«Εκτέλεση η δολοφονία του Κατσίφα» λέει η πολιτική οργάνωση της ομογένειας «Ομόνοια»

«Εκτέλεση η δολοφονία του Κατσίφα» λέει η πολιτική οργάνωση της ομογένειας «Ομόνοια»

Κατηγορούν ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των «κανόνων ακινητοποίησης», που οδήγησε στον θάνατο του ομογενή, και τα Τίρανα για «ψυχολογικό κλίμα βίας» κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας

katsifas_artheo
Για “εκτέλεση” του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από άνδρες των Ειδικών Δυνάμων της αλβανικής αστυνομίας, χθες το μεσημέρι στο χωριό Βουλιαράτες, κάνει λόγο η πολιτική οργάνωση “Ομόνοια" που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία.

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί ευθέως την αλβανική αστυνομία για μη τήρηση των όσων προβλέπονται για τους “κανόνες ακινητοποίησης”, με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του νεαρού Βορειοηπειρώτη, ενώ παράλληλα κατηγορεί τα Τίρανα για “ψυχολογικό κλίμα βίας” κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως επίσης και μερίδα αλβανικών ΜΜΕ για έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας που εντείνεται τις τελευταίες ώρες.




Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Θλίψη για εκτέλεση Κωσταντίνου Κατσίφα. Ανησυχία για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα μετά το βαρύ συμβάν με την έξαρση ανθελληνικής προπαγάνδας.
Θλίψη και αγανάκτηση είναι τα αισθήματα που χαρακτηρίζουν την ΕΕΜ μετά το θλιβερό τέλος της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην οποία έμεινε νεκρός ο Βουλιαρατινός Κωνσταντίνος Κατσίφας.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι αστυνομικές δυνάμεις παραβλέποντας κανόνες ακινητοποίησης μεμονωμένου ατόμου οδηγήθηκαν στην εκτέλεση του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα συνέβησαν ενώ συνεχιζόταν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ και στην Τελετή Μνήμης στους Βουλιαράτες υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση Ελληνικής και Αλβανικής Κυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι μόνο ζήτημα παραβίασης του βασικού δικαιώματος του ανθρώπου, αυτό της ζωής. Είναι το όλο ψυχολογικό κλίμα βίας που συντελείται εις βάρος της ΕΕΜ.
Ελπίζουμε το όλο ανθελληνικό κλίμα που προπαρασκευάζονταν προπαγανδιστικά απ’ την ώρα του πρώτου διαξιφισμού του συγχωρεμένου με την τοπική αστυνομία, οι εκκλήσεις άμεσα ανθελληνικών κομμάτων και οργανώσεων, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια αλλαγής πολιτικής ατζέντας στα Τίρανα να μην ήταν λόγοι που επηρέασαν τη συμπεριφορά των δυνάμεων που κατέφθασαν απ’ την πρωτεύουσα.
Το μήνυμα προς την εδώ διαβίωσα ΕΕΜ και τους εκατοντάδες φιλοξενούμενους σήμερα απ’ την Ελλάδα είναι δυστυχώς δυσάρεστο.
Εμείς όμως στην ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι δεν θα πτοηθούμε στην καταγγελία της αδικίας απ’ την ασφυκτική πίεση που ασκείται απ’ τα ΜΜΕ λειτουργώντας δυστυχώς ως βενζίνη στη φωτιά.
Συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου! Ο Θεός να τον συγχωρεί και αναπαύει στους ουρανούς!»

katsifas_ekproswpos_omologia_mitera_makett



Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το θύμα -λόγω και της χθεσινής εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940- είχε υψώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας που βρισκόντουασαν στο χωριό, προφανώς για λόγους ασφαλείας της τελετής στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου, επιχείρησαν να κατεβάσουν τη σημαία προκαλώντας την αντίδραση του Κατσίφα που φέρεται να διαπληκτίστηκε μαζί τους. Όταν αυτοί τον απείλησαν, πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε με ενα καλασνικοφ -που κατείχε παράνομα- και άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στο αέρα. Μία άλλη εκδοχή θέλει να το κάνει προκειμένου να τιμήσει τους Έλληνες νεκρούς του 1940-1941. Αποτέλεσμα ν' ακολουθήσει άγριο κυνηγητό και καταζητησή του απο την στυνομία για αρκετές ώρες. Παράλληλά έφτασαν στο χωριό, επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις απο το Αργυρόκαστρο, που ξεκίνησαν τους ελέγχους μέσα και έξω απο τους Βουλιαράτες. Η αστυνομία εισέβαλλε στην κατοικία του θύματος, αναζητώντας τον, ασκώντας βία στα συγγενικά του πρόσωπα σύμφωνα με καταγγελίες. Τελικά τον εντόπισαν το μεσημέρι σε μια εγκαταλελειμμένη δεξαμενή στα υψώματα επάνω απο το χωριό με τραγική κατάληξη λίγο αργότερα τον θανατό του από σφαίρες που δέχτηκε στο κεφάλι και στο στήθος.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας

epixeirhsi-1
epixeirhsi-2




Μιλώντας στο protothema.gr ο πρώην πρόεδρος της πολιτικής οργάνωσης “Ομόνοια" κ. Λεωνίδας Παππάς, αναφέρθηκε στις δύο εκδοχές για τον θάνατο του 35χρονου ομογενή. “Η πρώτη λέει ότι η αλβανική αστυνομία του είπε να παραδοθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε και παράλληλα πυροβολούσε και όταν του τελείωσαν οι σφαίρες βγήκε έξω φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα» και φαίνεται να επιλέγει το θάνατο χωρίς να παραδίνεται. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή οι Αλβανοί αστυνομικοί να τον εκτέλεσαν επί τόπου και θέλοντας όμως να φανεί ως συμπλοκή πυροβολούσαν μόνοι τους για να φανεί ότι υπήρξε συμπλοκή. Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια” δήλωσε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας ο Κατσίφας στις 10:00 το πρωί της Κυριακής πυροβόλησε στον αέρα στο χωριό Βουλιαράτες, κατά τη διάρκεια της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων. Από τα πυρά του 35χρονου δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, όμως τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ.
Μερίδα αλβανικών ΜΜΕ απο χθες το μεσημέρι, επιχειρούν να παρουσιάσουν το θύμα ως “εξτρεμιστή” ακροδεξιό, μέλος της Χρυσής Αυγής. Ισχυρισμοί που απορρίπτονται απο γνωστούς και φίλους του άτυχου Κατσίφα, που διακρινόταν για τις παθιασμένες πατριωτικές αντιλήψεις και ανησυχίες του για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως αποτυπώνεται και στις αναρτήσεις του στα social media.

katsifas-anartisi
katsifas-anartisi-2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης