Πάνω από 7 εκατ. δολάρια το εμπόριο μεταξύ ψευδοκράτους, Κύπρου και Ελλάδα

Πάνω από 7 εκατ. δολάρια το εμπόριο μεταξύ ψευδοκράτους, Κύπρου και Ελλάδα

 Το 2017 από την «βόρεια» στην «νότια» Κύπρο πωλήθηκαν προϊόντα και αγαθά αξίας 4.590.062 και αγοράστηκαν προϊόντα και αγαθά αξίας 1.275.349

kat65
Η «νότια» Κύπρος (ελεύθερα εδάφη Κυπριακής Δημοκρατίας) και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που το ψευδοκράτος εισάγει προϊόντα, και ο συνολικός εμπορικός όγκος συναλλαγών για το 2017 με τις ελεύθερες περιοχές και την Ελλάδα ξεπέρασε τα 7 εκατ. δολάρια.

Στο πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κίπρις αναφέρεται σήμερα ότι η «τδβκ» - όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος – εδώ και χρόνια έχει πολιτικά ζητήματα με την «νότια» Κύπρο – όπως αναφέρεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – και την Ελλάδα, επιπλέον πολιτικά δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος και από καιρού εις καιρόν ο ένας βλέπει τον άλλον ως «εχθρό», αλλά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να έχουν εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία του «τμήματος εμπορίου» τα οποία βρίσκονται στα στατιστικά στοιχεία του 2017, για το αναφερθέν αυτό έτος, οι εμπορικές σχέσεις της «βόρειας» Κύπρου με την «νότια» και την Ελλάδα έφτασαν τα 7.083.009 δολάρια που αναλογικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της περιόδου ήταν σχεδόν 26 εκ ΤΛ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2017 από την «βόρεια» στην «νότια» Κύπρο πωλήθηκαν προϊόντα και αγαθά αξίας 4.590.062 και αγοράστηκαν προϊόντα και αγαθά αξίας 1.275.349. Η εφημερίδα φέρει τον υπέρτιτλο «αγοράζουμε ένα πωλούμε τέσσερα στον νότο».

Από την Ελλάδα αναφέρεται ότι έγιναν εισαγωγές το 2017, 1.217.597 δολαρίων, σημειώνοντας ότι 159.000 δολάρια αντιστοιχούσαν σε εισαγωγές ετοίμων ενδυμάτων, ενώ την προσοχή της εφημερίδας τράβηξε η εισαγωγή ρακί και σαμπάνιας από την Ελλάδα. «Ακόμα και σαμπάνια πήραμε από την Ελλάδα» αναφέρει ο υπέρτιτλος με την επισήμανση στο κείμενο ότι ενώ παλιότερα γινόταν εξαγωγή στην Ελλάδα ροδιού και χυμού ροδιού από τα κατεχόμενα, το 2017 δεν υπήρξε καμία τέτοια εξαγωγή.

Στις εισαγωγές από Ελλάδα, στην δεύτερη σειρά αναφέρονται τα χαρτάκια τσιγάρου, ρύζι, αθλητικά είδη και πλαίσια αλουμινίου.
Κλείσιμο
Στις εισαγωγές από την «νότια» Κύπρο, τα πέντε πρώτα αγαθά ή προϊόντα είναι υλικά σοβατίσματος, σωλήνες αλουμινίου, σιτάρι για ψωμί, κεραμίδια και ζιβανία (κυπριακο τσίπουρο).

Αυτά που πωλούνται από την «βόρεια» προς την «νότια» Κύπρο είναι, πλαστικά είδη για την κουζίνα, επεξεργασμένο μάρμαρο, έπιπλα, χυτό σίδηρο και παλιά σίδερα και πλαστικές σακούλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης