακτήρα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 16 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Κέρκυρας, για τους οποίους με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών διατάχθηκε από τον περασμένο Μάιο ολική άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Βασίλειος Γρηγοροσημος

Χα χα χα υποχρεωτικά δίναμε μίζα στον εξεταστή επί 40 χρόνια διαφορετικά θα μας έκοβε Δυστυχώς σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει διαφθορά

sopan

Φαίνεται ,από την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους της πατρίδας μας ,ότι όσο κι αν προσπαθούν οι αρμόδιες αρχές τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα.Τοσο από πλευράς διαφθοράς στην απόκτηση αδειών οδήγησης όσο και από την σωστή εκπαίδευση των νέων οδηγών.Μηπως επιτέλους πρέπει να εφαρμοσθεί το μέτρο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης νέων οδηγών ,μετά την απόκτηση διπλώματος;μήπως πρέπει να τεσταρονται οι ικανότητες των νέων οδηγών σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα ενός μηνός από την ημερομηνία απόκτησης;μήπως πρέπει και οι επαγγελματίες οδηγοί να ελέγχονται περιοδικά; Τις εκάστοτε ποινές ας τις νομοθετήσουν και επιβάλλουν οι αρμοδιοι (άλλωστε είναι αυτοί που γνωρίζουν να αναλύουν τα στατιστικά ) μήπως και δοθεί χείρα βοήθειας στην προσπάθεια για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων μιας πραγματικής μάστιγας για τους κατοίκους της Ελλάδας.

Αστραπόγιαννος

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα Μπολσοναρο για να βάλει τάξη !!! Χρειάζεται το δικό της Ματέο Σαλβίνι. !!!! Αυτούς τους δύο τους τρέμουν όλοι οι διεφθαρμένοι της γης !!!!

Όλοι ξέρουμε τουλάχιστον μία περίπτωση από το περιβάλλον μας πλαστής άδειας

Όλοι ξέρουμε αλλά δεν μιλάμε. Αυτήν την Ελλάδα χτίσαμε τα τελευταία 40 χρόνια. "Απολαύστε" την τώρα. Προσωπικά γνωρίζω περίπτωση με γνωστό μου που την άδεια οδήγησης τού την έφερε ο πεθερός του από ξένη χώρα τού "τρίτου κόσμου" όπου διαμένει ΧΩΡΙΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. Ή μήπως θέλετε να μού πείτε ότι όλοι οι πακιστανοί κλπ που οδηγούν μηχανάκια και αυτοκίνητα και δεν ξέρουν καν να γράψουν και να διαβάσουν ελληνικά έχουν πάρει άδειες νομίμως? Πώς έδωσαν εξετάσεις?

Λούλης

Αφού βγαίνουν στα κανάλια και μας το λένε ξεκάθαρα, ότι,αυτές οι γυναίκες που πλαστογράφησαν τα απολυτήρια και μπήκανε στο δημόσιο καλά κάνανε. Εσείς που δεν πλαστογραφησατε απολυτήρια να μπείτε στο δημόσιο εσείς είστε οι ένοχοι ,και εσείς θα πληρώσετε όλο το δημόσιο χρέος και τα 340 δισεκατομμύρια που δημιουργήσαμε εμείς οι δημόσιοι κηφήνες !!! Τελεία και παύλα το λένε στα κανάλια κάθε πρωί !!!

Ακόμη παίρνουμε πλαστές άδειες οδήγησης?

Πριν κάπου 30 χρόνια είχε βγει στην επιφάνεια σκάνδαλο με πλαστές άδειες οδήγησης (από επώνυμους κιόλας, ηθοποιούς και άλλους που βγήκαν και είπαν, ναι πήρα πλαστή άδεια οδήγησης). Είχε γίνει σούσουρο αν θυμάστε οι πιο παλιοί. Και να ρεπορτάζ, και να εκπομπές, και να συζητήσεις. Υπολογίσθηκε τότε ότι οι 7 στις 10 άδειες, στην περιοχή Αττικής τουλάχιστον, ήταν πλαστές. Ακόμη σήμερα το 2019, 30 χρόνια μετά, παίρνουμε πλαστές άδειες οδήγησης στην Ουγκάντα? Με τις υγείες μας!

Πόπη

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δημιούργησαν έναν μηχανισμό τερατώδη σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ( ΔΕΚΟ κλπ. ). Μέσα σε αυτά και ολόκληρος μηχανισμός διαπλοκής εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών, δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών κλπ. Όλοι έβαζαν παράνομα το χέρι στην τσέπη του Κράτους και του ανθρώπου της εργασίας. Και κάποιοι από εμάς ( πολλοί, πάρα πολλοί ) έδιναν θάρρος με τα φακελάκια.

Η μηχανή της μίζας

Κρατάει χρόνια, από πρίν το 1984 που πήρα το δίπλωμα οδήγησης. Γι'αυτό βλέπεις οτι δεν μπορούν να παρκάρουν ούτε τσιγουετσεντο,,,, εκεί που χωράει νταλίκα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης