Norman Atlantic: Τέσσερα χρόνια μετά οι μνήμες κρατούν ζωντανή την τραγωδία

Norman Atlantic: Τέσσερα χρόνια μετά οι μνήμες κρατούν ζωντανή την τραγωδία

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο συγκλονίζουν ακόμα - Το σκηνικό τρόμου πάνω στο φλεγόμενο πλοίο και οι  άθλιες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία

norman1
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic, του πλοίου που πήρε φωτιά ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα.

Τέσσερα χρόνια μετά και κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να πει με βεβαιότητα ούτε καν το πώς πραγματικά ξέσπασε η πυρκαγιά.

Ακόμη και για τους ειδικούς στα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα, η περίπτωση του Norman Atlantic αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στα ναυτικά χρονικά.

Το πλοίο δεν βούλιαξε ποτέ, κι όμως, 29 άνθρωποι χάθηκαν. Αλλοι κάηκαν ζωντανοί, άλλοι έσβησαν από τις αναθυμιάσεις, άλλοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν. Πολλοί δεν βρέθηκαν ποτέ. Δεκαοκτώ άνθρωποι κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» με τρόπο που παραμένει ανεξήγητος. Ηταν 8 Έλληνες, 4 Τούρκοι, 2 Ιταλοί, 2 Σύροι, 1 Γερμανός και 1 Ιρακινός.

Μεταξύ των Ελλήνων οι οποίοι ακόμη και σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι είναι ο Απόστολος Νικολαράς, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών. Οδηγός φορτηγού, που σχεδόν κάθε εβδομάδα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ελλάδα-Ιταλία και αντιστρόφως.

n1
n2
n3
Κλείσιμο


Η τελευταία επικοινωνία με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Ανανιάδου, , πριν χαθούν τα ίχνη του, έγινε στη 01:00 τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου 2014, δύο ώρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο μοιραίο πλοίο. «Μιλήσαμε για λίγη ώρα καθώς το πλοίο θα έμπαινε στην Αδριατική και το σήμα θα χανόταν» λέει, δύο χρόνια μετά την τραγωδία, στο Πρώτο ΘΕΜΑ η κυρία Ανανιάδου.

Η ίδια διηγείται λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνδιάλεξη που επρόκειτο να είναι και η τελευταία με το σύντροφό της ζωής της: «Ο σύζυγός μου με ρώτησε για τα παιδιά και, αφού συζητήσαμε για λίγο, κλείσαμε το τηλέφωνο. Στις 6 το πρωί έμαθα από την τηλεόραση για το πλοίο. Επαιρνα τηλέφωνο αλλά ήταν κλειστό. Ηταν ένα έγκλημα αυτό που έγινε».

norman3
norman4


Το χρονικό της τραγωδίας

Ξημερώματα Κυριακής 28ης Δεκεμβρίου 2014.

Το «Norman Atlantic» έχει σαλπάρει για την Ανκόνα της Ιταλίας. Στο πλοίο κυριαρχεί το βαθύ σκοτάδι, καθώς οι περισσότεροι επιβάτες έχουν ξαπλώσει και κοιμούνται.

Δυνατές εκρήξεις τους κάνουν να πεταχτούν έντρομοι από τις θέσεις και τα κρεβάτια τους. Λίγο μετά χτυπά ο συναγερμός.

ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ SUPER PUMA ΤΗΣ Π Α


Επικρατεί πανικός. Ολοι τρέχουν πανικόβλητοι προς το κατάστρωμα, αφού η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο κάτω μέρος του πλοίου μοιάζει εκτός ελέγχου. Οι ώρες που ακολουθούν είναι εφιαλτικές. Κάποιοι προσπαθώντας να γλυτώσουν μέσα στον τρόμο τους βουτούν στα παγωμένα και άγρια νερά της φουρτουνιασμένης θάλασσας. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά ακολούθησε μία αγωνιώδης επιχείρηση για τη διάσωσή τους, όμως, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Για δεκάδες ώρες ελληνικές και ιταλικές αρχές προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους εκατοντάδες επιβαίνοντες που μέσα στο κρύο, χωρίς φαγητό και νερό, παλεύουν να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μη βουτήξουν, όπως έκαναν κι άλλοι μέσα στα φουρτουνιασμένα νερά.

Norman Atlantic ferry passenger films fire, billowing smoke, evacuation


Το σκηνικό του απόλυτου τρόμου συνθέτουν εικόνες όπου από τη μία έχουμε ένα φλεγόμενο πλοίο με τη φωτιά να φουντώνει κάθε ώρα και πιο πολύ και από την άλλη ομάδες διάσωσης να προσπαθούν να φτάσουν στο καράβι και πότε να καταφέρνουν να απομακρύνουν μερικούς από το σημείο, πότε να φεύγουν άπραγες, αφού οι καιρικές συνθήκες που ήταν από την αρχή απέναντί τους, δεν τους επέτρεπαν να πλησιάσουν.

Στο λιμάνι του Μπρίντιζι κατέπλευσε αρκετές ημέρες μετά την καταστροφή το Norman Atlantic. Ηταν ένα πλοίο... φάντασμα, αφού η φωτιά το έχει καταστρέψει και το άφησε μόνο με το κουφάρι του.

Γραφιστική αναπαράσταση: Ετσι ξέσπασε φωτιά στο «Norman Atlantic»

Norman Atlantic ship fire 27/12/2014 3d Animation VIDEO HD


normansd4
normansd6
normansd7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης