Νίκος Ρωμανός: Περιμένει να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο

Ένας από τους πρώτους Έλληνες με «βραχιολάκι» αλά Spiderman ο Ρωμανός

Την Τρίτη στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας η οποία είχε καταδικάσει τον Νίκο Ρωμανό σε 18 χρόνια κάθειρξη

Λίγο πριν συμπληρωθούν δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο άνθρωπος που ήταν δίπλα του εκείνη την μοιραία νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, Νίκος Ρωμανός περιμένει να δικαιωθεί στον Άρειο Πάγο σχετικά με την εξοντωτική ποινή που του επέβαλε το Εφετείο Αθηνών.

Παρόλο που ο επιστήθιος φίλος του 15χρονου Αλέξη κρίθηκε αθώος με τελεσίδικη απόφαση από το αδίκημα του 187Α ΠΚ περί ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση (Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς) καταδικάστηκε σε 18ετή κάθειρξη για μεμονωμένα αδικήματα με το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Αθηνών να κάνει λόγο περί ατομικής τρομοκρατίας.

Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας η οποία είχε καταδικάσει τον Νίκο Ρωμανό σε 18 χρόνια κάθειρξη και την επιβολή χρηματικού ποσού για κατασκευή και κατοχή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, πρόκληση τριών εκρήξεων μια εκ ων οποίων στο σπίτι του Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νίκου Ρωμανού, διακεκριμένο ποινικολόγο Θεόδωρο Μαντά ο Άρειος Πάγος «καλείται να επιλύσει ένα πολύ σοβαρό νομικό ζήτημα που αναφύεται όταν ο κατηγορούμενος έχει αμετακλήτως αθωωθεί για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα) ενώ παράλληλα καταδικάζεται για σοβαρά ποινικά αδικήματα με την επιβαρυντική περίσταση ότι αυτά τελέστηκαν στα πλαίσια ατομικής τρομοκρατίας».

Ο Νίκος Ρωμανός στην πολυσέλιδη αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου Αθηνών αναπτύσσει μια σειρά νομικών λόγων που ενισχύουν τον ισχυρισμό του για λανθασμένη απόφαση του Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα ο Νίκος Ρωμανός ζητά την αναίρεση της τελεσίδικης καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης του Α Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, «λόγω ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας , λόγω εσφαλμένης ερμηνείας-εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διατάξεως καθώς και λόγω παραβίασης δεδικασμένου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά η αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια μείζονα νομοθετική προτεραιότητα τόσο για την διεθνή όσο και για την ελληνική έννομη τάξη. «Η αθώωση όμως για συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί ταυτόχρονα στην καταδίκη για ατομική τρομοκρατία κατά το άρθρο 187Α Ποινικού Κώδικα. Μια τέτοια ερμηνεία προσανατολισμένη καθαρά σε μια κατασταλτική και τιμωρητικού χαρακτήρα αντίληψη, βρίθει νομικής και ουσιαστικής παραδοξότητας και έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με το κράτος Δικαίου» καταλήγει ο κ. Θεόδωρος Μαντάς συνήγορος του Νίκου Ρωμανού.

Στην αίτηση αναίρεσης της τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Αθηνών, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στον Άρειο Παγο ο Νίκος Ρωμανός επισημαίνει ότι οι αυτοτελείς ισχυρισμοί του που είχαν επιβληθεί και απορρίφτηκαν χωρίς ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ήταν η «αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης της ώθησης στην πράξη από μη ταπεινά αίτια, αναγνώριση της συνδρομής του άρθρου 133 ΠΚ για τους «νεαρούς ενήλικες» που ορίζει ελαττωμένη ποινή, αναγνώριση του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και η αναγνώριση από άλλο δικαστήριο που κηρύχτηκε αθώος του 187Α ΠΚ».

Ο Νίκος Ρωμανός όπως και άλλοι συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν αθώοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με το σκεπτικό της απόφασης ότι οι «εν λόγω πράξεις δεν έγιναν με τρόπο, σε έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατό να βλάψουν σοβαρά μια χώρα και με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας. Συνεπώς από άποψη δημόσιας τάξης δεν διασαλεύτηκε η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών, ούτε κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους ως προς το αν επιβάλλεται η έννομη τάξη στη χώρα».

Σήμερα ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Σε ηλικία 20 ετών πήρε μέσα στις φυλακές Αυλώνα που κρατούνταν απολυτήριο λυκείου ενώ πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις και εισήχθη στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας.

Έχοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων ενώ έχει ήδη περάσει είκοσι μαθήματα.

Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί την 1η Φεβρουαρίου 2013 μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Με την καταδίκη του ξεκινά το διάβασμα μέσα στις φυλακές, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η οικογένειά του και κάποιοι φίλοι του. Όταν πέρασε στο ΤΕΙ Αθήνας και ήρθε η ώρα για να σπουδάσει, τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έριχναν το μπαλάκι το ένα στο άλλο για το ποιος πρέπει να του δώσει άδεια και εάν είχε δικαίωμα.

Η άρνηση να του δοθεί φοιτητική άδεια οδηγεί τον Νίκο Ρωμανό σε απεργία πείνας που κρατά έναν μήνα. Η κατάσταση της υγείας του φθάνει σε κρίσιμο σημείο και με απόφαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα του επιτρεπόταν η εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Από τις 8 Αυγούστου του 2014 είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Βιργινία με το μυστήριο να τελείται στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών Αυλώνα από το δήμαρχο της πόλης παρουσία των μελών των δυο οικογενειών. Με την σύζυγό του είχαν γνωριστεί από τότε που εκείνος φοιτούσε στη Σχολή Μωραϊτη.

ΣΧΟΛΙΑ (72)

Chris13

Φυσικά και θα αθωωθεί δεν είναι ποινικό αδίκημα οι ιδέες.

Hellin

Μέχρι να ξεκουμπιστουνε οι Συριζαιοι θα τους βγάλουν όλους έξω.

Και γιατί όχι;

Να μην το αφήσουμε ελεύθερο το παλικάρι; Αφού μας λένε ότι αν οι βόμβες που φτιάχνουν οι τρομοκράτες και οι ένοπλες ληστείες με καλάσνικωφ που κάνουν είναι μικρές, τότε δεν τρέχει τίποτα, δεν διαταράσσεται η ειρήνη των πολιτών. Πως θα ενσωματώσουμε και πάλι στην αγκαλιά της κοινωνίας μας τον παιδεραστή (παντρεύτηκε 17χρονη) αναρχικό που έπαιρνε άδειες για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων; Ο Κορκωνέας φταίει λέμε.

;

Γιατί & πως αναιρείται μια τ ε λ ε σ ί δ ι κ η απόφαση ...;;!!

Dum Spiro Spero

Ποσους τρομοκράτες να αντέξει αυτη η χώρα. Έχουμε τους παλιούς της 17Ν κλπ, μας ηρθαν και νεοι . Μηπως μετάνοιωσε για τίποτα? Μηπως ζήτησε ενα συγνωμη , εστω και υποκριτικό. Μεσα αγορι μου για παραδειγματισμο

@@

Κύριε Γούλα το άρθρο σας είναι ο ορισμός της παραπληροφόρησης δεδομένης της παραλήψεις να αναφέρεται το κατηγορητήριο, τον οπλισμό που βρέθηκε πάνω του καθώς και την επιθετικότητα του προς τους αστυνομικούς.

χ

Βρε Πρώτο Θέμα από που κι ως που εξοντωτική απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως οι δικαστές αποφάσισαν χωρίς στοιχεία όπως λέει ο μεγαλοδικηγόρος που υποστηρίζει αυτό το βλαστάρι της υψηλής κοινωνίας; Τι να πει κανείς, χάνουμε τα λόγια μας μαζί σας. Δηλαδή σε λίγο θα μας πείτε ότι ήταν απλά διερχόμενοι από το Βελβεντό και η κακή αστυνομία τους συνέλαβε έτσι στα χαμένα και η κακή ελληνική δικαιοσύνη αντί να τους απονείμει τα εύσημα για τις μεγαλειώδεις πράξεις τους, τους κατεδίκασε ελλείψει επαρκών στοιχείων! Ας γελάσω τρις.

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ

ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ .ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ .

Leon Degrelle

Θα δικαιωθεί, λιγάκι δύσκολο να τον βάλουν φυλακή. Έχει και μια μελλοντική καριέρα στην πολιτική το παλικάρι.

Η μέθοδος ΠΟΛ ΠΟΤ!

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την επανένταξη διαφόρων ακραίων στοιχείων στο φιλελεύθερο αστικό κράτος προέρχεται από τον Πολ Ποτ και τους Κόκκινους Χμερ. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το σωφρονιστικό σύστημα με την μεταφορά διαφόρων αέργων, όπως νεολαίων Σύριζα και ΚΚΕ, φασιστών ΧΑ, μπλόγγερς, τρολς, δικαιωματιστών, καφενόβιων, πρεζάκηδων, μπαχαλάκηδων, Ρουβικώνων, κλπ. στον κάμπο της Λάρισας για 5-ετή καταναγκαστικά έργα υπό την επίβλεψη Πακιστανών μεταναστών. Τα έσοδα από τις εργασίες μπορούν να διατεθούν για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Μετά το τέλος της καταναγκαστικής εργασίας, μπορεί να δωρίζεται από το κράτος στους ενεχόμενους, τμήμα καλλιεργήσιμης γης για την ενίσχυση της παραγωγικής τους καρριέρας.

926

και τζήμερων, κουληδων , νεο και παλαιοπασόκων, φιλελέδων και λοιπών λουλουδιών της εληνικής κοινωνίας. Μην τους ξεχνάς αυτούς. Και αυτοί θέλουν την αναμόρφωση τους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης