«Δίχτυ προστασίας» από το υπουργείο Υγείας σε ιδιωτική κλινική υπόδικου επιχειρηματία

«Δίχτυ προστασίας» από το υπουργείο Υγείας σε ιδιωτική κλινική υπόδικου επιχειρηματία

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κλείνουν τα μάτια σε προκλητικές παρατυπίες - Είναι του ίδιου επιχειρηματία από την Λάρισα για την οποία ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, παρενέβη

hospital-bed_main01
Ένα τεράστιο δίχτυ προστασίας πάνω από τις ιδιωτικές κλινικές ενός υπόδικου επιχειρηματία υγείας από τη Λάρισα απλώνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. 

Μετά τη γενική κλινική ΘΕΟΤΟΚΟΣ, για την οποία ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, παρενέβη (αναρμοδίως) ζητώντας εξηγήσεις από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις αποφάσεις του σχετικά με αυτή, στην ομπρέλα της Αριστοτέλους μπαίνει και ψυχιατρική κλινική με... επιβαρυμένο παρελθόν, του ίδιου ιδιώτη, το "Ιπποκράτειο θεραπευτήριο". Τα στοιχεία που έρχονται στο φως από το protothema.gr  δείχνουν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας κλείνουν τα μάτια σε προκλητικές παρατυπίες και παρανομίες στη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής ακόμη κι όταν αυτές διαπιστώνονται από τους Ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ενώ την ίδια τακτική συγκάλυψης υιοθετεί και ο ΕΟΠΥΥ δια του αντιπροέδρου του ο οποίος ζητεί με χειρόγραφη επισήμανση του επάνω σε επίσημο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ «να παγώσει το θέμα του ελέγχου της σύμβασης με την κλινική για 30 ημέρες»! 

Σημειώνεται πως για τη γενική κλινική "ΘΕΟΤΟΚΟΣ" μετά τον έλεγχο των Επιθεωρητών Υγείας το 2016 έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Λάρισας καθώς η κλινική λάμβανε παρατύπως και παρανόμως βεβαιώσεις καλής λειτουργίας από τα αρμόδια όργανα άλλα και στην Εισαγγελία Διαφθοράς διότι ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με 1,8 εκατ. ευρώ από τα νοσήλια που υπέβαλε και εισέπραττε (!) κατά τη διετία που ήταν κλειστή. 

Ο πλούσιος  σε παραβάσεις του νόμου φάκελος του κλινικάρχη περιλαμβάνει πλέον και δυο πορίσματα για την ψυχιατρική κλινική. Το πρώτο πόρισμα  από τους ελεγκτές του ΟΓΑ, το οποίο είχε αποκαλύψει το protothema.gr, διαπίστωνε  πως στο "Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο" οι εικονικές νοσηλείες ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ενδεικτικά, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία δηλώνονταν ότι νοσηλεύονταν 502 ασθενείς διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων, αν και η κλινική διέθετε 236 κλίνες. Τα ταμεία των ασθενών χρεώνονταν με δήθεν αναβαθμισμένη θέση (κλίνη) ενώ ο έλεγχος κατέδειξε πως δεν νοσηλεύονταν ποτέ σε αυτές. Από τις εικονικές νοσηλείες και τις παράνομες συνταγογραφήσεις μόνο για την περίοδο 2007- 2011 υπολογίστηκε ότι ο ΕΟΠΠΥ ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όμως δεν πτοήθηκε και δεν κάμφθηκε από όσα αποκαλύφθηκαν και τον οδήγησαν στον Εισαγγελέα. Με πλαστά έγγραφα αυξάνει τις κλίνες του ψυχιατρείου το 2014 από 237 σε 280 και εισπράττει νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ από τότε μέχρι σήμερα που υπολογίζονται σε 4 εκατ. ευρώ. 
eggrafo01
eggrafo02
Κλείσιμο

Τι διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές Υγείας στην ψυχιατρική κλινική 

Το δεύτερο πόρισμα για την Ψυχιατρική κλινική, επίσης καταπέλτης, προέρχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που έλεγξε κατόπιν καταγγελίας τον Απρίλιο του 2017 την ψυχιατρική κλινική. "Η κλινική λειτουργεί με αριθμό κρεβατιών μεγαλύτερο κατά 70-80 κλίνες από τον αναγραφόμενο στην άδεια λειτουργίας της και περιθάλπονται ασθενείς σε χώρους που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές και δεν προβλέπονται από τα σχέδια της κλινικής" αναφερόταν στην καταγγελία. 

Όπως προκύπτει από το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, η πραγματικότητα ξεπερνούσε τελικά τα όσα είχαν καταγγελθεί. 

Οι επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής είχαν τροποποιήσει.. αυθαιρέτως και αυτοβούλως την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και τις κατόψεις των αρχιτεκτονικών σχεδίων χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας! Μάλιστα, αναφέρεται πως η διοίκηση της κλινικής δεν προσκόμισε ποτέ στο κλιμάκιο ελέγχου τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια του έτους 2014 οπότε και έγινε η αυθαίρετη τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. 

Το αποτέλεσμα ήταν η κλινική να αλλάξει ριζικά χώρους με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τους ασθενείς που στοιβάζονταν σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία και στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η κλινική διαθέτει πολλούς θαλάμους με μικρότερο εμβαδόν ανά κλίνη από το οριζόμενο στην νομοθεσία  και συνεπώς περισσότερους ασθενείς κατά παράβαση της άδειας της. "Σε τρεις νοσηλευτικές μονάδες ο αριθμός των ασθενών υπερέβαινε τον μέγιστο προβλεπόμενο από την κείμενη νομοθεσία" διαπιστώνουν οι επιθεωρητές υγείας. 

Αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των ασθενών ήταν εκείνος των εργαζομένων. "Την ημερομηνία του επιτόπιου ελέγχου η κλινική λειτουργούσε με λιγότερο από το ελάχιστο προβλεπόμενο βάσει της νομοθεσίας ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό" αναφέρεται στο πόρισμα. 

Ο έλεγχος έδειξε επίσης ότι στην κλινική δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι από τη νομοθεσία ανελκυστήρες κοινού και ασθενών. 

Ευθύνες διαπιστώνονται όμως και για την Περιφέρεια. "Η τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για κτιριακή επέκταση και αύξηση των κλινών από 237 σε 280 εκδόθηκε χωρίς την υλοποίηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Στον φάκελο της κλινικής δεν υπήρχαν ούτε τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια της τρόποι πήχης ούτε φωτοτυπίες αυτών" αναφέρεται στην έκθεση και ζητείται από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των μελών της Επιτροπής ελέγχου ιδιωτικών κλινικών Λάρισας για τις ενέργειες της καθώς και των υπαλλήλων της Περιφέρειας που εμπλέκονται στις διοικητικές διαδικασίες της κλινικής. 

 Επίσης, "οι ετήσιες εκθέσεις επιθεώρησης της Επιτροπής ελέγχου ιδιωτικών κλινικών Λάρισας δεν αποτυπώνουν παράβαση σε ό,τι αφορά τους ανελκυστήρες". Βέβαια, το θέμα του ανελκυστήρα μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με ότι η ίδια επιτροπή είχε δεχθεί κατά παράβαση του νόμου την αντίστροφη της διαδικασίας για την αύξηση των κλινών. 
eggrafo03
eggrafo04

Οι ευθύνες του ΕΟΠΥΥ 

Οι Επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει εάν έχουν γίνει τυχόν υπερβάσεις  χρεώσεων  με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχής Υπηρεσίων (ΕΚΠΥ), καθώς και τυχόν υπέρβαση νοσηλευόμενων ατόμων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας και τη σύμβαση παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης που έχει υπογραφεί μεταξύ τους. 

Ο Οργανισμός έλαβε το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ στις 22 Μαρτίου 2018. Ωστόσο, τα πεπραγμένα της ψυχιατρικής κλινικής δεν ήταν άγνωστα στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. "Για την εν λόγω κλινική εκκρεμεί η προσκόμιση στην υπηρεσία μας βεβαίωση καλής λειτουργίας. Η προηγούμενη βεβαίωση έληξε στις 2-12-2017. Η κλινική λειτουργεί κανονικά χωρις καμία αναστολή ή διακοπή της λειτουργίας της από την αρμόδια Περιφέρεια" αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΟΠΥΥ προς τη διοίκηση. Σημειωτέον πως ο νόμος ορίζει ότι προϋπόθεση για να συμβάλλεται οποιοσδήποτε πάροχος με τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει ενεργή τη βεβαίωση καλής λειτουργείς του. 

Η αρμόδια διεύθυνση ενημερώνει τη διοίκηση πως έχει ζητήσει νέα βεβαίωση καλής λειτουργίας από τον εκπρόσωπο της κλινικής όπως και εξηγήσεις από την Περιφέρεια. Ωστόσο, η έκθεση του ΣΕΥΥΠ αλλάζει τα δεδομένα. Η διεύθυνση στις 11-4-2018 ζητεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, ΥΠΕΔΥΦΚΑ, να ελεγχθεί "αν η κλινική προβαίνει σε καταχρηστικές χρεώσεις ασφαλισμένων και αν νοσηλεύει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών απο τον αριθμό των κλινών που διαθέτει, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της". Μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή έξι μηνες, μετα την εντολή προς την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ουδεμία ενημέρωση είχε δοθεί σχετικά με τον έλεγχο. 

Στις 28 Ιουνίου 2018 η Περιφέρεια ενημερώνει τη διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ πως δεν έχει χορηγηθεί βεβαίωση καλής λειτουργίας -παρα την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής-  λόγω της έκθεσης ελέγχου του ΣΕΥΥΠ και των περιεχομένων της. 

Στις εξηγήσεις που δίδονται στον ΕΟΠΥΥ απο τον εκπρόσωπο του Ιπποκράτειου Θεραπευτηρίου υποστηρίζεται ότι η μη έκδοση της βεβαίωσης καλής λειτουργίας οφείλεται σε υπαιτιότητα της Περιφέρειας. 

Το θέμα της κλινικής, και ιδίως αν θα συνεχιστεί η σύμβαση της με τον ΕΟΠΥΥ. η αρμόδια γενική διεύθυνση το θέτει στο ΔΣ του Οργανισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ζητείται από το ΔΣ να αποφασίσει αν θα καταγγελθεί η σύμβαση όπως ορίζεται στο νόμο  ή αν θα ζητηθεί νέα ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη για την έκβαση της υπόθεσης ώστε να επανεισαχθεί το θέμα στο ΔΣ. 

Ο κ. Γεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, που οι κακές γλώσσες χαρακτηρίζουν ως το μάτι και το αυτί του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στην Απόστολου Παύλου όπου εδρεύει ο Οργανισμός, στις 5 Σεπτεμβρίου παρεμβαίνει... δυναμικά στο θέμα της παράτυπης και παράνομης λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής-παρόχου του ΕΟΠΥΥ και ζητεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας "να αποφασίσει έγκαιρα αν θα χορηγήσει ή όχι βεβαίωση καλής λειτουργίας αλλα και να παγώσει το θέμα της σύμβασης για 30 ημέρες". Δίνει ουσιαστικά για μια ακόμη φορά πίστωση χρόνου στον επιχειρηματία αγνοώντας προκλητικά το ΣΕΥΥΠ και τον Περιφερειάρχη όπως και τους βαρείς φακέλους που βρίσκονται στην Εισαγγελία για τις δυο ιδιωτικές κλινικές του επιχειρηματία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης