Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Για μια... χούφτα κουκουλοφόρους διέλυσε τη συγκέντρωση η Αστυνομία

start0

Αλλοθι για την αστυνομία μια ομάδα κουκουλοφόρων, προκειμένου να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, για να τρομοκρατηθούν και να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές - Ακραία στοιχεία και ακροδεξιούς είδε το Μαξίμου

Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργήθηκε εντέχνως τις μέρες που προηγήθηκαν του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου για να περιοριστεί η συμμετοχή. Το δεύτερο μέρος του σχεδίου ήταν να αμαυρωθεί η κινητοποίηση και να θολώσει το μήνυμα των διαδηλωτών, ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη, την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα, ζητά με ανακοίνωσή της, μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τη χρήση χημικών από την αστυνομία, η Νέα Δημοκρατία.

«Η κυβέρνηση - κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακωστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», αναφέρει η Πειραιώς. Νωρίτερα, το Μαξίμου είχε αποδώσει τα επεισόδια στη δράση ακροδεξιών, ενώ η αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα ΜΑΤ λειτούργησαν βάσει των υπηρεσιακών οδηγιών που είχαν. 

Η αστυνομία ακολούθησε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο προκειμένου να διαλυθεί το συλλαλητήριο: 

1. Η ομάδα των κουκουλοφόρων δεν εμποδίστηκε να φτάσει στο μνημεία του Αγνωστου Στρατιώτη, όταν αποκόπηκε από την αντισυγκέντρωση -σύμφωνα με μαρτυρίες- αλλά ούτε κι όταν προσέγγιζε το Μνημείο μέσα από το πλήθος, ενώ ήταν σαφής ο σκοπός τους: Φορούσαν κουκούλες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και κρατούσαν στυλιάρια και πέτρες. Η αστυνομία  αποδίδει τα επεισόδια σε ακροδεξιούς, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να περάσουν στο Σύνταγμα αντιεξουσιαστές. Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτή η ομάδα των ακραίων δεν εμποδίστηκε, δεν απομονώθηκε. 


2. Η αστυνομία επέλεξε τη μάχη σώμα με σώμα με τους κουκουλοφόρους στα σκαλιά της βουλής. Δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις πέραν της διμοιρίας που βρισκόταν στα σκαλιά για να κυκλώσει και να απομονώσει τους κουκουλοφόρους.

3. Η δράση των κουκουλοφόρων και η μη αντιμετώπισή τους, έδωσε το άλλοθι για την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων: Τα χημικά, όμως, έπεσαν μέσα στο πλήθος, υπηρετώντας ακριβώς το προβοκατόρικο σχέδιο να διαλυθεί το συλλαλητήριο, αφού οι πολίτες έσπευδαν να προστατευθούν. Κατά την αστυνομία, πάντως, τα στελέχη της έπραξαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. 
4. Στο παιχνίδι της επικοινωνίας η αστυνομία υπηρέτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το συλλαλητήριο και να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του πρωθυπουργού, στη συνέντευξή του στην Αυγή, ότι «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».  

Οι έτοιμοι κουκουλοφόροι ακραίοι

Μια χούφτα κουκουλοφόροι, που βρέθηκαν ξαφνικά στα σκαλιά της Βουλής έτοιμοι να ανταπαρατεθούν με τις αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν την αφορμή για να εκδηλωθεί η προβοκάτσια: Οι έτοιμοι ακραίοι, φορούσαν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες, κρατούσαν καδρόνια τα οποία εκσφενδόνισαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ και έσπευσαν χωρίς αφορμή να πετάξουν μπογιές στις ασπίδες των ανδρών της διμοιρίας, που είχε παραταχθεί στα σκαλιά της Βουλής, πάνω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Ολα έως εκείνη την ώρα (λίγο πριν από τις δυόμισι το μεσημέρι) κυλούσαν ειρηνικά και στην εξέδρα του συλλαλητηρίου εναλάσσονταν οι ομιλητές. Το πλήθος φώναζε συνθήνατα για τη Μακεδονία και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Γονείς με τα παιδιά τους έδιναν το παρών στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με ηλικιωμένους και ανθρώπους που ταξίδευαν επί ώρες για να φθάσουν να διαδηλώσουν έξω από το ναό της Δημοκρατίας, όπου χθες κατατέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μια ομάδα μερικών δεκάδων μαυροντυμένων νεαρών έτρεξαν μέσα από το πλήθος και έφτασε στα σκαλιά της βουλής, πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πρόκειται για μια ομάδα περίπου σαράντα ατόμων που έως και λίγα λεπτά νωρίτερα έπαιρναν μέρος στην αντισυγκέντρωση, στην πλατεία Κοραή. Αυτή η ομάδα, αποσπάστηκε από την αντισυγκέντρωση φόρεσαν κουκούλες και έβγαλαν στυλιάρια στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου. Εκεί υπήρχε αστυνομικός φραγμός στο πλαίσιο του σχεδιασμού για να μην έρθουν κοντά οι δύο συγκεντρώσεις. Ομως, κανένας δεν εμπόδισε αυτή την ομάδα των κουκουλοφόρων να περάσει προς το Σύνταγμα, ενώ ήταν σαφείς οι στόχοι και οι προθέσεις τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάντως, οι κουκουλοφόροι αποσπάσθηκαν από τους διαδηλωτές και δεν ήταν αντιεξουσιαστές, αφού οι αντιεξουσιαστές, κατά την ΕΛΑΣ, δεν μπορούσαν να περάσουν προς το Σύνταγμα. 

Ετσι, λίγα λεπτά αργότερα, αρχικά επιτέθηκαν με νεράντζια που εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών, στη συνέχεια ανέβηκαν τα σκαλιά πέταξαν μπογιές. Αμέσως μετά άρχισαν να χτυπούν με καδρόνια τους άνδρες της διμοιρίας, έχοντας στο μεταξύ φορέσει τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους.

Το άλλοθι για τη ρίψη των χημικών

Ηταν το έναυσμα για να απαντήσει η αστυνομία με χημικά: Σε ζωντανή μετάδοση όλη η Ελλάδα έβλεπε την αστυνομία να επιδίδεται σε «χημικό πόλεμο» εκτοξεύοντας δακρυγόνα μέσα στο πλήθος και να μην γίνεται η παραμικρή προσπάθεια να απομονωθούν οι κουκουλοφόροι και να προσαχθούν. Τα ΜΑΤ «επέλεξαν» τη μάχη σώμα με σώμα και την καταιγίδα των χημικών προς το πλήθος, ενώ δεν κινήθηκαν άλλες δυνάμεις από το προαύλιο της βουλής ή άλλα σημεία, ώστε να κυκλώσουν τους κουκουλοφόρους και να καταφέρουν να τους προσάγουν. Η στάση της αστυνομίας απέδειξε ότι οι κουκουλοφόροι ήταν το άλλοθι για να πέσουν τα χημικά και να υποχρεωθεί το μέγα πλήθος να φύγει από την πλατεία. Μέσα σε λίγα λεπτά, γονείς έσπευδαν να αναζητήσουν καταφύγιο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ενώ ηλικιωμένοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, χωρίς να μπορούν καλά- καλά να αναπνεύσουν. Το προβοκατόρικο σχέδιο προχωρούσε κανονικά. Ωστόσο, οι διαδηλωτές, μετά το πρώτο σοκ, παρέμειναν στο Σύνταγμα. Τότε, ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος ρίψης χημικών αυτή τη φορά στα λουλουδάδικα.

Μαξίμου: Να απομονωθούν οι ακραίοι 

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας η αστυνομία μιλούσε για έκτακτα σχέδια αστυνόμευσης με την «επιστράτευση» χιλιάδων αστυνομικών, ακόμη και drones «για την αποτροπή επεισοδίων»: Με τον τρόπο αυτό, γινόταν σαφής επιχείρηση αποθάρρυνσης των πολιτών να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Μετά τα επεισόδια σήμερα, πάντως, αστυνομικές πηγές μιλούσαν για δράση ακροδεξιών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση το Μαξίμου ανακοίνωσε: 
 
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

ΕΛΑΣ: Τα ΜΑΤ ενήργησαν σύμφωνα με τις υπηρεσιακές εντολές

«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές» ενήργησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών στο Σύνταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους λιγοστούς - σε σχέση με το μέγεθος του συλλαλητήριου για τη Μακεδονία - ταραξίες σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι οι άνδρες των ΜΑΤ «επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί που μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:


Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων.


start1
start2
start3
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (291)

Xr

Φταιν κι οι διοργανωτές. Μπορώ να το δικαιολογήσω λόγω απειρίας. Όμως παιδιά, την άλλη φορά αν κατεβάσετε 1 και 2 εκατομμύρια κόσμο, όπως χτες, πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ομάδα περιφρούρησης (δεν χρειάζονται πολλοί) για να αποβάλλει έγκαιρα, αυτούς τους έμμισθους παρακρατικούς, απ' όλα τα σημεία επαφής με την αστυνομία.

ο πιαστα ολα

η φασιστικη αστυνομια ενος προδοτη πρωθυπουργου ,να θυμασαι ομως κατι ανοητε οι ιδιοι θα σε οδηγησουν στο ειδικο δικαστηριο κ μετα στην φυλακη κ μεταξυ μας ποσα αρπαξες?

Πολιτικά άκυρος

Τα άκρα χρειάζονται για να συνδέονται μεταξύ τους και να πολώνουν το κλίμα. Έχουμε το Αριστερό άκρο και το Δεξίο άκρο και οι 2 χρησιμοποιούνται απο το κράτος για να κάνουν αυτο που δε μπόρει να κάνει το ίδιο αρα φορά το μανδύα του παρακράτους και πετυχαίνει το σκοπό του μ αυτά τα σκουπίδια που πληρώνονται ενθεν και εντεύθεν. Γι αυτό υπάρχουν γι αυτό συντηρούνται γι αυτό δε τους καθαρίζουν ουσιωδός. Αυτή είναι η πολιτική σκηνή και το θέατρο παιζεται αποκλειστικά απ αυτούς που εμείς συντηρούμε, αυτούς θέλουμε όλοι τη βολή μας κοιτάμε και τίποτα παραπάνω. 15 άτομα αφέθηκαν απο ολόκληρο το πλήθος και απ τους αστυνομικούς(σαν όλους εμάς είναι και αυτοί) για να μην χάσουμε τη βολή μας. - Το πλήθος: εγώ θα παώ να τους διώξω; που να μπλέκεις τώρα; ποιος να μ ακολουθήσει μωρέ. - Οι αστυνομικοί: θα ακολουθήσω τις διαταγές. αυτο δε θέλουν όλοι; και να πιάσω έναν θα περάσω ΕΔΕ γιατί δεν ακολούθησα τις διαταγές και εξέθεσα σε κίνδυνο την διμοιρία μου. και αν με διώξουν; και να το πιάσω θα το αφήσουν αύριο το πρωι στο δικαστήριο. Αυτοί είμαστε κύριοι και κυρίες. και όσο για τη μάγκισα κυρία και το μάγκα κύριο που κυκλοφόρει το βίντεο που δήθεν τα έβαλαν με τη διμοιρία και βριζόντουσαν ντε: δε τους είδαμε να απομώνουν τους βαλτούς άκρο... εκ των υστέρων μάγκας= τσάμπα μάγκας

y

Η Χ.Α. με καθοδήγηση Λαγού κατέστρεψε την διαμαρτυρία.

η απίστευτη ψευτιά της Κουμουνδούρου

Εσύ κι ένας άλλος ακόμη είσαστε η πρωινή βάρδια ηλιθίων τρολ της Κουμούνδουρου? Μήπως είσαστε η νυχτερινή βάρδια που δεν πήγε για ύπνο ακόμη? Μένετε κλεισμένα σ' ένα υπόγειο βρε δυστυχισμένα για πενταροδεκάρες.

Τηλεορασακιας

Εγω κλαιω με Κοκλωνη και Βασαλο που αφησαν τα γυρισματα και ηρθαν για μια μερα απο Χονγκ κονγκ για να ειναι στο συλλαλητηριο τελικα ομως σε κατι βιντεο ειδα εφαγαν αρκετες απο τα ματ .χαχαχα

EΣΥ ''ΚΛΑΙΣ'' ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΟΥΦΟ

ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΧΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ !

Αχ, να δεις....

Εμείς σε λίγο καιρό, τι γέλια θα κάνουμε...

Ζήτω η Μακεδονία

Με την βοήθεια μιας χούφτας αλητο-κουκουλοφόρων η ψευτοκυβέρνηση διέλυσε το συλλαλητήριο και δηλητηρίασε με τα τοξικά χημικά δακρυγόνα τους ανθρώπους, τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Δέκα εγκλήματα σε ένα για την αλητο-κυβέρνηση. Δικαστήριο της Χάγης για τα αποβράσματα της ανθρωπότητας.

Δηλαδη

επρεπε να αφησει τους τραμπουκους ανενοχλητους για να ερθεις μετα εσυ κ ο καθε ηλιθιος να πειτε οτι δεν υπαρχει κρατος;;;Μαζευτειτε ρε τρολ του Κουλη

Jerry

Τα ατρόμητα και γενναία ΜΑΤ πριν ακόμη αρχίσει το συλλαλητήριο χτυπούν αλύπητα με δακρυγόνα τους Έλληνες που διαμαρτύρονται για την συμφωνία των Πρεσπών. Εάν ήταν οι ρουβικωνες θα κρατούσαν τσίλιες μην τυχών πάθαιναν τίποτα τα φιλαράκια τους. Η δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαλεχτοι καίνε και ριμαζουν περιουσίες ανενόχλητοι ενώ πολίτες που διαφωνούν τρώνε δακρυγόνα.

Κόκκινοι ή Μαύροι

Σφυροδρέπανα, κόκκινα αστέρια ή σβαστικες δεν έχουν διαφορά. Ολοκλιρωτικές ιδεολογίες που έχουν το ίδιο πρόσωπο. Όταν πάρουν την εξουσία καθυποτάσουν κςθε ελεύθερη έκφραση. Απόλυτος φασισμός με όποιο χρώμα ή σύμβολο. Τα φαντάσματά τους μας στοιχιώνουν ξσνά με σκοπό να χωριστούμε ως λαός και να μας ξεσκίσουν τα αφεντικά όσων πληρώνονται από αυτούς για να εφαρμόζουν τα συμφέροντά τους. Κ εμείς τσιμπάμε κ φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Μόνο που έχει κ συνέχεια. Εθνικός διχασμός κ αλλοίωση του πληθυσμού με απώλεια εδαφών σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Ολική καταστροφή αφού δεν ξυπνςμε...

Καρεκλοπάκης

Πάκηηη, πάλι κρύβεσαι αγκαλιά με την καρέκλα;

Νικ

Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έγιναν προσαγωγές σήμερα. Κάθε φορά που γίνονται τέτοια επεισόδια μαζεύουν και καμία δεκαριά άπλυτους. Απλά σήμερα έπρεπε να κατονομάσουν τους συνήθεις άναρχο άπλυτους, ακροδεξιούς. Όποτε ούτε μια προσαγωγη για μην ξεβρακωθούν. Στόκοι, αριστεροί προβοκάτορες πάρτε το χαμπάρι! Τους εαυτούς σας να μισείτε κ όχι την Ελλάδα και τους Έλληνες . Αν δεν σας αρέσει, πάρτε δρόμο .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης