LIVE

Κορωνοϊός

«Έκπληκτος» και «οργισμένος» ο Βίτσας με τον δήμαρχο Μεσολογγίου

4621701

Για την άρνηση του δημοτικού συμβουλίου να φιλοξενηθούν 150 πρόσφυγες σε ξενοδοχείο της πόλης - Τι αναφέρει στη δισέλιδη επιστολή του 

Επιστολή προς τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Νίκο Καραπάνο, απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που αντιτίθεται στην διαμονή προσφύγων στην πόλη. Ο κ. Βίτσας καλεί τον δήμαρχο «να μην συμπαρατάσσεται με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος» αλλά «να μπει μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης κι ανθρώπινων αξιών».

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά από τον κ. Καραπάνο «να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, μιας και ούτως ή άλλως δεν είναι στην αρμοδιότητά του να την εμποδίσει». Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά στην ενδοχώρα. Περίπου 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα». Ο υπουργός ζητά από τον δήμαρχο Μεσολογγίου να ρωτήσει τους ομολόγους τους σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι».

Ο κ. Βίτσας δηλώνει «έκπληκτος κι οργισμένος» στο άκουσμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Μεσολογγίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα 'σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων', θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news)». Σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει: «Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι' αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε», τονίζει καταλήγοντας ο κ. Βίτσας.

Όπως είναι γνωστό, την Τετάρτη ο δήμαρχος Μεσολογγίου έιχε εκφράσει ανοικτά την αντίδραση του Δήμου για την φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα της πόλης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος, ανέφερε: «Ενημερώθηκα πως περίπου 150 πρόσφυγες, πονεμένοι άνθρωποι, έφθασαν στην πόλη και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο». Όμως, όπως συμπλήρωσε, «το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει μία σχεδόν ομόφωνη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά λόγοι ιστορικοί, θρησκευτικοί, αλλά και λόγοι ασφαλείας και αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου, είναι απαράβατοι για εμάς».

Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, όπως είπε ο δήμαρχος, «είμαστε αντίθετοι σε διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους εντός των ορίων του δήμου μας και επιπλέον θεωρούμε ότι τα ξενοδοχεία φιλοξενίας, ή άλλοι χώροι, είναι σημεία εγκλεισμού και όχι χώροι υποδοχής για οικογένειες και ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημήτρη Βίτσα.

«Κύριε Δήμαρχε,
Όταν ενημερώθηκα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου θα συνεδριάσει με θέμα «σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων», θεώρησα στην αρχή ότι μάλλον πρόκειται περί ψευδούς είδησης (fake news).

Δυστυχώς, η επιστολή σας που περιέχει και το ψήφισμα του Δ.Σ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Για να είμαι ξεκάθαρος και ευθύς απέναντί σας, σάς τονίζω ότι είμαι έκπληκτος και οργισμένος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σύμβολο του αγώνα για την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα, της πόλης εικόνισμα για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ψηφίζει ότι είναι αντίθετο «στη διαμονή ή παραμονή προσφύγων σε ιδιωτικούς και δημόσιους στεγασμένους χώρους».

Ξεκάθαρα πια: ποιοι είσαστε και ποιους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε; Το χώμα που πατάτε είναι ποτισμένο με τον ιδρώτα και το αίμα ανθρώπων που το πρόσφεραν για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες Αξίες. Μεσολογγίτες, Σουλιώτες, αλλά και άνθρωποι από άλλες γωνιές της γης, όπως ο Μπάιρον, θυσιάστηκαν γι’ αυτά και με την ηρωική τους Έξοδο έφυγαν πρόσφυγες σε άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Και εσείς, αρνείστε να φιλοξενηθούν στον χώρο, που δεν είναι δικός σας, δεν είναι ιδιοκτησία σας, 150 κατατρεγμένοι άνθρωποι για λίγους μήνες;

Επικαλείστε λόγους ιστορικούς και θρησκευτικούς. Παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε την ιστορία του Μεσολογγίου για να δείτε την ανοιχτή αγκαλιά των προγόνων σας, αλλά και των σημερινών κατοίκων. Να ξαναδιαβάσετε τα ιερά κείμενα για να βρείτε το απόσπασμα που λέει ότι πρόσφυγας ήμουν και μού άνοιξες την πόρτα σου και γι’ αυτό θα κληρονομήσεις την βασιλεία των ουρανών. Ή μήπως καλός αλλόθρησκος είναι αυτός που έρχεται γεμάτος χρυσάφι και ομόλογα στην τσέπη και κακός αλλόθρησκος είναι αυτός που δεν μπορεί να προσφέρει πάνω από 150 – 200 ευρώ το μήνα στην τοπική αγορά;

Και αν νιώθετε ότι απειλείται η ασφάλειά σας (από ποιον άραγε;), έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα. Όμως, προσωπικά σάς καλώ, ούτε να φοβάστε, ούτε να σπέρνετε τον φόβο.

Και αυτά τα περί «αλλοίωσης του πληθυσμιακού ισοδύναμου» τί είναι; 150 άνθρωποι αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση του Μεσολογγίου; Άραγε το ίδιο κάνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες; Η υπάρχουσα αραβική κοινότητα εδώ και δεκαετίες στο Αγρίνιο, αλλοίωσε μήπως το «πληθυσμιακό ισοδύναμο» της περιοχής;

Κι ακόμη, σοβαρά θεωρείτε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώρος εγκλεισμού; Ούτε τα ξενοδοχεία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος χώρος δεν αποτελεί χώρο εγκλεισμού όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθερα και έχουν σεβασμό για τον συνάνθρωπό τους.

Κι αλήθεια όταν συναντήσετε στην ΚΕΔΕ τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, τί θα τούς πείτε; Εσείς θέλετε να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, αλλά εγώ δεν θέλω να φιλοξενήσω στην πόλη μου ούτε τους ελάχιστους πρόσφυγες ως ένδειξη αλληλεγγύης;

Κύριε Δήμαρχε,

Τον Μάρτιο του 2018 παρευρεθήκατε στην παρέλαση στο Tarpon Springs των ΗΠΑ, για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Οι άνθρωποι που συναντήσατε είναι κύρια απόγονοι ελλήνων μεταναστών και προσφύγων που ο πόλεμος και η φτώχεια τούς έδιωξε από τα πάτρια εδάφη. Συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους κάθε φυλής και χρώματος. Έχουν πολλά να μάθουν σε όσους υποκινούνται από αισθήματα ξενοφοβίας.

Τί σας ζητώ; Να σταθείτε ανεκτικοί, φιλόξενοι και υποστηρικτικοί σε περίπου 150 ανθρώπους για 4 με 5 μήνες. Δεν μπορείτε; Νομίζω ότι θα πρέπει να το αντέξετε.

Καταλαβαίνω ότι τα λόγια μου είναι έντονα, αλλά φτάνει πια. Ότι έχω κατά καιρούς πει, έχει γίνει. Σάς είπα πως δεν θα δημιουργήσω Κέντρο Φιλοξενίας στο ΚΕΝ Μεσολογγίου, αλλά θα δημιουργηθεί Πολεμικό Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο. Και τότε αντίθετος ήσασταν, αλλά ο χρόνος απέδειξε το δίκαιο των ισχυρισμών μου, ενώ και εσείς πριν λίγες ημέρες παρευρεθήκατε στα εγκαίνια.

Τι σας ζητώ τώρα; Να συνεργαστείτε. 6.000 ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μεταφέρονται με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με διαχείριση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, από τα νησιά μας στην Ενδοχώρα μας. Περί τους 150 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην Ελλάδα.

Βοηθήστε αυτή την προσπάθεια. Ούτως ή άλλως δεν έχετε την αρμοδιότητα να την εμποδίσετε. Θα είναι καλό και για την πόλη και για την ψυχή σας. Ρωτήστε ομολόγους σας σε 40 πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου διαμένουν και φιλοξενούνται σε Κέντρα Φιλοξενίας, όχι λίγες δεκάδες, αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι.

Μπείτε μπροστά σε έναν αγώνα αλληλεγγύης και ανθρώπινων Αξιών, μην συμπαρατάσσεστε με όσους σπέρνουν φόβο και μίσος. Έχετε το απόθεμα ψυχής να το κάνετε και σίγουρα, το έχουν οι προοδευτικοί πολίτες της Ιεράς μας Πόλης».


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (92)

Ελλην

Ερώτηση δεν του έκανε κανένας ; για ποιον λόγο εισχωρουν χωρίς έγγραφα, δεν γίνεται διακριβωση στοιχείων με την πρεσβεία Συρίας (αν και δεν είναι πια προσφυγες στην Ελλάς εφόσον δεν συνορεύουμε με Συρία αλλά αιτούντες ανθρωπιστικης βοήθειας μόνο) σε όσους υπαινισονται ότι είναι συριοι και, γιατί πρέπει να διαμοιραστουν στην ελληνική επικράτεια.. Υπάρχει λόγος ;;;; Διαμοιρασμός σε τοπικές κοινωνίες ουσιαστικά..αρα και πολιτική κλπ επικράτηση από παράνομα εισερχομενους μετανάστες... Προσφυγες νομικά δεν υπάρχουν..ούτε οι συριοι.. Εκατό φορές θα το πω. Αει (%&€...

Χ

Δεν θέλουμε ρε μουσουλμάνους στην Ελλάδα.Πώς να το πούμε για να το καταλάβετε παλιοφασιστομουτρα?

MΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο ΒΙΤΣΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΘΩΚΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΥΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ !! ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ .ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΔΕΚΑ ΚΟΥΤΑΛΕΣ !! ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΟΜΑΦΙΟΖΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ . ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ? ? ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΤΟ 99% ΤΡΕΚΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ !!!!!!! ΞΕΧΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ , ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

δημοκρατης

ΒΙΤΣΑ ΠΑΡΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ....

isonas

ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΆΘΛΙΟΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ... ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ

μπραβο στους μεσολογγιτες

που αντιστεκονται στους ανθελληνες συριζαιους,θα εχουν σειρα και αλλα δ.συμβουλια που θα αντιδρασουν ετσι,αν θελουν οι συριζαιοι μπορουν να τους φιλοξενησουν σπιτια τους,δεν θα πληρωνω πλεον φορους για τους λαθρομεταναστες επειδη το θελει ο βιτσας και το συριζα.

8hvd

Ο λόρδος Μπάυρον γέμισε ένα καράβι με την περιουσία του και την ξόδεψε, μαζί με την ζωή του, για την Ελλάδα. 100 φορές πιο Έλληνας από σένα κι από κάθε συριζαίο, που την πατρίδα σας την πετάτε στα σκουπίδια. Τολμάς και συγκρίνεις, αριστερέ υπάνθρωπε.

Κarletos

Αλλος ενας ανιστοριτος.....και παραχαρακτης της ιστοριας ΣΥΡΙΖΑοριστολογος ! Καποιος πρεπει να του πει οτι ο Λορδος Μπα'ι'ρον ηταν φιλελλην ! Δεν ηταν ουτε μεταναστης.....ουτε μισελλην..... Και εν πασει περιπτωσει ας αδειασουν....το κτηριο της Κουμουνδουρου για να τους φιλοξενησουν ! Αρκετα εχει νοθεψει αυτη η αθλια συμμορια την Ιστορια...τα ιερα....και τα οσια....της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ !!!@

ΡΧ

Ξεφτιλισμενο σαθρο ανδρεικελο για 400 χρονια αυτα τα κατακαθια που μαζευεις μας σκοτωναν, μας πουλουσαν σκλαβους, μας επαιρναν τα παιδια και συ τωρα τους μαζευεις στις πολεις μας και στα σχολεια μας

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΣΙΠΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης