Μεταμοσχεύσεις: Ουραγός η Ελλάδα - Νεφροπαθείς περιμένουν πάνω από 10 χρόνια για μόσχευμα

transplant

Έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες - Πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις από συγγενή δότη - Στην αναμονή 1.250 νεφροπαθείς - Η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ περίπου 20

Στις τελευταίες θέσεις παραμένει η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις, τόσο στην ΕΕ, όσο και σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος, έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη.

Όπως αναφέρει, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου /Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης, η αναλογία δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόνο 3,2, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 20, στην Πορτογαλία 33 και στην Κροατία 38.

«Στην Ελλάδα η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνά τα 10 χρόνια, ενώ στη λίστα αναμονής βρίσκονται 1250 νεφροπαθείς. Ζούμε σε μια χώρα όπου διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν εκτός των σχεδιασμών τους τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις και υποβαθμισμένο τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), τόσο σε σχέση με τις υποδομές του, όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό του, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει αδιάφορο επιστημονικό προσωπικό ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που είναι και επιφορτισμένες με το καθήκον της επιλογής της δωρεάς οργάνων. Οι οργανώσεις των νεφροπαθών στην Ελλάδα ζητούν την άμεση εκπόνηση εθνικού σχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις. Η επίλυση του προβλήματος των μεταμοσχεύσεων έχει σημαντικό όφελος και για τα δημόσια οικονομικά, αφού αν αυξήσουμε κατά 100 τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα σε βάθος πενταετίας θα εξοικονομηθούν πάνω από 100.000.000 ευρώ. Η έκδοση, επιτέλους μετά από έξι χρόνια, της κάρτας δότη από το υπουργείο Υγείας αποτελεί θετική εξέλιξη. Καλούμε την κυβέρνηση, τον υπουργό κ. Πολάκη, να προχωρήσει θαρραλέα και να θεσμοθετήσει εθνικό σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας» τονίζει ο κ. Καραγκιόζης.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του προτείνει την εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου για τις μεταμοσχεύσεις, προσαρμοσμένου στα δεδομένα της Ελλάδας. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται με παραλλαγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός της Ελλάδας και συνιστάται από:

α) τη δημιουργία δικτύου ιατρών συντονιστών με την υποστήριξη διοικητικού προσωπικού, στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, επιφορτισμένων με το σύνολο των διαδικασιών της δωρεάς οργάνων ως τη μεταμόσχευση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αρκούν 50 ιατροί ειδικά καταρτισμένοι.

β) τον έλεγχο και την λογοδοσία προς τον ΕΟΜ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων αναφοράς, καθώς και στην παροχή κινήτρων προς τα νοσοκομεία

γ) Τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Πιστεύουν στα θεό τα υπόζωα

Γι'αυτό τα όργανα που παίρνουν είναι τα @@ μου.Δυστυχώς μαζί με αυτούς την πληρώνουμε και οι υπόλοιποι.Αν δεν απαλλαγούμε απο το καρκίνωμα που λέγεται θρησκεία δεν σωνόμαστε

KK

Κανενας δε γινεται δωρητης γιατι ειναι γνωστο πως με το παραμικρο σε βγαζουν "εγκεφαλικα νεκρο" για να σου μαζεψουν τα οργανα και να τα μοιρασουν σε οποιον πληρωσει περισσοτερα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

.

πάντως από τους μουσουλμάνους και τους αφρικάνους εμείς έχουμε παραπάνω δότες.

dotes sthn ellada ???asteio

Έλληνες δότες ..αυτό είναι αστείο.. Ένα ελάχιστο ποσοστό είναι δότες και το μεγαλύτερο ποσοστό αδιαφορεί και όταν φτάσει η κακια ώρα τρέχουν και δεν φτάνουν..Μένω αμερική και όταν ελέξουν το δίπλωμα οδήγησης βλέπουν ότι είμαι δότης χωρίς να χρειάζεται καμια άλλη ενέργεια..

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

Απλά, ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ο κόσμος, την ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ...κάποιων!..__________Πως να το κάνουμε; _______Δεν ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ;_______________Πρέπει να δει ΠΡΩΤΑ απτά δείγματα ΠΑΙΔΕΙΑΣ ο κόσμος σε ΒΑΘΟΣ χρόνου από τους λαμβάνοντας και δίδοντας τα μοσχεύματα Ιατρούς (και όχι κάποια ...κουτοπονηριά), γιά ΝΑ ΔΩΣΕΙ!_____________Αλλιώς, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να δώσει!..____________(Εγώ, τα λέω, πολύ απλά πάντα!_________Με ακούνε όμως;).

Μπλα..μπλα..Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Άντε και έδωσε...Οταν ΣΗΜΕΡΑ στην Θεσσαλονίκη μόνο 2 δημόσια χειρουργούν λαπαροσκοπικά για μία πλαστική στο νεφρό...Με τις κλασσικές μεθόδους 20 χρόνια πίσω, 30 εκ. τομή, χειρουργούν όλα τα υπόλοιπα.Μπράβο σε κάποιους γιατρούς που τιμούν με εντιμότητα την επιστήμη τους.Ενώ έχει κλείσει η μονάδα στην Αθήνα του Λαϊκού που είχε φέρει το πρώτο και μοναδικό ρομπότ για την ρομποτική στο Δημόσιο. Αναμενόμενα δεν είναι αυτά τα ποσοστά; Ο Πολάκης ξοδεύει την ενέργεια του αλλού, για το μπλα μπλα το δικό σου,για την υγεία διορίστηκε εξάλλου;

recipient

Τελικά οι χριστιανόπληκτοι καθηγητάδες με τις βιλάρες, θα αποφασίσουν πότε τελικά πεθαίνει το δίποδο που λέγεται άνθρωπος. Όταν επέρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος ο οποίος και πιστοποιείται παγκοσμίως με τα εγκεφαλικά tests, ή όταν επέρχεται ο καρδιακός θάνατος όπως μόνο εδώ ισχυρίζεται η χριστιανοταλιμπανική λατρευτή μας εκκλησία. Όταν όμως επέλθει το δεύτερο τα όργανα είναι λόγο ισχαιμίας, άχρηστα.Γνωρίζουμε ότι τα φράγκα είναι πολλά για να πάτε κόντρα, αλλά προσπαθήστε το.

τηκξηκκ

οι περισσότεροι όμως πεθαίνουν από καρδιακό θάνατο. Τι να κάνουμε, να στεναχωριόμαστε που ο 50 χρονος έπαθε έφραγμα αντί να σπάσει το κεφάλι του και να μείνει μήνες στην ενταντική;;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης