Το οικοδόμημα - «έκτρωμα» στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σύμβολο διαφθοράς σε βιβλίο για τον Τουρισμό

rodos_arthro

«Η ανικανότητα των φορέων και η διαφθορά είναι σχεδόν συνώνυμα. Και ένα τέτοιο κτίσμα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι ενδεικτικό αυτού. Δεν υπάρχει δικαιολογία», επισημαίνει στο protothema, ο συγγραφέας του βιβλίου «Yellow Tourism» 

Δυο Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές και μια Ρουμάνα καθηγήτρια και οικονομολόγος συμπεριέλαβαν τις φωτογραφίες από την ανέγερση της μοντέρνας μεζονέτας σε αρχαιολογικό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο βιβλίο τους με τίτλο “Yellow Tourism”- Crime and Corruption in the Holiday Sector.

BOOK_RODOS


Πρόκειται για μια συλλογή συγγραμμάτων με θέμα τη διαφθορά και εγκληματικότητα στον Τουρισμό απο τον πανεπιστημιακό καθηγητή, Αλέξη Παπαθανάση, τον καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστημίου και νομικό με ειδίκευση στο οικονομικό έγκλημα Σταύρο Κάτσιο και τη Νικολέτα Ραμόνα Ντίνου, οικονομολόγο και καθηγήτρια στο Ovidious University of Constanta, που αναδεικνύει περιπτώσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση ανέγερσης του ασύμβατου με τον χαρακτήρα της Μεσαιωνικής Πόλης, οικοδομήματος το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη τοπική κοινωνία της Ρόδου και όχι μόνο.

Δείτε πιο κάτω τα επίμαχες σελίδες του βιβλίου 

rodos_book

rodos_b

rodos_bokk

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για την ανέγερση του οικοδομήματος κι αφού είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των μελών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Richies, ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος έφερε το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, ζητώντας να μάθει μεταξύ άλλων, «πώς γίνεται να εγκρίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία ενός τέτοιου οικοδομήματος – τέρατος εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Οι άνθρωποι του υπουργείου Πολιτισμού από την πλευρά τους προτίμησαν να ξοδέψουν χρόνο βγάζοντας μια ανακοίνωση που ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις δεδομένου ότι η άδεια για το χτίσιμο του οικοδομήματος εγκρίθηκε το 2005, αντί το περιεχόμενο της να επικεντρώνεται στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στη διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της και στην ευκαιρία που παρουσιάζεται να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος. Η παραδοχή δε ότι η Unesco έχει στείλει δυο φορές αίτημα για να ενημερωθεί σχετικά με το απίστευτο αυτό οικοδόμημα, κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

Αυτό το κτίριο λοιπόν μπήκε ήδη στη διεθνή βιβλιογραφία ως παράδειγμα κακής πολιτιστικής διαχείρισης και ο συγγραφέας του βιβλίου «Yellow Tourism» μιλώντας στο protothema, αναφέρει ότι, «έχουμε καταλήξει στο γεγονός ότι στα μάτια των τουριστών η ανικανότητα των φορέων και η διαφθορά είναι σχεδόν συνώνυμα. Και ένα τέτοιο κτίσμα στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι ενδεικτικό αυτού. Δεν υπάρχει δικαιολογία».

Να θυμίσουμε ότι πριν από δυο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου μπλόκαρε μία επένδυση 200 εκατ. ευρώ γιατί έκρινε ότι οι ισόγειες οικοδομές ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα έβλαπταν την θέα προς την Ακρόπολη της Λίνδου η οποία βρίσκεται δυόμισι χιλιόμετρα μακριά αλλά δεν είδε την μοντέρνα μεζονέτα που «φύτρωσε» μέσα σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την σφραγίδα της UNESCO.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Πληροφοριοδότης

Με θείο υπουργο και μάνα στο ΚΑΣ και λίγα σας εκανε ... 7οροφη πολυκατοικία θα επρεπε ν ειχε σηκώσει αλλα Εχε χάρη που σας λυπήθηκε γατακια ...

Ντόπιος

Όλοι εσείς μιλάτε από το Τσιμεντοδασος της Αθήνας και κάνετε κριτική; Αυτό το οικόπεδο είχε ο άνθρωπος, εκεί έχτισε. Μας έχουν φάει τα φίδια με τα ερείπια που πέφτουν, να περάσει μπουλντόζα να μαζέψει όλα τα ερείπια που εσείς λέτε αρχαία, για να μπορέσει ο κόσμος να ρίξει λίγο μπετό να ζήσει σαν άνθρωπος σε πολιτισμένη χώρα. Γίνατε όλοι εραστές των ερειπίων ξαφνικά. Γράφει ο κάθε Ελληναρας ότι του ρθει

Τσου ρε Λάκη

Επειδή οι άλλοι βίασαν και είναι ελεύθεροι, να βιάσουμε και εμείς, ε? Λαμόγιο, κατακάθι

ΧΑΡΤΟΦΥΛΗΣ μανωλης

Ναι να μην υπάρχουν ερείπια να γινουννεα σπίτια αλλά Μ τις προδιαγραφές της Μ Πόλης οχι μεζονέτες και φιλαρακο ειμαι και εγώ Ροδίτης

Τακης

Να βγει το καστρο απο την Unesco να δω που θα βρειτε μετα επιδοτησεις για την συντηρηση της. χαχαχαχαχα

Ντροπή της Ρόδου

Ντροπή της Ελλάδας όσοι ασχολήθηκαν με αυτό το έκτρωμα. Σύγχρονη αηδία, πρέπει να έπεσαν πολλά λεφτά.... ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ

Jo

Αυτό το κτίσμα δε γίνεται να κρυφτεί κατά την κατασκευή. Άρα, όλοι οι υπεύθυνοι του τόπου έχουν ευθύνες. Πριν από περίπου 4 χρόνια όταν το είδα, ΈΤΡΕΞΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΉ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΏΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΈΚΤΡΩΜΑ. Η απάντηση ήταν ποιο κτίριο, δεν έχουμε δει κάτι δεν ξέρουμε κτλ. Μονο οι επαγγελματιες της περιοχής το έβλεπαν και γέλαγαν με το ωραίο λάδι που παράγουμε...... Γίναμε ρεζίλι διεθνώς ΝΤΡΟΠΉ.

Μαφαλντα

Μα το θεό τρελαίνομαι. Το σπίτι αυτό μας μάρανε. Το κτίσμα με τις τέντες τσαντίρια στα δεξιά είναι εγκεκριμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ; Το κόκκινο σπίτι στα αριστερά που φαίνεται σε άλλες φωτογραφίες σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας για το ίδιο θέμα είναι συμβατό με την παλιά πόλη; Το οικόπεδο μπροστά από το επίμαχο σπίτι που είναι απαλλοτριωμένος αρχαιολογικός χώρος και η ζούγκλα πάνω του έχει εξαφανίσει τα αρχαία είναι εντάξει για το υπουργείο πολιτισμού; Σε όλες τις πόλεις του εξωτερικού με προστατευόμενο ιστορικό κέντρο υπάρχουν μοντέρνες κατασκευές με λιτές γραμμές ανάμεσα στα παλιά κτίσματα και θεωρούνται προτιμότερες από άλλες που είναι απομιμήσεις «μαϊμούδες» των παλαιών αυθεντικών κτισμάτων. Η παλιά πόλη είναι σαν ατελείωτο τσαντίρι με τέντες, ομπρέλες, επιγραφές, στάντ με σουβενίρ, τραπέζια, καρέκλες, τζαμαρίες κλπ αλλά κάναμε το σπίτι αυτό πρωτοσέλιδο και καθαρίσαμε. Σώζουμε την Ρόδο !

kiko

Επιτέλους, μια σοβαρή προσέγγιση. Και εγώ βλέπω ένα αισθητικά αποδεκτό κτίσμα σε σχέση με το καρακατσουλιό της νεοελληνικής πραγματικότητας. Μου θυμίζουν τους "οικολόγους" του Ελληνικού και του Ελαιώνα που κοιτούν το δέντρο και τους κορμοράνους(;!;!) και δε βλέπουν την απέραντη χαβούζα της Αττικής.

ετσι ακριβώς!

εγκρίνω και επαυξάνω!!! Στην Ιταλλία αλλα και αλλου εχω δει υπερμοντερνες αναστηλώσεις-προσθήκες σε διατηρητέα που με καταλληλη χρηση υλικων και χρωματων ειναι χαρμα οφθαλμών. Δεν ειναι δυσκολο!

BOUROU BOUROU

Να ήξερες πόσο συμφωνώ με αυτά που γράφεις, όλοι όμως εδώ μέσα είναι.....

Β. Στ

Είναι απίστευτο! Μέσα στον ορυμαγδό των σχολίων δεν φανταζόμουν ότι θα υπάρχουν έστω και τρεις λογικοί άνθρωποι. Συγχαρητήρια στη Μαφάλντα για το κουράγιο να πεις τη γνώμη σου. Μαφάλντα, έχεις δίκιο. Καφροι, το πιθανότερο είναι πως το δημοσίευμα είναι "πληρωμένο".

ρδ

Mα και οι ελληνικες αρχιολογικες υπηρεσιες το κανουν αυτό. Υπαρχουν εργα κοντα σε αρχιολογικους χώρους (δεν μπορω να αναφερθω συγκεκριμενα) στα οποια οι υπηρεσιες ζητουν ακριβως αυτό. Κτιρια με λιτες γραμμές που να μην ειναι κιτς "αρχαιοπρεπη". ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ οι αρχιτεκτονες και αρχαιολογοι της υπηρεσιας.

Τί ντροπή!!

Το κτήριο φαίνεται να είναι σκεπασμένο και προφανώς αυτό χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι δεν φάνηκε ότι πρόκειται για νεοδημοτο κτήριο αλλά υπέθεταν οτι είναι ανακαίνιση παλαιού! Μα είναι δυνατόν; όταν έπεφταν θεμέλια θα ήταν σκεπασμένο;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pro09

61 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά, κατευθύνθηκαν σε οικοδομή όπου διαμένουν αστυνομικοί της Frontex, χτύπησαν το κουδούνι κατοικίας και ζήτησαν να παραδοθούν

1
lykoy_main02

Η απολογία του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι - Τόσο εκείνος, όσο και ο συγκατηγορούμενός του δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος κατέθεσαν απολογητικά υπομνήματα και αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται

3