Λιγοστεύουμε λόγω κρίσης: «Χάθηκε» ο πληθυσμός της Ηπείρου σε μια δεκαετία

ellinikos_plithismos_arthro

Κατά 355.000 ανθρώπους - όσοι είχαν απογραφεί στην Ήπειρο το 2011- μειώθηκε ο ελληνικός πληθυσμός - Η προϋπάρχουσα τάση μείωσης των γεννήσεων επιδεινώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης

Κατά το διάστημα 2008-2017 η Ελλάδα "έχασε" την Ήπειρο από τον πληθυσμό της: κατά 355.000 κατοίκους μειώθηκε ο πληθυσμός της, όσοι δηλαδή είχαν απογραφεί το 2011 στην περιφέρεια της Ηπείρου. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε επίσης και ανατροπή του μεταναστευτικού ισοζυγίου με τη διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης.

Τις δραματικές αυτές επισημάνσεις έκανε, μεταξύ άλλων, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κύριος Γιώργος Ραχιώτης στην πρόσφατη διάλεξη του με θέμα "Όψεις του Δημογραφικού Προβλήματος στην Ελλάδα. Παρελθόν, Παρόν & Στόχοι" στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η δημογραφική ανισορροπία προσλαμβάνει χαρακτήρα προβλήματος εθνικής ασφάλειας ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, οι θάνατοι (1.425) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (791) το 2017.

Σημαντική είναι και η ανατροπή του ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (2.031 θάνατοι, 1.203 γεννήσεις), αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ευρωπαϊκό φαινόμενο η μείωση των γεννήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Ραχιώτη,"το φαινόμενο της μείωσης των γεννήσεων δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Αντίθετα, είναι ενταγμένο σε ένα ευρύτερο Ευρωπαϊκό και «Δυτικό» πλαίσιο. Η μείωση των γεννήσεων έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία (π.χ. αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στο παραγωγικό δυναμικό, μεταβολές στο σύστημα προσωπικών αξιών,οικονομικοί παράμετροι, κρατική μέριμνα για την ενίσχυση της οικογένειας κλπ). Στο παραπάνω πλαίσιο παρατηρείται ήδη από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 μια τάση μείωσης των γεννήσεων και στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθυσμός αυξανόταν λόγω του θετικού μεταναστευτικού ισοζυγίου (υπεροχή των εισερχόμενων μεταναστών έναντι των εξερχόμενων), αλλά και λόγω του ότι ο αριθμός των γεννήσεων υπερτερούσε του αριθμού των θανάτων".

Όμως, η οικονομική κρίση και η επακόλουθη υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό του μνημονίου, ανέτρεψε τις ισορροπίες.
"Η Ελλάδα υπέστη μια κολοσσιαία οκονομική και κοινωνική καταστροφή (πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, έκρηξη της ανεργίας), πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα. Οι ευαίσθητες δημογραφικές ισορροπίες ανατράπηκαν, οι γεννήσεις μειώθηκαν δραματικά . Ενδεικτικά κατά την περίοδο 2015-2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 91.207, ενώ το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 90.000 ετησίως" ανέφερε ο ειδικός.

Ελληνικό έλλειμμα στην στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (π.χ. επιδοματική πολιτική, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ), τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας τη συρρίκνωση του πληθυσμού.
Ανέφερε ως καλό πρότυπο πολιτικής εκείνη που ακολουθήθηκε την περίοδο 2004-2009 οποτε ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο την ενίσχυση της γεννητικότητας, με έμφαση στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και μέτρα θεσμικού χαρακτήρα με ευεργετικό οικονομικό αντίκτυπο. Επίσης, αυξήθηκε το διάστημα της άδειας μητρότητας για τις μητέρες που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα.

Δυστυχώς τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά έτυχαν δραστικής περικοπής κατά την περίοδο που ακολούθησε την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου καταργήθηκαν ευεργετικά μέτρα παλαιότερων κυβερνήσεων, με ενδεικτικά παραδείγματα την κατάργηση νόμου του 1994 για την αύξηση του αφορολόγητου για τις πολύτεκνες οικογένειες και νόμου του 1990 για την ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας.

" Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να δρομολογηθεί σχέδιο για την επάνοδο στη χώρα των νέων επιστημόνων παραγωγικής ηλικίας και υψηλής ειδίκευσης, ενώ απαιτείται και η επαναθέσπιση κινήτρων προστασίας της μητρότητας και των γεννήσεων, όχι μόνο για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους, αλλά και για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Τέλος, πρέπει να εκπονηθεί επειγόντως σχέδιο αποκατάστασης της δημογραφικής ισορροπίας σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας με έμφαση στην Ελληνική Θράκη" κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Ραχιώτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (24)

Φωτης

Η λυσεις για το δημογραφικο αφανισμο μας ειναι οι εξης: α) αλλαγη νοοτροπιας και προωθηση -προπαγανδιση της τεκνοποιησης -δημιουργιας πολυμελους οικογενειας πριν τα 30 β) οικονομικα κινητρα με κλιμακωτες φορολογικες απαλλαγες, μπονους και επιδοτησεις στεγαστικου σε ζευγαρια που τεκνοποιουν γ) προσληψη διτεκνων γυναικων κατω των 20 με πτυχιο στο δημοσιο και τριτεκνων ανω των 30 δ) παιδικους σταθμους δωρεαν για ολους ε) επιδοτηση της καταψυξης ωαριων για ολες τις γυναικες στ) κινητρα για τους νεους Ελληνες μεταναστες να γυρισουν και να τεκνοποιησουν ζ) συνδυασμος λοιπων κινητρων απο Πολιτεια και εκκλησια για τα ζευγαρια που τεκνοποιουν.

Επιδοματιας

Η επιδοτηση και το τζαμπα ειναι μεσα στο DNA σας. Εγω λεω να σας δωσουν και απο 10 χιλιαρικα για καθε παιδι. Καλο;

Τι κοιτας α?

Θα μας αντικαταστησουν με αλλοδαπους.

El

Ο μέγας Αλέξης θα το τακτοποίηση και αυτό θα δώσει ιθαγένεια στους λάθρο και έτσι η Ελλάδα θα φτάσει 20-30 εκατομμύρια χαλαρά

Αιλυνας

Με τη φορολογεια που έχουν επηβαλλη θα χάσουμε και άλλους αιλυνες!!! Θέλουν να μας εξαφανησουν.

εδω παμε καλα ομως

2.000.000 συνταξιουχοι

Ανδρεας

Δεν γεννιουνται Ελληνοπουλα. Οι εθνομηδενιστες εισαγαγουν ανθρωπους. Δεν τους νοιαζει. Εχετε δει να μιλουν για μειωση του ελληνικου πληθυσμού; Πρεπει κατι να κανουμε. Θα μεινουν μόνο οι ομογενείς σε λίγα χρόνια. Οι Ελλαδίτες εξαφανιζονται

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ

Να το ξαναπώ; ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Στείλτε στις πατρίδες τους όλα τα παράσιτα που έχουν μαζευτεί εδώ, λαθραία και μη, και ας μείνουμε και μια χούφτα Έλληνες. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ λέμε. Το μόνο πρόβλημα είναι τα παράσιτα. Τα ποντίκια φεύγουν μόνα τους.

Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική

Θα εισάγουμε Βόρειο Μακεδόνες και τέλος το πρόβλημα έτσι κ. Τσίπρα??????????.?.?

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΕΣ

Μηπως ο Θεος μας τιμωρει για τις εθνοκαθαρσεις που εχουμε κανει στο ονομα Του?

Κουμουνδούρου ή Δαφνί?

Εάν δεν είσαι τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, τότε είσαι φανατικά ανθελληνικό συριζοτρόλ. Ποιες "εθνοκαθάρσεις" έκανε η Ελλάδα και πότε?

ΓΓ

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Κ ΜΙΝΤΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Κ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ........λογικο οι νεοι να φευγουν και να μην κανουν παιδια....ειμαστε η μονη χωρα στον κοσμο που η ενημερωση ειναι 80% το θεμα συνταξεων και αν απο 1200 θα πανε 1150 και οι ουκρανες γκομενες ηλικιωμενων θα στεναχωρηθουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης