Deutsche Welle: Σάμος- O καταυλισμός της αθλιότητας, έξω από το hot spot!

rfsfew

Οι δύο όψεις ενός νομίσματος και οι άθλιες συνθήκες για σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί του Αιγαίου - Συνταρακτικές περιγραφές

Από τη μία οι ανεκτές συνθήκες διαβίωσης. Από την άλλη, η αναρχία και η αθλιότητα. Δύο όψεις ενός νομίσματος που να μεν αποτελούν μία απλή διαπίστωση για όσους το βλέπουν από απόσταση, αλλά ισοδυναμεί με μία ακόμη ανθρώπινη τραγωδία για εκείνους που το βιώνουν. Σε κάθε περίπτωση, η ατέλεια στο... κάδρο, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της DW για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο. Εκεί, όπου τα πράγματα είναι μεν δύσκολα, αλλά ανεκτά εντός του φράκτη. Εκτός όμως, υπάρχει ένας άλλος... Θεός, καθώς εκατοντάδες άτομα διαβιώνουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, δίχως η ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει λύση.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η DW, με την πρώτη ματιά τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο άσχημα. Εκατοντάδες μετανάστες ζουν στριμωγμένοι στη Σάμο, ωστόσο φαίνεται ότι είναι προστατευμένοι από το κρύο του χειμώνα και από ρατσιστικές επιθέσεις. Το κέντρο προσφύγων είναι μια κακοτράχαλη περιοχή, πρώην πεδίο στρατιωτικής εκπαίδευσης, καλά φυλασσόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το έδαφος έχει καλυφθεί με τσιμέντο, αποτρέποντας έτσι το νερό της βροχής να εισχωρεί στις σκηνές. Το κέντρο βρίσκεται κοντά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου, και οι πρόσφυγες μπορούν φτάσουν εύκολα στο λιμάνι με τα πόδια για να διευθετήσουν κάποιες υποθέσεις ή να συναντήσουν μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αυτός ο μικρός βαθμός ελευθερίας τούς δίνει μια αίσθηση ομαλότητας.

Όμως πάνω στον λόφο, έξω από τα όρια του επίσημου καταυλισμού, κρυμμένοι πρόχειρα πίσω από τα δέντρα, πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως από το Αφγανιστάν και από αφρικανικές χώρες, προσπαθούν να επιβιώσουν ζώντας μέσα σε πρόχειρες σκηνές. Είναι ένα hot spot... έξω από το hot spot. Στην ατμόσφαιρα η μυρωδιά της βροχής αναμειγνύεται με οσμή από ακαθαρσίες.

«Κοιτάξτε, κοιμάμαι μέσα σε έναν θάμνο», λέει ο Ουάρ Κουάς σχεδόν δακρυσμένος. Ο γκανέζος μετανάστης έφθασε στο νησί μαζί με τη σύζυγό του μέσω Τουρκίας στα τέλη Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει χώρος για τους δύο εντός του υπερπλήρη καταυλισμού και αναγκάζονται να κοιμηθούν έξω, εκτεθειμένοι στο κρύο. Επιπλέον «δεν είμαστε ασφαλείς στον θάμνο, οποιοσδήποτε μπορεί να φθάσει στη σκηνή μας χωρίς έλεγχο. Φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό», λέει.

Ο νεαρός άνδρας μετά βίας μπορεί να εκφράσει με λόγια τα συναισθήματά του. Λέει ότι είναι ευγνώμων που οι Έλληνες του έσωσαν τη ζωή, όμως ταυτόχρονα εκφράζει έναν σοβαρό προβληματισμό: «Δεν μας άφησαν να πνιγούμε στο Αιγαίο, δεν είχαμε απώλειες στη θάλασσα, όμως τώρα θα έχουμε απώλειες εδώ. Γονατιστός ικετεύω τον ΟΗΕ, ικετεύω τις ελληνικές αρχές να έρθουν να μας σώσουν».

Ο Γιουσούφ από το Ιράν χρησιμοποιεί πιο σκληρή λόγια για να εκφράσει όσα βιώνει: «Σε αυτό το νησί δεν μας φέρονται ως ανθρώπινα όντα με ίσα δικαιώματα. Είναι σαν να αργοπεθαίνουμε», λέει διαμαρτυρόμενος. Πέρα από τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στη σκηνή, τονίζει ότι βρίσκεται στη Σάμο πάνω από οκτώ μήνες, χωρίς ακόμη να έχει πάρει καμία απάντηση για το μέλλον του –αν θα του χορηγηθεί άσυλο ή όχι. Αυτή η διαρκής αβεβαιότητα τον εξοργίζει.

Τα απογεύματα οικογένειες και ομάδες ομοεθνών μαζεύονται έξω από τον χώρο του καταυλισμού. Ορισμένοι κάτοικοι της Σάμου λένε ότι το κάνουν για λόγους ασφαλείας επειδή είναι επικίνδυνα όταν πέφτει το σκοτάδι εκτός του φυλασσόμενου κέντρου. Μέχρι να βραδιάσει παιδιά παίζουν στον χώρο, περικυκλωμένα από σκουπίδια. Η Φρέσταλ, ένα μικρό κορίτσι από το Αφγανιστάν, χαμογελά ακόμη κι όταν παραπονιέται: «Κάνει κρύο εδώ, έχει παντού σκουπίδια και αρρωσταίνουμε. Κι όταν αρρωσταίνουμε είναι δύσκολο να βρούμε γιατρό», λέει.

Η Δέσποινα Αναγνώστου, μέλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο, δίνει μια συνοπτική εικόνα των δυσχερειών: «Συνολικά έχουμε περί τις 4.000 άτομα σε έναν χώρο που είχε αρχικά σχεδιαστεί για 700 και έχουμε πάνω από 2.000 ανθρώπους που μένουν σε σκηνές, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες και τρεχούμενο νερό», επισημαίνει.

Πηγή: www.dw.gr

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Κυνικός

Μας τελειώσε το παραμύθι με τους πρόσφυγες από τη Συρία και τελικά φάνηκε η αλήθεια που είναι ότι πρόκειται για ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ από όλο τον πλανήτη.. Κανένα άσυλο σε κανένα....

Αλεξ

Διαμαρτύρονται για το φαγητό ,για τις συνθήκες διαβίωσης,οκ όταν αδειάσει σουίτα στο Χίλτον θα τους ειδοποιήσουμε.

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα το 1992

Μια γερή καραβιά, με 311 "πρoσφυγάκια", έστειλαν οι vεoταξίτες στην lταλία και η ΜKO Proactiva Οpen Αrms ζήτησε την άδεια της lταλικής κυβέρvnσης να απoβιβαστούν στις ακτές της τα "πρoσφυγάκια", δήθεν "για να μην κάvoυν Xριστoύγεvνα στnv θάλασσα". Bέβαια, οι συγκεκριμέvoι είναι μoυσoυλμάvoι και η nμέρα των Xριστoυγέvvων δεν σημαίvει κάτι γι’ αυτoύς… Στην θρασύτατn απαίτnσn της MKΟ, απάvτησε με Τweet ο πατριώτnς Σαλβivι: "H απάvτησή μου εivαι ξεκάθαρn: Tα lταλικά λιμάvια είναι κλειστά! Για τους διακιvnτές αvθρώπων και όσoυς τους βonθoύν, το πάρτn τελείωσε". Mετά το Τweet του σxετικά με το κλείσιμo τωv lταλικών λιμαvιών, ο Mατέo Σαλβivι έστειλε άλλo ένα με την φωτoγραφία του γεύματός τoυ: Toρτελίvι και λουκάvικα, πρoσθέτovτας ειρωvικά πως "Eλπίζω να μην πρoσέβαλα κάπoιov δnμoσιoγράφo ή καθnγnτή της αριστεράς". Tελικά, η καραβιά απoβιβάστnκε στις ακτές της "πρόθυμnς" Iσπαvίας, την οπoiα κυβερvoύν κάτι τύπoι σαν τους… αvoιxτoσυvoράκnδες Tσίπρα και Kαμμέvo, αφoύ vωρίτερα η Λιβύn, η Γαλλία και η Tυvnσία δεν απάvτnσαν καν στο αίτnμα της MΚO να απoβιβαστoύν εκεί τα "πρoσφυγάκια".

φωτης πραμαντα

πολλοι τα βαζετε με τη γερμανια ,αλλα οι γερμανοι ειχαν και εχουν σχεδιο/α για οτι κανουν ..οταν εγινε η ενωση των δυο γερμανιων ανατολικη -δυτικη ,ο πληθυσμος της γερμανιας ηταν 79,75 εκατ. το 1992 που ξεσπασε ο πολεμος στη βοσνια οι γερμανοι το εκμεταλλευτηκαν αυτο και πηραν πολλους βοσνιους στη γερμανια ,που ειναι πολυ ευκολοτερη η ενσωματωση τους ..το ιδιο εκαναν και με τους πολωνους ,μολδαβους ,αλβανους κλπ. γιατι οι ευρωπαιοι προσαρμοζονται πιο ευκολα ..το 2003 εφτασε πληθυσμο 82.25 εκατ. ..βλεποντας παλι να μειωνεται ο πληθυσμος γιατι εχουν κι αυτοι υπογεννητικοτητα (1.41 παιδι ανα γυναικα) εκαναν νεα ανοιγματα παλι προς ευρωπη μερια ..ετσι σημερα εχουν παλι 82.8 εκατ. πληθυσμο ..οι ανθρωποι εχουν σχεδιο και δουλευουν μακροπροθεσμα ,οι γραικοι ειναι για κλωτσιες ενας λαος αναρχος και ανυποτακτος που δεν καταλαβαινει απο συμφεροντα ουτε στο παρον ,ουτε στο μελλον . οι γερμανοι τωρα τελευταια απορροφησαν καποιες χιλ. λαθρομεταναστες υψηλου ακηδημαικου επιπεδου και στειλανε την πλεμπα στην πλεμπα ..τα πραγματα ειναι απλα ..ευχομαι να διπλασιαστουν σε ολα τα συριζονησια και να μην βρουν ησυχια οι κατοικοι γιατι ειναι μπαγλαμαδες και αχρηστοι ,αυτα και καλα χριστουγεννα .

Δήμος Αθηναίων

Σύμμαχοι των Παλαιστινίων είναι οι Τούρκοι , το Κατάρ , η Κίνα , η Σουηδία . Όλοι αυτοί , σε διαμερίσματα ιδιοκτησίας κάποιου κουκουέ , σοδομούν κάθε λάθρο ! Τα παιδιά του δημοτικού επίσης σοδομούνται σε τέτοια διαμερίσματα . Βούλγαροι πολίτες πέφτουν θύματα Αλβανών μέσα στα διαμερίσματα !Αστυνομικοί μας διατάζονται να καταστούν σεξουαλικά εξαρτώμενοι από μαφία ! Τους Ασιάτες τους φροντίζει η Χ.Α. . Ναρκωτικά στο κεντρο διακινεί η πλευρά των Παλαιστινίων ! Οι πιο πλούσιοι θα γίνουν ΣΕΡ του Μπάκιγχαμ ! Δυστυχώς η Αστυνομία μας υπερασπίζεται τη Μοναρχία και όχι τη Δημοκρατία στην Ελλάδα ! Οπότε, δε χαλιέται με τους δούλους ! Εμείς κινδυνεύουμε , αν τους κοντράρουμε !

Nnσιώτης

@19:28: Eσύ μnv το αρχίζεις το πιοτί από το πρωί γιατί σε χαλάει!

;

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις θέσεις της νδ, ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ για το μεταναστευτικό αν και κάτι μας λέει ότι θα περιοριστεί στα μισολογα που αρέσκεται μέχρι τώρα..καλό ταβάνι στο 30% λοιπόν, αφού αυτό θέλει να πιάσει και δε διεκδικεί παραπάνω...και καλή συνεργασία με τον....συριζα..

Q

30+ χρονια ασταματητης λαθροεισβολης περασαν, ακομα να τις μαθεις τις θεσεις της ΝΔ?

Να γυρίσουν πίσω

Δεν τους κάλεσε κανένας! Να γυρίσουν πίσω, να ξεβρωμίσει ο τόπος. Η κυβέρνηση δεν σώνει τους πολίτες της, γιατί να ασχοληθεί με τους λαθρομετανάστες;

George

Μπορει καποιος να μας πει γιατι ονομαζεται προσφυγας ο καθε αφρικανος, πακιστανος κ ο καθενας που ειδε φως κ μπηκε ;; Η ΝΔ θα μας πει συγκεκριμενα τι στο καλο θα κανει με τους υπαρχοντες κ νεους «προσφυγες» ;; Κ ας αφησουνε τις αερολογιες για ελεγχο διαδικασιες κ χαζομαρες χωρις συγκεκριμενα αποτελεσματα. Κυριοι ειναι 1 εκατ σε περιπου 7 χρονια θα ειναι γυρω στο 1,3 με συνετο αριθμο γεννησεων κ καμια νεα εισοδο , το 2050 θα ειμαστε (οι ελληνες κ ελληνοποιημενοι) γυρω στα 7 εκατ φανταζεται κανεις πως θα καλυφθει το κενο ;;;

Μάλιστα

Χριστούγεννα γιόρτασε το συριζονήσι ή τους το απαγόρευσαν οι ΜΚΟ και οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ για να μην θιχτούν οι "επενδυτές";

Last

Δεν εχετε καταλαβει ;.Δεν θελετε να το πιστεψετε ,ειμαστε κατεχομενη χωρα ,απο γερμανους ,κινεζους ,αμερικανους Τους αφρικανους και τους ασιατες τους στελνουν εδω για να προσαρμοστουν και να αποτελεσουν τα φτηνα εργατικα χερια ,χωρις δικαιωματα ,οταν τα παιδια μας θα ειναι τμημα του επιστημονικου και υπηρετικου προσωπικου των χωρων τους .Η μονη λυση ,ενα νεο '21 το 2021 ε π α ν α σ τ α σ η απο τα κατω ,μηπως και σωσουμε οτι μπορει να σωθει. Δεν ακουσα τη μεταναστευτικη πολιτικη της ΝΔ .

αχαχαχαχχχα

μεταναστευτικη πολιτικη νδ;;; αχαχαχχαχχχ δεν εχετε καταλαβει οτι ο συριζα ''βγηκε'' για να κανει τη βρωμικη δουλεια; φαυλος κυκλος ειναι ολοι τους. μια χαρα τα λετε, αλλα... για φωναξτε το συνθημα, να δουμε, ποσοι θα συμμετασχουν στην επανασταση;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aposirsi

Σχεδόν το 15% του συνόλου των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων που ανέρχονται σε 5,1 εκατ. μονάδες έχουν Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 1992! Δηλαδή είναι αυτοκίνητα που εκπέμπουν… δηλητήριο στην ατμόσφαιρα.

mmm

Ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλεϊ  - Τι θα ισχύσει για μετρό και τραμ - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Και τα δικαστήρια κλειστά, «λουκέτο» και στις τράπεζες - Διαβάστε ποιοι απεργούν αναλυτικά, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

pas

Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά και του Τμήματος Τροχαίας Πειραιά, συνεπικουρούμενοι από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά καθώς και οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου