Γρίπη: Πώς μας έπιασε απροετοίμαστους - «Θολά» στοιχεία από το υπουργείο

Γρίπη: Πώς μας έπιασε απροετοίμαστους - «Θολά» στοιχεία από το υπουργείο

Παρά τα 20 θύματα μόνο την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, στο υπουργείο Υγείας δεν έχουν εικόνα πόσοι νοσηλευτές και γιατροί έχουν εμβολιαστεί, ενώ παρήγγειλαν τώρα και περιμένουν νέα εμβόλια

gripi_main01
Αντιμέτωποι με τη γρίπη και τις επιπλοκές της για τουλάχιστον άλλες δέκα εβδομάδες θα βρίσκονται οι Έλληνες. Η υψηλή δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, που αποτυπώθηκε με 20 νεκρούς και 48 εισαγωγές ασθενών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας, κρατά σε εγρήγορση κυρίως τον πληθυσμό και λιγότερο τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, όπως φάνηκε από την χθεσινή, εκτάκτως προγραμματισθείσα υπό το βάρος των κρουσμάτων, συνέντευξη τύπου.

«Είναι μεγάλη η εξάπλωση της γρίπης αλλά αναμενόμενη. Στέλνουμε το μήνυμα της επαγρύπνησης και όχι του πανικού» είπαν χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Τα στοιχεία, όμως, που προέκυψαν από τις δηλώσεις τους δεν αφήνουν περιθώριο τόσο για ψυχραιμία όσο για μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι υπεραμύνονται της ετοιμότητας τους για το δυνατό κύμα γρίπης ενώ η πραγματικότητα ενισχύει την αντίθετη εικόνα.

Έτσι, ερωτηθέντες από το protothema.gr για την εμβολιαστική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας δήλωσαν πως δεν έχουν ακόμη τα ακριβή νούμερα – παρότι είχαν διαθέσει 20.000 εμβόλια στο ΕΣΥ δεν έχουν εικόνα πόσα από αυτά χορηγήθηκαν. Επίσης, ερωτηθέντες αν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό ανάμεσα στα καταγεγραμμένα σοβαρά περιστατικά γρίπης είπαν πως δεν γίνεται εφέτος καταγραφή αυτής της ειδικής ομάδας πληθυσμού αλλά και πως από όσο γνωρίζουν δεν υπάρχει κανένα κρούσμα.

Το protothema.gr ωστόσο αποκάλυψε πως μία νοσηλεύτρια, που φέρεται να μην είχε εμβολιαστεί, νόσησε με γρίπη και λόγω επιπλοκών νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας.

Το θολό τοπίο για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εμβολιαστεί μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από γρίπη, κίνδυνος που μειώνεται δραστικά με τη χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου. Επίσης φροντίζουν ασθενείς ευαίσθητους, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τη γρίπη, και αποτελούν πηγή μετάδοσης της γρίπης προς τους ασθενείς τους, συνεπώς πρέπει να τους προστατεύουν. Το να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αυτό ένας εργαζόμενος σε δομή υγείας - αλλά ούτε και οι επικεφαλής του υπουργείου - και να αφήνεται στη διακριτική του ευχέρεια ο εμβολιασμός, παρότι αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους νοσηλευόμενους, τείνει να αποτελεί τον κανόνα στα νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέρυσι νόσησαν με σοβαρή μορφή της γρίπης δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος καλεί τους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στα φαρμακεία. «Έχουμε παραγγείλει 50.000 εμβόλια που θα είναι στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας» είπε ο κ. Μπασκόζος, χωρίς να δίνει επί της ουσίας απάντηση γιατί εφόσον αναμενόταν το δυνατό κύμα γρίπης δεν είχε ληφθεί μέριμνα να μην ξεμείνει η χώρα από εμβόλια.

Κλείσιμο
Ο κ. Μπασκόζος, μάλιστα, επέμεινε πως το σύστημα υγείας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του και σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ. «Έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΕΘ που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια, 552 κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο κ. Μπασκόζος, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η επιδημία της εποχικής γρίπης βρίσκεται υπό έλεγχο και πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει δραστικά την επέλαση της γρίπης και τους βαρέως ασθενείς. Η λίστα όμως με τους δεκάδες ασθενείς - περίπου 60 σε καθημερινή βάση τον τελευταίο μήνα - που περιμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ διασωληνωμένοι σε θαλάμους και διαδρόμους, ακυρώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο τον ισχυρισμό του γενικού γραμματέα.


Το 15% του πληθυσμού νοσεί - Κατέληξαν δύο παιδιά

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ χαρακτήρισαν μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλα έτη την εξάπλωση της γρίπης εφέτος. Τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού νοσεί με γρίπη αυτό το διάστημα, με τα παιδιά και γενικώς τους νέους, παραγωγικούς ανθρώπους να πλήττονται από το κυρίαρχο στέλεχος της εφετινής γρίπης, το πανδημικό Α(Η1Ν1). Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο παιδιά έχουν καταλήξει, ενώ συνολικά εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – δύο παραμένουν ακόμη νοσηλευόμενα.

Η σύσταση των επιστημόνων προς τους γονείς σε ό,τι αφορά τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης είναι η έγκαιρη επικοινωνία με τον γιατρό μέσα στο πρώτο 48ωρο και σε κάθε περίπτωση που παρατηρείται βαριά και ταχεία επιδείνωση. Ανέφεραν επίσης πως η επιδημία γρίπης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ώστε να προταχθούν και να διδαχθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και η σημασία τους. Τέλος, τόνισαν την αξία του εμβολιασμού παρότι βεβαίως στην πράξη ακυρώνουν ουσιαστικά το μέτρο, όταν ανοίγουν την πόρτα στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, ακόμη και με ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι και τα εννέα παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστα. Από τους 165 που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, μόνο το 15% ήταν εμβολιασμένοι ενώ το 85% των νοσηλευόμενων ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και χρειάζονταν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης