Σιωπηρή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη

Σιωπηρή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη

Συλλογικότητες, απλοί πολίτες, αλλά και βουλευτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της  φοιτήτριας στη Ρόδο

image1_1
Σιωπηρή, συμβολική, ειρηνική διαμαρτυρία με κεριά στη μνήμη της δολοφονηθείσας φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν: η ΑΔΕΔΥ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ΟΛΜΕ, τα Γυναικεία σωματεία, μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Αυτοδιοικητικοί, γυναίκες και άντρες ενεργοί πολίτες.

Κεντρικό σύνθημα και μήνυμα της συγκέντρωσης: Καµιά ανοχή στην έµφυλη βία!

Το κείμενο που εγκρίθηκε από όλες/ους που βρέθηκαν στην συγκεντρωση, δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να δοθεί στα κόμματα.
«Όλες και όλοι εμείς που βρεθήκαμε σήμερα Δευτέρα 17-12-2018 και ώρα 17:00 στην Αθήνα, στο Σύνταγμα(μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, σε σιωπηρήειρηνική, συμβολική διαμαρτυρία Για την Ελένη, δηλώνουμε συγκλονισμένες/οι από την αποτρόπαια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο από συνομιλήκους της. Η Ελένη έρχεται να προστεθεί δυστυχώς στο μακρύ κατάλογο γυναικών θυμάτων τα
τελευταία χρόνια που φέρνει τη χώρα μας από ουραγό σε θέματα έμφυλης βίας, σε πρώτες θέσεις, αποτέλεσμα της βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας μας.
Έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι στην έμφυλη βία, δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις, μα πάνω από όλα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, ώστε να εξαληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Επισημαίνουμε:
• Η βία όπου και αν εκδηλωθεί φέρνει βία στην κοινωνία.
• Γι’ αυτό η βία δεν αποτελεί προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα που Μας Αφορά Όλους.
• Η βία φέρνει κλονισμό θεμελιωδών αξιών του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως η δικαιοσύνη, η υπακοή στον νόμο, η ευνομία, η ασφάλεια.
• Καλλιεργεί την αντίληψη πως η βία είναι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των σύνθετων ζητημάτων.
• Με βάση όσα παρακολουθούμε καθημερινά σε κοινωνικό ιδιαίτερα επίπεδο, ότι φαίνεται καθαρά η απουσία ενημέρωσης των πολιτών, πάνω στα δικαιώματα.

Καθημερινά τους υπενθυμίζουν, μας υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις μας.

Επειδή, λοιπόν, έχουμε ευθύνη όλες/οι μας, να δράσουμε για να μη θρηνήσουμε άλλη Ελένη...

Επιβάλλεται:
- Η κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα το θεσμικό πλαίσιο της χώρας περιλαμβάνει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκλήματα κατά των γυναικών, σε συνδυασμό με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης όπως κυρώθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Κοινοβούλιο και τα κόμματα να περιφρουρήσουν και να επιβάλλουν την υλοποίηση, αξιοποιώντας τον θεσμικό τους ρόλο και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες.
- Η ορθή διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα στην οικογένεια και στο σχολείο, με ταυτόχρονη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ώστε να διοχετευθεί η
ενεργητικότητα κι ο δυναμισμός των νέων σε δημιουργικές δράσεις.
- Είναι απολύτως αναγκαίο το Οικογενειακό Δίκαιο, αλλά και η ενημέρωση πάνω στα Δικαιώματα που απορρέουν από το θεσμικό μας πλαίσιο, να ξεκινήσει από τα σχολεία με ταυτόχρονη ένταξη των Σπουδών Φύλου, στην Εκπαίδευση και η πραγματοποίηση σχετικών δράσεων και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πάνω στα θέματα αυτά.

Για να μην χαθεί άλλη Ελένη, είναι καθήκον όλων μας, να αναδεικνύουμε κάθε περιστατικό βίας και να στηρίζουμε κάθε γυναίκα που έχει το θάρρος να καταγγείλει ό,τι βίωσε, δίνοντας ταυτόχρονα καθημερινή μάχη ενάντια σε λογικές και πρακτικές, που καλλιεργούν το μίσος και χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με την κοινωνική τάξη, το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές ή ιδεολογικοπολιτικές πεποιθήσεις.
Καµιά ανοχή στην έµφυλη βία!!!»

Στην διαμαρτυρία το «παρών»  έδωσαν επίσης ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριαδης, οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδωρα Τζάκρη, Χαρά Τζαναβάρα και Άνετα Καββαδία, η βουλευτής της Ν.Δ Σοφία Βούλτεψη, καθώς και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης.

4658879
4658880
4658887
image2_2
image3_3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης