Στο στόχαστρο των αλβανικών Αρχών Βορειοηπειρώτης πανεπιστημιακός επειδή μετέφερε «αντεθνικά» βιβλία

Στο στόχαστρο των αλβανικών Αρχών Βορειοηπειρώτης πανεπιστημιακός επειδή μετέφερε «αντεθνικά» βιβλία

Ενώ βρισκόταν στην συνοριακή δίοδο της Κακαβιάς για να μεταβεί στην Αλβανία, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και τα βιβλία κατασχέθηκαν για να μεταφερθούν στον Εισαγγελέα - Πρόκειται για τον επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, Παναγιώτη Μπάρκα

mparkas
Ο επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αργυρόκαστρου, Βορειοηπειρώτης Παναγιώτης Μπάρκας, βρέθηκε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Στην συνοριακή δίοδο της Κακαβιάς, κατευθυνόμενος από την Ελλάδα προς την Αλβανία, του απαγορεύτηκε από τις αλβανικές τελωνειακές και αστυνομικές υπηρεσίες η είσοδος. Κι αυτό επειδή μετέφερε περίπου 100 βιβλία, από τα οποία περίπου 20 είχαν ιστορικό περιεχόμενο για τη Βόρειο Ήπειρο.

Τα συγκεκριμένα βιβλία κατασχέθηκαν, μάλιστα, και το υλικό που είχε μαζί του θα μεταφερθεί άμεσα στο γραφείο του εισαγγελέα.

Αξίζει να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αλβανικών αρχών. Είναι πρώην βουλευτής, καθηγητής, δημοσιογράφος και από τα ενεργά μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο Μπάρκας βρισκόταν με τη γυναίκα του, ενώ εξήγησε στους αστυνομικούς πως τα βιβλία αυτά προορίζονταν για τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Έκερεμ Τσάμπεϊ του Αργυρόκαστρου.

Το πανεπιστήμιο αντέδρασε με ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από αυτό για την εισαγωγή νέων βιβλίων. «Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Eqrem Çabej αποστασιοποιείται από αυτήν την πράξη του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, η οποία ήταν μια ατομική δράση και όχι ως επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για «απαράδεκτη ενέργεια περιορισμού των ελευθεριών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια» μετά τη δήμευση βιβλίων και την απόπειρα δίωξης εις βάρος του Προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Με επίσημη ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» καταδικάζει τις ενέργειες τελωνειακών και αστυνομικών αρχών να δημεύσουν –και στη συνέχεια να εγείρουν κατηγορία για το περιεχόμενο τους– βιβλία που υπό την ευθύνη του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, μεταφέρονταν για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

Διαβάστε παρακάτω την ανάρτηση που έκανε ο ίδιος ο καθηγητής σχετικά με το συμβάν

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης