Bloomberg: Οι Έλληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης

tuy7ew

Μετά το brain drain, έρχεται το... pensions drain - Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται και για να ζήσουν αξιοπρεπώς επιλέγουν τη Βουλγαρία, τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ όπου το κόστος ζωής είναι 30% χαμηλότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα

Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται τόσο πολύ, ώστε μερικοί από αυτούς αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, φέρνοντας για παράδειγμα τον κ. Γιώργο, 75 ετών. Αφού πέθανε η σύζυγός του πριν από πέντε χρόνια, μισθώνει το διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πακετάρει τα πράγματά του και μετακομίζει στη Σόφια, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου λέει ότι με τη μηνιαία σύνταξή του, ύψους 800 € (905 δολάρια) ζει "σαν βασιλιάς".

"Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής και εύρεσης φίλων", δήλωσε ο κ. Γιώργος, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του, φοβούμενος ότι θα καταδιωχθεί από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. "Αλλά με τα χρήματα που έχω, μπορώ να επιστρέφω συχνά στην Ελλάδα και επίσης έχω την ευκαιρία να ταξιδέψω".

Η Ελλάδα, η οποία είναι μεταξύ των προορισμών για άλλους Ευρωπαίους που συνταξιοδοτούνται, βλέπει τους δικούς της πολίτες - όπως ο κ. Γιώργος - τώρα να προσπαθούν να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια στην πιο φθηνή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γειτονική προς βορρά με την Ελλάδα, αφού είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης χρέους.

Μπορεί να είναι ευχαριστημένοι που πραγματοποίησαν αυτή την κίνηση, καθώς οι συνταξιούχοι ξαναβρίσκονται στο επίκεντρο μιας πιθανής νέας σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές, η πρώτη της από την έξοδο από τη διάσωσή της τον Αύγουστο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δημιουργήσει την εντύπωση της ανάσχεσης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών συντάξεων που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, ο οποίος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ένα σενάριο χωρίς περικοπές συνταξιοδότησης που συμφωνήθηκε και προπαρασκευάστηκε το 2017 μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει το στόχο της για πλεόνασμα του προϋπολογισμού πριν από την εξυπηρέτηση του χρέους κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος χωρίς τέτοιες περικοπές. Η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Βουλγαρικό δέλεαρ

Εν τω μεταξύ, οι Έλληνες συνταξιούχοι κάνουν μια ορθολογική επιλογή μετακομίζοντας στη Βουλγαρία. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κόστος ζωής της Ελλάδας ήταν σχεδόν διπλάσιο της Βουλγαρίας - το οποίο ήταν το χαμηλότερο στην ΕΕ.

Παρόλο που υπάρχουν λίγα στοιχεία για να δείξει κανείς πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο των συνταξιούχων που μετακινούνται προς τα βόρεια, ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό συμβαίνει. Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ ανά λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα. Ένας καφές εσπρέσο στη Βουλγαρία κοστίζει 2,30 ευρώ ενώ το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα έχει μια τιμή 4,70 ευρώ. ένα εισιτήριο μετρό κοστίζει 80 σεντς έναντι 1,40 ευρώ. Τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι τα μισά από αυτά στην Ελλάδα.

"Γενικά, η ζωή είναι 30% φθηνότερη από ό, τι στην Ελλάδα, και αυτό αν επιλέξετε να μείνετε στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ», δήλωσε ο κ. Γιώργος. "Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά, η ζωή είναι ακόμα φθηνότερη."

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (91)

PATOUCHAS KONSTANTINOS

Καλημέρα σε όλον τον κόσμο και σε όλους! Το νερό η τροφή και ο ήλιος είναι για όλους! Ποσοτικά η ποιοτηκα έκαστος το διαχειρίζεται και το ερμηνεύει όπως η κεφάλα του θέλει και ποσό μυαλό έχει μέσα του αυτό το κρανίο. Στηρίζουμε Ανθρώπους και η δύναμη μας είναι αυτή, δεν βάζουμε Ανθρώπους πάνω από χρήμα η βόλεμα, Δίχως τον Άνθρωπο όλα τα χρήματα του κόσμου είναι άχρηστα, Διάβασε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ίσως ισιώνεις την λογική σκέψη από το ότι βολεύει,

kyriakos

Μη βάζετε φωτογραφίες γέρων αγροτών που είναι καταπονημενοι. Βάλτε φωτογραφίες κωλογερων ΔΥ που κατέστρεφαν την χώρα όσο "δούλευαν", είναι 75 χρονών και ήδη παίρνουν 25 χρόνια σύνταξη. Καταλαβαίνεις μαλακα Έλληνα;;; Σε διαλύει όσο "δουλεύει" και τον πληρώνεις. Μετά παίρνει σύνταξη και τον πληρώνεις μέχρι τον τάφο!!!

Σκάσε!

Θέλεις να κοπούν κι άλλο οι συντάξεις και να διαλυθεί η χώρα ε; Αλήτη...

Μάκης

Αριστερά θέλατε λουστείτε μαζί μας Κατακόρυφη αύξηση άμμεσων και έμμεσων φόρων

Τα παιδια μας εφυγαν για Γερμανια

Και εμείς οι γέροι για Βουλγαρία. Κάθε Παρασκευή όμως κατεβαίνουμε Ελλάδα και φεύγουμε Δευτέρα. 5 ευρώ το σφράγισμα στον οδοντίατρο και όλα 40% φθηνότερα. Όταν πουληθεί το διαμέρισμα στη Σαλονικη δε θα κατεβαίνουμε τόσο συχνά.

Αμωρφοτως Αιλυνας 🇬🇷

Καλά κάνουν. Από 'κει που η Ελλάδα κάποτε μάζευε Βούλγαρους και Ρουμάνους, τώρα αυτοί γυρίζουν πίσω στις χώρες τους, γιατί είναι πολύ καλύτερα! Και όχι μόνο αυτοί, αλλά πάνε και Έλληνες! Οι μόνοι που θα έχουν ξεμείνει σε λίγα χρόνια εδώ πέρα, θα είναι Ακροδεξιοί και μετανάστες εξ Ανατολάς...

ΕΛΛΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ !!!

Μήν βιάζεις τήν Ελληνική γλώσσα αγράμματε ! Καί μήν κουράζεις μέ τήν πολιτική τό λιγοστό μυαλό σου . Άλλωστε αυτό από τούς αρχαίους χρόνους ήτο προνόμιο τών κρατούντων καί τών εχόντων τήν γνώση ! Εσύ προτείνω νά πάς πρός τό παρόν σέ κάποια χούντα « δεξιά ή αριστερή» τής Αφρικής , τής Ασίας ή τής Λατινικής Αμερικής ! Διαλέγεις καί παίρνεις ! Είπαμε υπάρχει έλλειψη παιδείας , αλλά μερικοί τό τερματίσατε !!!

@

θα καλοπερασεις με τα ακροδεξιουλια, ποιος στην χάρη σου εισβολέα

Μετανάστης στη Ρουμανια

Φίλε, δεν τα λες καλά. Μετανάστης και αριστερός δεν γίνεται. Όσοι μείνανε στην Ελλάδα είναι στον αριστερό χώρο. Κοινώς λαμογια Gti.

amarilio

ο στοχος επιτυγχάνεται. Φεύγουν οι ΄Ελληνες που τους εξαθλιώσανε και έρχονται οι αλλοδαποί για να τους ταίζουμε και να τους δίνουμε επιδόματα

Απληστοι

Η Ελλάδα είναι νούμερο 1 στο δείκτη αδικίας μεταξύ γεννεων, δηλαδή η νέοι πληρώνουν τις ζημιές των παλιών. Και ενώ έχει καταρρεύσει η οικονομία για να πληρώνουμε συντάξεις 10x αυτά που δώσανε,αυτοί τι κάνουν μεταναστευουν για να πληρώσουν λιγότερα. Στα @@ τους ότι έτσι χάνονται χρήματα, αρκεί αυτοί να συνεχίζουν να ζούνε με άνεση! Όχι κύριοι αρκετά σας χαρισαμε. Οι συντάξεις να γίνουν άμεσος ανταποδοτικες!! Οτι δώσατε θα πάρετε, το υπάρχω καθεστώς δεν είναι αλληλεγγύη,σκλαβια είναι.

Παναγιώτης

Σιγά ρε Καρανίκα μην έχεις δουλέψει έστω και μια ώρα στη ζωή σου, η αφισοκόλληση για τον Τσίπρα δεν είναι εργασία αγράμματε κομμουνιστή.

Argyros

Συμφωνώ. Πλήρωνα 2.300£ τον μήνα Εγώ και τα δίπλα ο εργοδότης μου 4600... Δηλαδή 6.900€ τον μήνα. .. Τώρα παίρνω 1061... τι λες ότι πρέπει να πάρω;;

khan

παππού, καβάτζωσε 5-6 βουλγάρες και για μας. το σ/κ ανεβαίνουν τα εγγόνια.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΕΡΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ.....τωρα τους δωσαμε κ αναδρομικα

Μα εσαι τόσο ....

.... μαμάκας?

Γιώργος 45

Διαβάζοντας τα γεμάτα μίσος και χυδαιότητα σχόλια αρκετών εναντίον των ηλικιωμένων είναι να απορεί κανείς αν τους γέννησαν μάνες ή τέρατα.

Κώστας

Απλή η απάντηση, κομμουνιστές, άεργοι και αγράμματοι είναι.

Παράσιτο της γενιάς του πολυτεχνείου

Δηλαδή δεν μπορούμε να επισημάνουμε ότι μία γενιά καλοπερνούσε χρεώνοντας, ουσιαστικά ληστεύοντας τις επόμενες; Και ότι πλέον οι νέοι παίρνουν 400 ευρώ για πληρώνουν εισφορές ΕΦΚΑ να τα τρώνε στις Βουλγάρες οι 60+;

Μήπως είσαι λίγο φασίστας ε;

Γιατί εμείς είμαστε Έλληνες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtis2

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Αντιμετώπισης, κ. Αργύριος Ντινόπουλος, δίνει διευκρινίσεις για τη «Νωτιαία Μυική Ατροφία», τη νόσο που πάσχει ο μικρός   Παναγιώτης-Ραφαήλ

3