Νίκος Ρωμανός: Περιμένει να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο

Νίκος Ρωμανός: Περιμένει να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο

Την Τρίτη στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας η οποία είχε καταδικάσει τον Νίκο Ρωμανό σε 18 χρόνια κάθειρξη

Ένας από τους πρώτους Έλληνες με «βραχιολάκι» αλά Spiderman ο Ρωμανός
Λίγο πριν συμπληρωθούν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο άνθρωπος που ήταν δίπλα του εκείνη την μοιραία νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, Νίκος Ρωμανός περιμένει να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο σχετικά με την εξοντωτική ποινή που του επέβαλε το Εφετείο Αθηνών.

Παρόλο που ο επιστήθιος φίλος του 15χρονου Αλέξη κρίθηκε αθώος με τελεσίδικη απόφαση από το αδίκημα του 187Α ΠΚ περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς) καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη για μεμονωμένα αδικήματα με το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Αθηνών να κάνει λόγο περί ατομικής τρομοκρατίας.

Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας η οποία είχε καταδικάσει τον Νίκο Ρωμανό σε 18 χρόνια κάθειρξη και την επιβολή χρηματικού ποσού για κατασκευή και κατοχή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκληση τριών εκρήξεων μια εκ ων οποίων στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νίκου Ρωμανού, διακεκριμένο ποινικολόγο Θεόδωρο Μαντά ο Άρειος Πάγος «καλείται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που αναφύεται όταν ο κατηγορούμενος έχει αμετακλήτως αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα) ενώ παράλληλα καταδικάζεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα με την επιβαρυντική περίσταση ότι αυτά τελέστηκαν στα πλαίσια ατομικής τρομοκρατίας».

Ο Νίκος Ρωμανός στην πολυσέλιδη αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών αναπτύσσει μια σειρά νομικών λόγων που ενισχύουν τον ισχυρισμό του για λανθασμένη απόφαση του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ρωμανός ζητά την αναίρεση της τελεσίδικης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης του Α Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, «λόγω ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας , λόγω εσφαλμένης ερμηνείας-εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως καθώς και λόγω παραβίασης δεδικασμένου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια μείζονα νομοθετική προτεραιότητα τόσο για την διεθνή όσο και για την ελληνική έννομη τάξη. «Η αθώωση όμως για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί ταυτόχρονα στην καταδίκη για ατομική τρομοκρατία κατά το άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα. Μια τέτοια ερμηνεία προσανατολισμένη καθαρά σε μια κατασταλτική και τιμωρητικού χαρακτήρα αντίληψη, βρίθει νομικής και ουσιαστικής παραδοξότητας και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το κράτος Δικαίου» καταλήγει ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος του Νίκου Ρωμανού.

Κλείσιμο
Στην αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Αθηνών, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στον Άρειο Παγο ο Νίκος Ρωμανός επισημαίνει ότι οι αυτοτελείς ισχυρισμοί του που είχαν επιβληθεί και απορρίφτηκαν χωρίς ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ήταν η «αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης της ώθησης στην πράξη από μη ταπεινά αίτια, αναγνώριση της συνδρομής του άρθρου 133 ΠΚ για τους «νεαρούς ενήλικες» που ορίζει ελαττωμένη ποινή, αναγνώριση του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και η αναγνώριση από άλλο δικαστήριο που κηρύχτηκε αθώος του 187Α ΠΚ».

Ο Νίκος Ρωμανός όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με το σκεπτικό της απόφασης ότι οι «εν λόγω πράξεις δεν έγιναν με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα και με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας. Συνεπώς από άποψη δημόσιας τάξης δεν διασαλεύτηκε η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών, ούτε κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους ως προς το αν επιβάλλεται η έννομη τάξη στη χώρα».

Σήμερα ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Σε ηλικία 20 ετών πήρε μέσα στις φυλακές Αυλώνα που κρατούνταν απολυτήριο λυκείου ενώ πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και εισήχθη στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας.

Έχοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων ενώ έχει ήδη περάσει είκοσι μαθήματα.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί την 1η Φεβρουαρίου 2013 μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Με την καταδίκη του ξεκινά το διάβασμα μέσα στις φυλακές, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η οικογένειά του και κάποιοι φίλοι του. Όταν πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας και ήρθε η ώρα για να σπουδάσει, τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έριχναν το μπαλάκι το ένα στο άλλο για το ποιος πρέπει να του δώσει άδεια και εάν είχε δικαίωμα.

Η άρνηση να του δοθεί φοιτητική άδεια οδηγεί τον Νίκο Ρωμανό σε απεργία πείνας που κρατά έναν μήνα. Η κατάσταση της υγείας του φθάνει σε κρίσιμο σημείο και με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα του επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Από τις 8 Αυγούστου του 2014 είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Βιργινία με το μυστήριο να τελείται στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών Αυλώνα από το δήμαρχο της πόλης παρουσία των μελών των δυο οικογενειών. Με την σύζυγό του είχαν γνωριστεί από τότε που εκείνος φοιτούσε στη Σχολή Μωραϊτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης