Υπόθεση Novartis: Νέα ερωτήματα για τις κινήσεις των εισαγγελέων που ζητούν βοήθεια από το FBI

Υπόθεση Novartis: Νέα ερωτήματα για τις κινήσεις των εισαγγελέων που ζητούν βοήθεια από το FBI

Καθώς δεν βρήκαν, όπως όλα έως τώρα δείχνουν, αξιόλογα στοιχεία για την υπόθεση Novartis - Πάνε και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον Μανιαδάκη

novartis_ar
Συναγερμός έχει σημάνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και όχι μόνο, προκειμένου να εξευρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά συγκεκριμένων προσώπων –και ειδικά πολιτικών- στην υπόθεση της Novartis και καλούν σε βοήθεια τις αντίστοιχες εισαγγελικές αρχές ων ΗΠΑ και το FBI, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλεί τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του οι οποίοι στοχοποιούν ευθέως δικαστικούς λειτουργούς, όσο και τους δικαστές και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Πανικός και τεταμένο άγχος επικρατεί στις εισαγγελικές αρχές μετά την μετατροπή του Νίκου Μανιαδάκη από προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο, κάτι που έχει λάβει την μορφή γοήτρου για την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επισήμανε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες που διατύπωσε δημόσια, σχετικά «με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη» και συνέχισε: «Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του Έλληνα πολίτη, ειδικά του πιο αδύναμου».

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η εντύπωση που δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποείται και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για δικούς της πολιτικούς σκοπούς υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Κλείσιμο
«Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να υπερασπιστούν τη δίκη τους, κατοχυρωμένη συνταγματικά, ανεξαρτησία, να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι και χωρίς να υποκύπτουν σε καμία πολιτική πίεση» και πρόσθεσε: «Καλώ προσωπικά τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του τις οποίες δεν καταδικάζει, συμπεριφορές που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά λειτουργούς και δημιουργούν πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας. Βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».

Χριστόφορος Σεβαστίδης: Οι αδυναμίες της Δικαιοσύνης δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης επισήμανε ότι «οι αδυναμίες της Δικαιοσύνης δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα». Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απαντώντας στην εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας , Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατυπώσαμε το προηγούμενο διάστημα νομίζω βρήκαν ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα. Οι δηλώσεις τόσο του πρόεδρου της Βουλής όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης, οι δικές σας, κινούνται στην ίδια λογική της αποφυγής οποιασδήποτε παρέμβασης στο έργο και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Τα όποια κενά ή αδυναμίες στη λειτουργία του θεσμού δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα αλλά με κατανόηση των δυσχερειών κάτω από τις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους δικαστές και εισαγγελείς και με ενίσχυση των διαθέσιμων κρατικών πόρων για τη στήριξη της δικαιοσύνης που αποτελεί βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ζητούν στοιχεία από ΗΠΑ και FBI

Την ίδια στιγμή δεν βρέθηκαν από τους εισαγγελείς διαφθοράς, όπως όλα έως τώρα δείχνουν, αξιόλογα στοιχεία για την υπόθεση της Novartis και θα ζητήσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία από τις Αμερικανικές αρχές (εισαγγελείς διαφθοράς και FBI), ενώ την ίδια στιγμή προσπαθούν να «δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος του έως πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και τώρα κατηγορούμενου Νίκου Μανιαδάκη σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αναζήτησης στοιχείων προτάθηκε από Ελληνικής πλευράς να αλλάξει ο τρόπος ανταλλαγής στοιχείων (εγγράφων, δεδομένων, e-mail κ.λπ.) έξω από τις δυο διημερείς συμβάσεις ΗΠΑ-Ελλάδος περί δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ώστε η ανταλλαγή των στοιχείων να γίνεται πλέον μέσω της Eurojust προκειμένου τα στοιχεία που αποστέλλονται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν.

Νέο «στικάκι» και νέα πρόταση συνεργασίας

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, πράγματι έγινε στην Βιέννη μια συνάντηση της Ελληνικής ομάδας των εισαγγελέων διαφθοράς και της αντίστοιχης Αμερικανικής.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης, όπως και (για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα) ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιωάννης Αγγελής ζήτησε από το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς διαφθορά και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται αυτό μέσω της Eurojust ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να μπορούν χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.

Να σημειωθεί ότι όταν η υπόθεση της Novartis απασχόλησε την Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν στοιχεία τα οποία είχαν σταλεί από τις Αμερικανικές αρχές, αλλά είχαν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Η πρόταση του Ιωάννη Αγγελή να ανταλλάσσονται στοιχεία μέσω της Eurojust αποσκοπεί στον να παρακαμφθούν οι Αμερικανικοί περιορισμοί στην χρήση διαβαθμισμένων αυτών στοιχείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους εισαγγελικούς κύκλους στην συνάντηση αυτή στην Βιέννη προτάθηκε να δοθεί στην Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία στικάκι με στοιχεία, άγνωστης όμως προέλευσης και νομιμότητας απόκτησής τους. Τα στοιχεία στο στικάκι φέρεται ότι αφορούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένου υπουργού.

Όμως, η Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία έχοντας κατά νου την δίωξη που ασκήθηκε στον Ιωάννη Διώτη για το στικάκι που είχε παραλάβει με την γνωστή λίστα Λαγκάρντ αρνήθηκαν να το παραλάβουν.

Πάντως, ανώτατες δικαστικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι στην Βιέννη έγινε πρόταση να δοθεί στικάκι στην Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία.

Μάλιστα, σχετική αναφορά για το επίμαχο ταξίδι υπέβαλλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Ιωάννης Αγγελής.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης πρότασης για τα νέα δεδομένα συνεργασίας και ανταλλαγής στοιχείων αναμένεται να διαβιβαστεί έγγραφο της Ελληνικής πλευράς για μια νέα συνάντηση με το Αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς διαφθοράς και FBI) υπό την αιγίδα της Eurojust και πιθανά στη Χάγη που είναι η έδρα της Eurojust.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες καλά τα πράγματα η Αμερικανική πλευρά φέρεται έντονα προβληματισμένη και εκφράζει επιφυλάξεις για την Ελληνική πρόταση ανταλλαγής στοιχείων μέσω της Eurojust, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελληνική πλευρά «έσπασε» την συμφωνία και τα εμπιστευτικά έγγραφα που είχε στείλει το FBI και είχαν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα των Ελλήνων εισαγγελέων, εντάχθηκαν στην δικογραφία.

Νίκος Μανιαδάκης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τον Νίκο Μαναδιάκη, διενεργούν ήδη οι Εισαγγελείς διαφθοράς.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα έως τώρα στοιχεία της υπόθεσης και ανασύροντας παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του ερευνούν το συγκεκριμένο προσπαθούν να διαπιστώσουν αν εκτός από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που ήδη αντιμετωπίζει, ενδεχομένως προκύπτει και άλλη αξιόποινη πράξη σε βάρος του. Παράλληλα, ερευνάται εάν υπάρχουν στοιχεία για να θεμελιώσουν το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Νέα στοιχεία από τον Ασπρόπυργο

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την στοιχειοθέτηση της κατηγορίας τόσο σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη όσο και σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες στοιχείων στις οποίες μπορεί να στηριχθούν οι εισαγγελικές αρχές.

Πρώτον, οι υπόλοιποι προστατευόμενοι μάρτυρες, η αξιοπιστία των οποίων -όπως έλεγαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές- είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται κι από την νομοθεσία

Δεύτερον, τα στοιχεία που έχουν κατασχεθεί έως τώρα από τη Novartis. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες οι εισαγγελικές αρχές μετά από πληροφορίες, κατέσχεσαν άγνωστα στοιχεία που υπήρχαν στους υπολογιστές της εταιρείας, δηλαδή το μπακ άπ (αντίγραφα ασφαλείας του περιεχομένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών) της εταιρείας τα οποία εντόπισαν σε άλλη εταιρεία που έχει έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής και ήταν συνεργαζόμενη με την Novartis, αλλά όχι στον τομέα του φαρμάκου (συμβουλευτική-τεχνική εταιρεία). Να σημειωθεί ότι επίμαχη εταιρεία του Ασπρόπυργου λειτουργεί νόμιμα.

Ο όγκος των στοιχείων που βρέθηκαν στον Ασπρόπυργο, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές, είναι τεράστιος και ακόμα και αν υπήρχαν 100 εμπειρογνώμονες πάλι δε θα προλάβαιναν να τα είχαν αξιολογήσουν, ενώ η αποτύπωσή τους σε χαρτί (απομαγνητοφώνηση, μετάφραση, κ.λπ.) με βάση την ενημέρωση που είχαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, θα απαιτούσε 14 χρόνια.

Τρίτον. Οι Τραπεζικοί λογαριασμοί το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ άνοιγμα λογαριασμών έχει διαταχθεί και για συνεργάτες τους. Ακόμη, για ορισμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν υποβληθεί από εισαγγελικής πλευρά και αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Από την πλευρά της η Εισαγγελία Διαφθοράς συνεχίζει τον έλεγχο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα και όπως έλεγαν σήμερα εισαγγελικοί κύκλοι, υπάρχει η αντίληψη ότι εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα ,έχεις καλώς, να ασκηθούν διώξεις, αν όχι να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς μέχρι τώρα ερευνά την διετία 2010-2012, τότε δηλαδή που άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου και μετά θα συνεχίσει για τα άλλα έτη.

Στην αντεπίθεση ο Νίκος Μανιαδάκης

Στην αντεπίθεση περνάει Νίκος Μανιαδάκης, τόσο για την σε βάρος του ποινική δίωξη όσο και για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που του επιβλήθηκε.

Αναλυτικότερα, μέσω του συνηγόρου του ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, και ότι δεν αρκεί μόνο η ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου εσφαλμένα του αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά απλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών.

Τέλος, ο Νίκος Μανιαδάκης στρέφεται και σε βάρος της εισαγγελικής διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι αφού είναι άκυρη η ποινική δίωξη σε βάρος του ως εκ τούτου δεν μπορούσε η Εισαγγελία να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι αυτό της απαγόρευσης εξόδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης