Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

Αλλοθι για την αστυνομία μια ομάδα κουκουλοφόρων, προκειμένου να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, για να τρομοκρατηθούν και να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές - Ακραία στοιχεία και ακροδεξιούς είδε το Μαξίμου

start0
Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε εντέχνως τις μέρες που προηγήθηκαν του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου για να περιοριστεί η συμμετοχή. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου ήταν να αμαυρωθεί η κινητοποίηση και να θολώσει το μήνυμα των διαδηλωτών, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη, την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα, ζητά με ανακοίνωσή της, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τη χρήση χημικών από την αστυνομία, η Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακωστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», αναφέρει η Πειραιώς. Νωρίτερα, το Μαξίμου είχε αποδώσει τα επεισόδια στη δράση ακροδεξιών, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα ΜΑΤ λειτούργησαν βάσει των υπηρεσιακών οδηγιών που είχαν. 

Η αστυνομία ακολούθησε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να διαλυθεί το συλλαλητήριο: 

1. Η ομάδα των κουκουλοφόρων δεν εμποδίστηκε να φτάσει στο μνημεία του Αγνωστου Στρατιώτη, όταν αποκόπηκε από την αντισυγκέντρωση -σύμφωνα με μαρτυρίες- αλλά ούτε κι όταν προσέγγιζε το Μνημείο μέσα από το πλήθος, ενώ ήταν σαφής ο σκοπός τους: Φορούσαν κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν στυλιάρια και πέτρες. Η αστυνομία  αποδίδει τα επεισόδια σε ακροδεξιούς, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν στο Σύνταγμα αντιεξουσιαστές. Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτή η ομάδα των ακραίων δεν εμποδίστηκε, δεν απομονώθηκε. 


2. Η αστυνομία επέλεξε τη μάχη σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους στα σκαλιά της βουλής. Δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις πέραν της διμοιρίας που βρισκόταν στα σκαλιά για να κυκλώσει και να απομονώσει τους κουκουλοφόρους.

3. Η δράση των κουκουλοφόρων και η μη αντιμετώπισή τους, έδωσε το άλλοθι για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων: Τα χημικά, όμως, έπεσαν μέσα στο πλήθος, υπηρετώντας ακριβώς το προβοκατόρικο σχέδιο να διαλυθεί το συλλαλητήριο, αφού οι πολίτες έσπευδαν να προστατευθούν. Κατά την αστυνομία, πάντως, τα στελέχη της έπραξαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. 
4. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας η αστυνομία υπηρέτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το συλλαλητήριο και να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».  

Οι έτοιμοι κουκουλοφόροι ακραίοι

Μια χούφτα κουκουλοφόροι, που βρέθηκαν ξαφνικά στα σκαλιά της Βουλής έτοιμοι να ανταπαρατεθούν με τις αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν την αφορμή για να εκδηλωθεί η προβοκάτσια: Οι έτοιμοι ακραίοι, φορούσαν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες, κρατούσαν καδρόνια τα οποία εκσφενδόνισαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ και έσπευσαν χωρίς αφορμή να πετάξουν μπογιές στις ασπίδες των ανδρών της διμοιρίας, που είχε παραταχθεί στα σκαλιά της Βουλής, πάνω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ολα έως εκείνη την ώρα (λίγο πριν από τις δυόμισι το μεσημέρι) κυλούσαν ειρηνικά και στην εξέδρα του συλλαλητηρίου εναλάσσονταν οι ομιλητές. Το πλήθος φώναζε συνθήνατα για τη Μακεδονία και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Γονείς με τα παιδιά τους έδιναν το παρών στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με ηλικιωμένους και ανθρώπους που ταξίδευαν επί ώρες για να φθάσουν να διαδηλώσουν έξω από το ναό της Δημοκρατίας, όπου χθες κατατέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μια ομάδα μερικών δεκάδων μαυροντυμένων νεαρών έτρεξαν μέσα από το πλήθος και έφτασε στα σκαλιά της βουλής, πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πρόκειται για μια ομάδα περίπου σαράντα ατόμων που έως και λίγα λεπτά νωρίτερα έπαιρναν μέρος στην αντισυγκέντρωση, στην πλατεία Κοραή. Αυτή η ομάδα, αποσπάστηκε από την αντισυγκέντρωση φόρεσαν κουκούλες και έβγαλαν στυλιάρια στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου. Εκεί υπήρχε αστυνομικός φραγμός στο πλαίσιο του σχεδιασμού για να μην έρθουν κοντά οι δύο συγκεντρώσεις. Ομως, κανένας δεν εμπόδισε αυτή την ομάδα των κουκουλοφόρων να περάσει προς το Σύνταγμα, ενώ ήταν σαφείς οι στόχοι και οι προθέσεις τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάντως, οι κουκουλοφόροι αποσπάσθηκαν από τους διαδηλωτές και δεν ήταν αντιεξουσιαστές, αφού οι αντιεξουσιαστές, κατά την ΕΛΑΣ, δεν μπορούσαν να περάσουν προς το Σύνταγμα. 

Κλείσιμο
Ετσι, λίγα λεπτά αργότερα, αρχικά επιτέθηκαν με νεράντζια που εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών, στη συνέχεια ανέβηκαν τα σκαλιά πέταξαν μπογιές. Αμέσως μετά άρχισαν να χτυπούν με καδρόνια τους άνδρες της διμοιρίας, έχοντας στο μεταξύ φορέσει τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους.

Το άλλοθι για τη ρίψη των χημικών

Ηταν το έναυσμα για να απαντήσει η αστυνομία με χημικά: Σε ζωντανή μετάδοση όλη η Ελλάδα έβλεπε την αστυνομία να επιδίδεται σε «χημικό πόλεμο» εκτοξεύοντας δακρυγόνα μέσα στο πλήθος και να μην γίνεται η παραμικρή προσπάθεια να απομονωθούν οι κουκουλοφόροι και να προσαχθούν. Τα ΜΑΤ «επέλεξαν» τη μάχη σώμα με σώμα και την καταιγίδα των χημικών προς το πλήθος, ενώ δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις από το προαύλιο της βουλής ή άλλα σημεία, ώστε να κυκλώσουν τους κουκουλοφόρους και να καταφέρουν να τους προσάγουν. Η στάση της αστυνομίας απέδειξε ότι οι κουκουλοφόροι ήταν το άλλοθι για να πέσουν τα χημικά και να υποχρεωθεί το μέγα πλήθος να φύγει από την πλατεία. Μέσα σε λίγα λεπτά, γονείς έσπευδαν να αναζητήσουν καταφύγιο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ενώ ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, χωρίς να μπορούν καλά- καλά να αναπνεύσουν. Το προβοκατόρικο σχέδιο προχωρούσε κανονικά. Ωστόσο, οι διαδηλωτές, μετά το πρώτο σοκ, παρέμειναν στο Σύνταγμα. Τότε, ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος ρίψης χημικών αυτή τη φορά στα λουλουδάδικα.

Μαξίμου: Να απομονωθούν οι ακραίοι 

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας η αστυνομία μιλούσε για έκτακτα σχέδια αστυνόμευσης με την «επιστράτευση» χιλιάδων αστυνομικών, ακόμη και drones «για την αποτροπή επεισοδίων»: Με τον τρόπο αυτό, γινόταν σαφής επιχείρηση αποθάρρυνσης των πολιτών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μετά τα επεισόδια σήμερα, πάντως, αστυνομικές πηγές μιλούσαν για δράση ακροδεξιών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση το Μαξίμου ανακοίνωσε: 
 
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΕΛΑΣ: Τα ΜΑΤ ενήργησαν σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εντολές

«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών στο Σύνταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους λιγοστούς - σε σχέση με το μέγεθος του συλλαλητήριου για τη Μακεδονία - ταραξίες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι άνδρες των ΜΑΤ «επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:


Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων.


start1
start2
start3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης