Αραχωβίτης για αγρότες: Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα

Αραχωβίτης για αγρότες: Μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους διαλόγους», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Κατάληψη της εφορίας πραγματοποίησαν οι Σερραίοι αγρότες - Τα μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία - Στο Βόλο οι αγρότες μπήκαν στην πόλη με τρακτέρ

αραχ12
Εκ νέου πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο απηύθυνε προς τους αγρότες των μπλόκων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών από την Κρήτη.

Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι ο διάλογος φέρνει αποτελέσματα αλλά «χρειάζεται να υπάρχει κατανόηση από όλες τις πλευρές» και υπογράμμισε πως «μπορεί να μην ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα», όμως, θα υπάρξουν αποτελέσματα, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι μέσα από σύσκεψη και διάλογο θα μπορούσε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα για συζήτηση με τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι περιμένει από αυτούς να ορίσουν το ραντεβού. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους διαλόγους και, βεβαίως, αυτό θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε με βάση την επικοινωνία που θα έχουμε και με τους αγρότες των μπλόκων», δήλωσε σχετικά.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους συνεταιρισμών από την Κρήτη, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί το έντομο Tuta Absoluta, στη θερμοκηπιακή ντομάτα, το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής καθώς και θέματα που αφορούν όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό κ.ά.

«Είδαμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι μπορεί να γίνει στην πορεία και ποια θα μπορούσε να είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης», είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας τα εξής: «Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που λύνονται τα ζητήματα. Ο διάλογος πάντα έχει κάτι να φέρει, παρόλο που μπορεί να συμφωνούμε ή να μη συμφωνούμε απόλυτα ή και να διαφωνούμε, ωστόσο, ο διάλογος είναι αυτός που φέρνει τις λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και συντονιστής Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων, Μανώλης Ορφανουδάκης, μιλώντας για το έντομο Tuta Absoluta τόνισε ότι ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας της Κρήτης στο «Κομφούζιο».

Πρόσθεσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι το ζητούσαν από την περασμένη χρονιά, ωστόσο, για κάποιο λόγο είχε «παγώσει» και επισήμανε ότι «ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις που απαιτούνται για να ενταχθούμε κι εμείς στο πρόγραμμα» και πρόσθεσε: «Περιμένουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα να δρομολογηθούν και να λυθούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό».

«Για μια καλή συνάντηση», έκανε λόγο και ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων, Γιώργος Χαλκιάς, λέγοντας ότι «το θέμα είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βγούνε κάποιες αποφάσεις, διότι δεν μπορούν να περιμένουν κάποια πράγματα».

Κατάληψη της εφορίας πραγματοποιούν οι Σερραίοι αγρότες - Τα μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και με εξαίρεση τους Σερραίους, που θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της οικονομικής εφορίας στο κέντρο της πόλης, οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής, ενόψει της απάντησης στο αίτημά τους για τετραμερή συνάντηση, υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Κλείσιμο
«Στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης απαντάμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα ζητούν τετραμερή συνάντηση για περισσότερο από μια εβδομάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

agrotes-tempi-ARX_2


Οπως είπε, «αφού ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματά μας, ζητούμε συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, για να θέσουμε επί τάπητος τα ζητήματα που μας απασχολούν και να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις».

Τόνισε ότι οι Σερραίοι αγρότες «θα φτάσουμε με τα τρακτέρ μας στην εφορία στο κέντρο της πόλης κατά τις 11 το πρωί και θα προχωρήσουμε στην κατάληψή της για δύο με τρεις ώρες» και πρόσθεσε: «στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε στο μπλόκο μας στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω από τον Λευκώνα, όπου θα συνεδριάσουμε και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας για το εάν τελικά θα προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος».

Σε στάση αναμονής, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, θα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αργά το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συνελεύσεις για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

Στον κόμβο Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας

Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας

Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου

Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης

Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης

Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου

Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής,

Στο μεταξύ, μεθαύριο, Τετάρτη 13/2, αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να «κλειδώσουν» τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθουν και εκείνοι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής, Θωμάς Καρυπίδης.

Βόλος: Οι αγρότες μπήκαν στην πόλη με τρακτέρ και εκατοντάδες αγροτικά οχήματα

Συνεπείς και πιστοί στο ρανεβού τους ήταν οι αγρότες του Πηλίου και του Μαγνησιώτικου κάμπου, οι οποίοι μαζεύτηκαν στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, στο ύψος της Ιωλκού, για το Πανμαγνησιώτικο συλλαλητήριο, όπου ως μια «γροθιά», κατέβηκαν στην πόλη με τρακτέρ και εκατοντάδες αγροτικά οχήματα.

Ακολούθησε η στάθμευση των οχημάτων στην παραλία του Βόλου και από εκεί πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τελική κατάληξη το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναμένεται να επιδώσουν το ψήφισμά τους.

11-02-2019 - Δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστή Νίκου Αγγελή


Λήγει σήμερα το «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση - Ετοιμάζουν τα τρακτέρ για την Αθήνα

Λήγει σήμερα Δευτέρα στις 7 το απόγευμα το «τελεσίγραφο» που έχουν στείλει οι αγρότες όλης της χώρας προς την κυβέρνηση, προκειμένου να οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και να απαντήσουν στα αιτήματά τους.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, που προχώρησαν το Σάββατο σε συμβολικό αποκλεισμό της σήραγγας των Τεμπών - για λίγη ώρα και στα δύο ρεύματα - κόβοντας την Ελλάδα στα δύο, είχαν νέα συνέλευση για την συνέχεια των κινητοποιήσεων χθες Κυριακή. Εκεί αποφασίστηκε να δοθεί το χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση, αλλά μετά το πέρας αυτού και εφόσον μείνει αναπάντητο, οι κινήσεις τους να κλιμακωθούν και ο αγώνας τους να ενταθεί.

Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει νέα κινητοποίηση με παρόμοιο στόχο με του Σαββάτου, να «κοπεί η Ελλάδα στα δύο», ενώ το νέο «ραντεβού» δόθηκε ήδη για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Στον σχεδιασμό των αγροτών άλλωστε περιλαμβάνεται και η κάθοδος στην Αθήνα με τα τρακτέρ για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που όμως ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ή οριστικοποιηθεί. Τέλος, πρόκειται να κάνουν και πολλές άλλες αιφνιδιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο διεκδικήσεις τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης