Κύπρος: Με ρίσκο και προσδοκίες η γεώτρηση στη «Δελφύνη»

Κύπρος: Με ρίσκο και προσδοκίες η γεώτρηση στη «Δελφύνη»

Το γεωτρύπανο θα κατέβει 2000 μέτρα μέχρι τον βυθό και ακόμα 2000 έως 3000 μέτρα κάτω από τον βυθό μέχρι να συναντήσει τον στόχο «Δελφύνη»

idrogonanthrakes
Ως την Παρασκευή αναμένεται να αρχίσει την κάθοδο του προς τον βυθό της θάλασσας στο οικόπεδο 10 τα κυπριακής ΑΟΖ, το γεωτρύπανο του πλοίου Stena Icemax, για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum. Το γεωτρύπανο θα κατέβει 2000 μέτρα μέχρι τον βυθό και ακόμα 2000 έως 3000 μέτρα κάτω από τον βυθό μέχρι να συναντήσει τον στόχο «Δελφύνη». Οι προετοιμασίες είναι συνεχείς και το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί στη περιοχή χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Στο οικόπεδο 10 βρίσκονται και δύο υποστηρικτικά σκάφη ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το πλοίο, για μεταφορά προσωπικού και εφοδίων.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες αλλά ο χρόνος θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες και απρόβλεπτα τεχνικά προβλήματα. Στη διαδικασία λαμβάνουν μέρος 10 ειδικοί γεωλόγοι της ExxonMobil και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό που συνεχώς θα παρακολουθεί την εξέλιξη της γεώτρησης και βρίσκεται στη Κύρο εδώ και έξι μήνες.

Κατά τις εκτιμήσεις της εταιρείας στο οικόπεδο 10 δεν υπάρχει πετρέλαιο ενώ και ο εντοπισμός φυσικού αερίου, παρά τις προσδοκίες αποτελεί ρίσκο. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, μπορεί να μη βρεθεί καθόλου αέριο, μπορεί αν βρεθεί μη αξιοποιήσιμο κοίτασμα ή ακόμα και η ποιότητα να μην είναι αυτή που θα μπορούσε να το καταστήσει εμπορεύσιμο. Όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει κάποιος αν δεν κατέβει το γεωτρύπανο στο σημείο που έχει επιλεγεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο 10 αρχικώς το είχε κερδίσει στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης η γαλλική εταιρεία Total, η οποία το επέστρεψε χωρίς να κάνει γεώτρηση, αφού το μοντέλο που χρησιμοποιούσε δεν δημιουργούσε προσδοκίες για ύπαρξη κοιτάσματος. Ωστόσο μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, το οικόπεδο 10 έγινε το μήλον της Έριδος μεταξύ Total και ExxonMobil αφού το διαφορετικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τις τρισδιάστατες έρευνες δημιουργούσε ελπίδες για παρόμοιο κοίτασμα. Στο τρίτο γύρο αδειοδότησης το οικόπεδο 10 το κέρδισε η ExxonMobil.

Στο οικόπεδο 10 αναμένεται στις αρχές του 2019 να γίνει και δεύτερη γεώτρηση στους στόχους «Γλαύκος» ή «Ανθέα» όποιο και αν είναι το αποτέλέσμα στο στόχο «Δελφύνη».

Η δράκαινα «Δελφύνη»

Η ExxonMobil ξεκαθάρισε και την ονομασία της Δελφύνης. Πρόκειται για μυθική δράκαινα, κόρη της Γαίας που φρουρούσε τη πηγή στους Δελφούς. ΄Ήταν γυναίκα από τη μέση και πάνω και φίδι από τη μέση και κάτω. Την σκότωσε σύμφωνα με τον μύθο ο Θεός Απόλλωνας για να δημιουργηθεί το Μαντείο των Δελφών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης