Άρον-άρον στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για να «σβήσει» τις... φωτιές που άναψαν Τσίπρας και Ιερώνυμος

Άρον-άρον στο Φανάρι ο Γαβρόγλου για να «σβήσει» τις... φωτιές που άναψαν Τσίπρας και Ιερώνυμος

Σε εξέλιξη από τις 10:30 το πρωί η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει την διαφαινόμενη οργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε επί της κοινής συμφωνίας του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου

varth_main01
Η συνάντηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή και εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα και επισπεύδεται. Ερωτήματα προκαλεί ότι γίνεται λίγες ώρες, αφότου ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι οι ιερείς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα πληρώνονται από το ελληνικό κράτος, αλλά ανήκουν στο Φανάρι.. Η δυσφορία του Φαναρίου, που είχε διαφανεί λίγες ώρες μετά τις κοινές ανακοινώσεις Τσίπρα - Ιερώνυμου, με δεδομένο ότι δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ή από εκείνη της Πολιτείας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράσθηκε και επίσημα πριν από λίγες ώρες, καθώς εκλήθη στο Φανάρι η γενική πρόξενος της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι».

Έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια από το Φανάρι σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συμφωνία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει εξηγήσεις, αλλά και ενημέρωση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Νωρίτερα τελικά απ' ό,τι αναμενόταν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προχωρήσει σε σύγκληση της Ιεραρχίας, του ανωτάτου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος Αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα στους Μητροπολίτες και τις αντιδράσεις στον χώρο των κληρικών. Πολλοί Μητροπολίτες ζητούν τη σύγκληση της Ιεραρχίας, καθώς αρχικά είχε διαφανεί οτι η συνεδρίαση της θα οριστεί πριν από τις γιορτές, ενώ αυτοί επιθυμούν αν ενημερωθούν σύντομα για την πρόταση συμφωνίας με τον πρωθυπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος επισήμανε: «Κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό. Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό, γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας Αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης