Πρόεδρος ΟΛΜE για Black Friday: «Οι μαθητές πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους του καταναλωτισμού»

bl3

Φόβοι για κοπάνες λόγω Black Friday- Πρόεδρος ΟΛΜE: «Δεν θα στρέψουμε τους μαθητές εναντίον των καταστημάτων πρεπει όμως να ενημερωθούν για τους κινδύνους του καταναλωτισμού»

Τον φόβο για κοπάνες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις προσφορές της Black Friday καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Η ΟΛΜΕ, όπως τονίζει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Κωνσταντίνου σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στα σχολεία ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνει τους μαθητές για τους κινδύνους του καταναλωτισμού και τα κοινωνικά πρότυπα.

Όπως λέει ο πρόεδρος «δεν έχουμε σκοπό να στρέψουμε τα παιδιά εναντίον των καταστημάτων αλλά ο ρόλος του σχολείου είναι να ενημερώνει».

Ο κ. Κωνσταντίνου τονίζει ότι με αφορμή την Black Friday πρέπει οι μαθητές να είναι σωστά ενημερωμένοι καταναλωτές και να μην επηρεάζονται από διαφημίσεις αλλά πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι

«Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη αυτό το φαινόμενο του σκασιαρχείου έχει παρατηρηθεί τα δύο προηγούμενα έτη και εκτιμούν ότι θα παρατηρηθεί και φέτος. Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδειάσουν πάλι τα σχολεία. Οι μαθητές/τριες να εγκαταλείψουν τα μαθήματα… λόγου και τέχνης προκειμένου να αποκτήσουν πιο φθηνά, γεγονός που ελέγχεται, τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας. Να περιγελάσουν ένα πρόγραμμα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ευελπιστώντας να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι στην οθόνη του πιο εξελιγμένου iphone Χ, Na χλευάσουν μια ομαδική εργασία με στόχο να μπουν σε πολύωρη και εξουθενωτική μάχη, πιθανόν με τους συμμαθητές τους, ώστε να προσεγγίσουν πρώτοι το διεκδικούμενο προϊόν!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωσης της Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

Πάλι απουσίες με…. δικαιολογητικό την βλάκ.. Friday?

Ta 2 προηγούμενα χρόνια κάποια Παρασκευή του Νοέμβρη παρατηρήσαμε αυξημένο αριθμό απουσιών των μαθητών στα σχολεία μας. Ο λόγος πρωτοφανής ! Η black Friday (Mαύρη Παρασκευή) είχε έρθει και στην Ελλάδα. Μετά την «επιτυχία» που σημείωσε επαναλαμβάνεται και φέτος.

Είναι ορατό το ενδεχόμενο να αδειάσουν πάλι τα σχολεία. Οι μαθητές/τριες να εγκαταλείψουν τα μαθήματα …λόγου και τέχνης προκειμένου να αποκτήσουν «πιο φθηνά», γεγονός που ελέγχεται, τα νέα προϊόντα της… τεχνολογίας. Να περιγελάσουν ένα πρόγραμμα για την «ασφαλή χρήση του διαδικτύου» ευελπιστώντας να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι στην οθόνη του πιο εξελιγμένου iphone Χ, Na χλευάσουν μια ομαδική εργασία με στόχο να μπουν σε πολύωρη και εξουθενωτική μάχη, πιθανόν με τους συμμαθητές τους, ώστε να προσεγγίσουν πρώτοι το διεκδικούμενο προϊόν !

Μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων με ηχηρή διαφημιστική καμπάνια εγκαινίασε τον προερχόμενο εξ Αμερικής θεσμό με «μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες». Μέσα σε λίγες μόνο μέρες βρήκε μιμητές και μεγάλο μέρος της αγοράς λειτούργησε με συνθήκες εργασιακής και καταναλωτικής ζούγκλας. Το project αναμένεται φέτος να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Αυτό που διαφημίστηκε και προβλήθηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ ως πρωτοποριακή κίνηση συνιστά μια μεγάλη δοκιμασία για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα ενώ διαμορφώνει νέες καταναλωτικές συνήθειες. Στην πατρίδα του θεσμού, στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο δημιουργούνται χαοτικές καταστάσεις μέσα στα καταστήματα ενώ έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί σε περιστατικά ακραίας βίας, ποδοπατημάτων, ασφυξίας, εμφραγμάτων ακόμα και πυροβολισμών. 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 98 τραυματίστηκαν σε τέτοια επεισόδια στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Οι εργαζόμενοι πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της «black Friday», έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος υπάλληλος της αλυσίδας super market Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.

Αυτός είναι λοιπόν ο «θεσμός» που με τόση περηφάνια παρουσίασαν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής ασυδοσίας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα πιο «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών απέναντι στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά των εμποροϋπαλλήλων. Πολλοί μάλιστα από αυτούς ενδέχεται να απολυθούν την επόμενη Παρασκευή (*πολύ black για αυτούς μόνο) γιατί οι πωλήσεις
συμπιέσθηκαν χρονικά και δεν χρειάζονται πλέον.

Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουν, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία. Συνθήκες που άλλωστε αναμένεται να βιώσουν στο «μαύρο» μέλλον οι σημερινοί μαθητές μας.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι οι «καλές τιμές» και οι «εκπτώσεις». Οι φθηνές τιμές είναι ευπρόσδεκτες αλλά δεν μπορεί να γίνονται με όρους καταναλωτικού κανιβαλισμού.

Οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες εμφανίζουν μάλιστα υψηλή κερδοφορία, ακόμα και σε αυτή την εποχή της κρίσης, αλλά αυτή συνοδεύεται με «μισθούς-ψίχουλα». Σε αυτήν την καταναλωτική αρένα θύματα είναι και οι καταναλωτές.

Μάλιστα, οι διαφημιστικές καμπάνιες πολλών αλυσίδων για την black friday, είχαν συγκεκριμένη στόχευση στο ευαίσθητο εφηβικό κοινό με προσφορές σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, games, αθλητικών ειδών, καλλυντικών κ.α. Η διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης με όρους πραγματικού κανιβαλισμού σε αυτές τις ηλικίες είναι μια ακόμα εγκληματική πολιτική του εμπορικού κεφαλαίου με μοναδικό στόχο την κερδοφορία. Τα πιο φθηνά και αναλώσιμα “προϊόντα” της black friday τελικά είναι οι εργαζόμενοι και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Όμως κάθε καταναλωτής είναι ταυτόχρονα και ο ίδιος εργαζόμενος. Η συλλογική συνείδηση είναι η μόνη απάντηση στην εξατομίκευση που θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας.

«Αν στην εφηβεία ποδοπατήσεις τον διπλανό σου για να αποκτήσεις ένα φθηνό κινητό, αργότερα θα “σπρώξεις” τον συνάδελφο για μια επίσης φθηνή θέση εργασίας» μας λένε . Η μόνη απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ο συλλογικός αγώνας, η πάλη για τα πανανθρώπινα δικαιώματα της εργασίας και ζωής με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη.

Ως εκπαιδευτικοί χωρίς νουθεσίες, απαγορεύσεις και πνεύμα συντηρητισμού έχουμε χρέος, να αναδείξουμε μέσα στο μάθημα και με διάλογο αυτές τις αξίες στους μαθητές μας ενάντια στον άκρατο καταναλωτισμό, τον ατομισμό και την αγελαία συμπεριφορά.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Σωστος

Είχαμε τα μαύρα μας τα χάλια τώρα έχουμε και black friday

Δώσε μπόνο

Συνεδρίασε το όργανο και έβαλε τουιτ από το xiaomi που πήρε αφορολόγητο από Κίνα. Να ακούτε τον αριστερό δάσκαλο που είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και κατά των πλσσματικών εκπτώσεων. Σαν τους δασκάλους στην έρευνα αγοράς ουδείς. 😂

Χρηστος

Λενε τωρα ποιοι.. Αυτοι που μεταβαινουν και σε αλλη πολη για να αγορασουν πιο φτηνα σουπερ μαρκετ και κοκορευονται στους γνωστους τους. Ο ρολος του σχολειου ειναι να περνανε οι γνωσεις στα παιδια, οχι η κομμουνιστικη προπαγανδα. Ενω λοιπον εχουν αποτυχει οικτρα στο ρολο τους (αν δεν ειχαν αποτυχει δεν θα υπηρχαν ουτε τοσα φροντιστηρια ουτε τοσα ιδιαιτερα), αποφασισανε να ασχοληθουν με τις πρακτικες των αλυσιδων. Το προβλημα με αυτους δεν ειναι το οτι ειναι οπως ειναι.. Το προβλημα ειναι οτι το διατυμπανιζουν κιολας, εχοντας την πεποιθηση οτι επιτελουν και σημαντικο εργο. Περισσοτερο μου κανει η ανακοινωση για γλυψιμο σε κανεναν υπουργο παρα για τον σκοπο που επικαλουνται. Εδω δεν ασχολουμαστε εμεις που τρωμε τον ανταγωνισμο απο τις αλυσιδες, βγηκε η ΟΛΜΕ για λογαριασμο μας. Κατα τα αλλα, η κοινωνια θελει τομες.. Το καραγκιοζιλικι καλα κραταει.

Το ΣΚ είναι ιερό

Μιλάνε αυτοί που έκλεισαν τα σχολειά μεσοβδόμαδα για να κάνουν εκλογές.

Εωλο

Η ορθόδοξη παράδοση είναι ενάντια στον υπερκαταναλωτισμό. Η ΟΛΜΕ έρχεται δεύτερη

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Ενταξει ενταξει καθηγητακια.Καντε τιποτε εκλογες την Παρασκευη για να το κλεισετε εντελως το μαγαζι(σχολειο) για να πατε να ψωνισετε και εσεις και να μη προλαβουν να τα παρουν ολα οι μαθητες και δεν βρειτε εσεις ουτε λεπι.

W

Ο προεδρας της ντΟΛΜΕ ειναι ΔΑΚΕ;!

ΟΛΜΕ - ΕΛΜΕ - υπαρχει φιλοτιμο?

Θα ηταν καλυτερο η ΟΛΜΕ να μας πει γιατι σημερα 22 Νοεμβριου 2018, η ΕΛΜΕ νοτιων προσατιων Αττικης, ΕΧΕΙ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΛΕΕΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ? ΚΟΠΑΝΑ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Επισης να αναφερω ότι πριν δυο εβδομάδες, παλι τα γυμνασια ηταν κλειστα γιατι λεει εκεναν εκλογες. Δυο ολοημερες ΚΟΠΑΝΕΣ των δασκαλων των γυμνασιων δηλαδή. Φανταζομαι ότι εχουν και άλλες ΕΛΜΕ ΚΟΠΑΝΑ σημερα, δεν γνωρίζω ας μας πει καποιος. Ποιο άλλο επαγγελμα ακολουθει τέτοιες μεσαιωνικες πρακτικες? Μπορουν να κανουν ότι θελουν σε τρεις μηνες διακοπες τον χρονο που εχουν, Σαββατοκύριακα, ένα σωρο αργιες, και ότι άλλο θελουν. Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ? Δινουν λεει συμβουλες σε μαθητες για την Παρασκευη, ΟΛΜΕΔΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΛΙΓΑΚΙ, ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΚΟΠΑΝΕΣ, ΚΑΝΤΕ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΤΟΝ ΣΑΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Μην αρχισετε να μιλατε για συνδικαλιστικα κεκτημένα δικαιωματα, οι αλλοι είναι φασιστες, ΧΑητες και μου θυμιζετε την Ακριβοπουλου, (πυρετο εχετε) και άλλες τέτοιες μακακιες, θα ξερασουμε. Ολο οΙ ιδιοι και οι ιδιοι εισαστε εκει μεσα σε αυτές τις αποκαλουμενες συνελευσεις, ολοι οι κομματικοι σκυλοι. Και κατι άλλο, το γραμμα -με ηλεκτρονικο ταχυδρομειο - στο σπιτι μου ηλθε χθες το βραδυ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΙΓΜΗ ΔΗΛΑΔΗ, γιατι? Γυριστε στα σχολεια και δουλευτε σαν ολο τον κοσμο και σταματάτε να δινετε συμβουλες, δεν εχετε δικαίωμα να συμβουλευετε όταν κανετε ΚΟΠΑΝΕΣ.

έσω φρενών

παλαιολιθική γλώσσα, βαρετά έωλα επιχειρήματα, υποκριτικές γελοιοτητες. Αν οι συνδικαλιστες ξαφνικά νοιάστηκαν για τις απουσίες και τις κοπάνες, ας ψαχτούν γιατί στις 7 Νοεμβρίου και στις 28 Νοεμβρίου (και φέτος και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες) τα σχολεία είναι κλειστά. Και για όσους δεν γνωρίζουν, ειναι γιατι τότε οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν τις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλιά τους - πολύ καλά κάνουν αλλά γιατι δεν πάνε να ψηφίσουν το απόγευμα αντί να κλείνουν τα σχολεία; για την υποχρεωτική "κοπάνα" των μαθητών εκείνες τις ημέρες, τι έχουν να μας πουν;

Η.Ψ

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ πρέπει να μάθει τους κινδύνους του να είσαι αριστερουλης.

ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ

Αυτο δεν εχει κινδυνους εχει μονο ηθικα πλεονεκτηματα γιαυτο και εντασονται εκει οι αεργοι.(προσοχη οχι ανεργοι)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης