Δείτε βίντεο από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Πετροπόλεμος και χημικά στην Αμαλίας

Δείτε βίντεο από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα: Πετροπόλεμος και χημικά στην Αμαλίας

Αυτή τη φορά η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικές προσαγωγές - Κουκουλοφόροι έκαψαν σημαία των Σκοπίων και πέταξαν φωτοβολίδα στο Σύνταγμα - Δύο ακόμη συγκεντρώσεις κοντά στην αμερικανική πρεσβεία - Μολότοφ και ανθρωποκυνηγητό στη Θεσσαλονίκη

sillalitirio_macedonia_epeisodia_arthro
Ένα ακόμη συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε σε ανταρτοπόλεμο στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από μία μικρή μερίδα κουκουλοφόρων και την αστυνομία, ενώ στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το μεγάλο αυτό εθνικό ζήτημα.

Λίγο πριν τις 10, μία ομάδα ατόμων ξεκίνησε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στη λεωφόρο Αμαλίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά, επαναλαμβάνοντας το σκηνικό που κατέγραψαν ακόμη και τα διεθνή Μέσα την Κυριακή, από το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, τόσο προληπτικά, όσο και για τα επεισόδια που ακολούθησαν, ενώ έγιναν ζημιές και σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λίγα λεπτά πριν τις 11, οι συγκεντρώσεις και οι ομάδες που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας διασπάστηκαν, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας παρέμειναν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, προκειμένου να επέμβουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Ταυτόχρονα, η αστυνομία έδωσε στην κυκλοφορία τους δρόμους που είχαν κλείσει εξαιτίας των συγκεντρώσεων.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια στο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κλείσιμο






Με κατάθεση στεφάνου ξεκίνησε το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, για τη Μακεδονία. Ακολούθως, οι συγκεντρωμένοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έψαλαν το «τη υπερμάχω στρατηγώ». Πρόκειται για την ίδια επιτροπή που οργάνωσε το συλλαλητήριο την περασμένη Κυριακή. Αυτή τη φορά δεν  υπάρχουν ομιλητές και εξέδρα, παρά μόνο μικροφωνική εγκατάσταση, από την οποία  ακούγονται συνθήματα. 

Αυτή τη φορά όμως, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων για την πρόληψη επεισοδίων.  Ωστόσο, μία μικρή ένταση σημειώθηκε μπροστά στα σκαλιά της Βουλής, όταν κουκουλοφόροι έσκισαν και έκαψαν μία σημαία των Σκοπίων, ενώ πέταξαν και φωτοβολίδα.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ωστόσο, η ένταση αυξήθηκε στην Αμαλίας, όπου ομάδα ατόμων ξεκίνησε πετροπόλεμο με την αστυνομία, τα μέλη της οποίας αντέδρασαν με τη ρίψη χημικών.

Προσαγωγές από την Αστυνομία

Σε προσαγωγές ατόμων από διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, προχώρησε λίγο πριν από τις δέκα το βράδυ η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα άτομα που έχουν προσαχθεί είχαν επάνω τους διάφορα αντικείμενα, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός έως αυτή την ώρα ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσαχθεί.




Συλλαλητήριο Σύνταγμα κάψιμο της σημαίας των Σκοπίων


Συλλαλητήριο Σύνταγμα κατάθεση στεφανιού

Συλλαλητήριο Σύνταγμα εθνικός ύμνος

Από την αστυνομία έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστή είναι η Β. Σοφίας στην άνοδο από Αμαλίας και στην κάθοδο από Ζαχάρωφ, αλλά και η Β. Κωνσταντίνου στην άνοδο από Μερκούρη. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην Ακαδημίας, από Κανάρη προς Σύνταγμα. Κλειστός είναι από τις 4.30 το απόγευμα ο σταθμός του μετρό, στο Σύνταγμα με εντολή της αστυνομίας: οι συρμοί διέρχονται από το σταθμό χωρίς στάση. 

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετη σε μία ΝΑΤΟϊκή συμφωνία όπως  αυτή των Πρεσπών, γιατί είναι μία συμφωνία, η οποία  εκχωρεί και τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα στη γειτονική χώρα.  Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους για το μέλλον της χώρας και της ειρήνης στα βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ για  να διαμαρτυρηθούμε για τη συμφωνία, που αν ψηφιστεί θα παράξει δυσμενή τετελεσμένα και για τις δύο χώρες», δήλωσε από το συλλαλητήριο ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δηλώσεις Π. Λαφαζάνη για τη "Συμφωνία των Πρεσπών"

Το ΚΚΕ  διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώθηκε  και αυτή έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ με πορεία προς τη Βουλή.

sillalitirio_macedonia_epeisodia_mesa
sillalitirio_macedonia_epeisodia_mesa2
sillalitirio_macedonia_mesa_new8
sillalitirio_macedonia_mesa_new7
sillalitirio_macedonia_mesa_new5
sillalitirio_macedonia_mesa_new6
sillalitirio_macedonia_mesa_new5
sillalitirio_macedonia_mesa_new6
sillalitirio_macedonia_mesa_new4
sillalitirio_macedonia_mesa_new2
silal
sillalitirio_macedonia_katathesi_stefani

«Βροχή» μολότοφ και ανθρωποκυνηγητό στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Εγνατία και 3ης Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο κινούνταν τα 100 άτομα που νωρίτερα είχαν επιτεθεί στην κατάληψη "Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο".

Η αστυνομία έστησε επιχείρηση για να εγκλωβίσει και να συλλάβει τα συγκεκριμένα άτομα. Τη στιγμή της επέμβασης οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και βρήκαν καταφύγιο στη λέσχη σίτισης του ΑΠΘ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν περιμετρικά του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

 Οι κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα και πέταξαν και άλλες βόμβες μολότοφ και πυρσούς στο οδόστρωμα, ενώ έκαναν και χρήση πυροσβεστήρων.

Λίγο μετά τις 21.00, οι κουκουλοφόροι εισήλθαν ξανά μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου και η ένταση εκτονώθηκε.

Νωρίτερα  στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένταση επικράτησε μεταξύ κουκολοφόρων που βγήκαν από την πορεία και αστυνομικών.

Οι κουκολοφόροι αναποδογύρισαν κάδους και πέταξαν πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς οι οποίοι τους απώθησαν.

Η πορεία για την Μακεδονία συνεχίζεται στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Πύργο και οι διαδηλωτές κρατώντας ελληνικές σημαίες, υπό τον ήχο τυμπάνου, φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά της Συμφωνίας και κατά των πολιτικών.

Υπενθυμίζεται πως συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν απευθύνει κάλεσμα σε αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, πραγματοποιώντας πορεία, ενώ περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου κατά της Συμφωνίας, ύστερα από κάλεσμα του ΚΚΕ και πορεύονται σε κεντρικούς δρόμους.

Thestival.gr Ένταση


Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης:

4693201_2
4693202_2
4693206
4693213
4693168
4693172
4693218
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης