Έχασε την ιθαγένεια γιατί δεν απάντησε στην ερώτηση «σε ποιο κόμμα ανήκει ο Τσίπρας»

hfhbjw

Πλήρωσε 700€ παράβολο για να περάσει από επιτροπή προκειμένου να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα, όμως κατά την εξέταση δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα της

Η Έτλεβα Χαλκιώτης ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία το 1997, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όπως άλλωστε έκαναν κι άλλοι συμπατριώτες της. Στην Ελλάδα ήρθε, όπως λέει η ίδια, νόμιμα, δηλαδή ως κάτοχος πράσινης κάρτας. Ήταν μάλιστα μια απ’ τους πρώτους που κατάφερε να την εξασφαλίσει.

Ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ως καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού και πριν απο 16χρόνια γνώρισε έναν συμπατριώτη μας, ηλεκτρολόγο στο επάγγελμα, τον οποίο και παντρεύτηκε. Σημερα μια κόρη, 16 ετών η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα ενώ η Έ.X ειναι μητέρα δυο ακόμη παιδιών από τον πρώτο της γάμο με Αλβανό υπήκοο.

Στην πορεία, σπουδάζοντας σε σχολή κομμωτικής και δουλεύοντας για αρκετά χρόνια ως κομμώτρια, κατάφερε πέρυσι να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο στην Αγία Παρασκευή, στο οποίο απασχολούνται Έλληνες υπάλληλοι.

Η ίδια δε, μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά και έπειτα από τόσα χρόνια στη χώρα μας, αισθάνεται Ελληνίδα.

Ωστόσο, το κράτος έχει διαφορετική γνώμη. Η Έ.Χ δεν κατάφερε να πείσει την Επιτροπή Πολιτογράφησης, άσχετα αν στο έγγραφο της εισήγησης αναφέρεται ότι και ομιλεί καλά την Ελληνική γλώσσα αλλά και πως είναι σύζυγος Έλληνα πολίτη καθώς και γονέας ημεδαπού.

Όπως εξηγούν τα μέλη της Επιτροπής, από τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις τους, προκύπτει ότι η Έ.X δεν γνωρίζει επαρκώς την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας.

«Επίσης θεωρείται ότι οι γνώσεις της σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας είναι ανεπαρκείς, χωρίς να διαπιστώνεται βούληση συμμετοχής στις κοινωνικές εξελίξεις» αιτιολογώντας την αρνητική εισήγηση τους στο αίτημα για την πολιτογράφησης της Έ.Χ

Η νέα επιχειρηματίας, η οποία επέμενε εξαρχής να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό για να πάρει την ιθαγένεια καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο παράβολο των 700 ευρώ και όχι χρησιμοποιώντας τις πλάγιες οδούς με την βοήθεια των παράνομων κυκλωμάτων νομιμοποίησης αλλοδαπών, όπως κάνουν πολλοί άλλοι, υποστηρίζει ότι ο λόγος που την «κόψανε», αφορά στο ότι δεν κατάφερε να απαντήσει σε δυο εύκολες ερωτήσεις.

Ποιες ήταν αυτές;

Η ίδια θα πει: «Αφού είχα δεχθεί διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, μου έκαναν και κάποιες ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δεν σας κρύβω ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας είχα αρκετό άγχος, δεδομένου ότι είχα απο πάνω μου τέσσερα άτομα που μου έκαναν διαρκώς ερωτήσεις. Κάποια στιγμή λοιπόν με ρώτησαν, από πόσους βουλευτές απαρτίζεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απάντησα λανθασμένα, 200 ενώ είναι 300. Μετά, με ρώτησαν σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ στο κομμωτήριο έχουμε κάνει με τις πελάτισσες μας άπειρες συζητήσεις και για τον πρωθυπουργό και για την γενικότερη πολιτική κατάσταση την δεδομένη στιγμή σάστισα απο το άγχος και άργησα να απαντήσω. Όμως αυτό δεν με κάνει λιγότερο Ελληνίδα απ’ όσο αισθάνομαι. Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στο κράτος, είμαι παντρεμένη 16 ολόκληρα χρόνια με Έλληνα και έχουμε μαζί μια κόρη που γεννήθηκε εδώ και φέτος τελειώνει το σχολείο. Δικαιούμαι ή όχι λοιπόν να πάρω την ιθαγένεια;» διερωτάται.

Τώρα η Ε.Χ δεν έχει παρά να καταθέσει ένσταση εντός 15 προσεχών ημερών, όπως ορίζει ο Νόμος και να ζητήσει να επανεξεταστεί το αίτημα της. Νιώθει απογοητευμένη, όμως δεν πρόκειται να το βάλει κάτω ωσότου καταφέρει να πολιτογραφηθεί ως Ελληνίδα πολίτης.


Η Αλβανίδα ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου Έ.Χ που ζητάει να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα


doc1
doc2

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (162)

Ilmessengero

Εγώ στο UK πέρασα ολόκληρο τεστ με τα ήθη και έθιμα της χώρας και συνέντευξη για να δουν πόσο καλά μιλάω. Και οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολιτικη. Πχ πόσους βουλευτές έχει το κοινοβούλιο της Σκωτίας....κτλ κτλ. Αυτή το λέει μόνη της ότι δεν μιλά καλά ελληνικά και δεν ξέρει ούτε πόσους βουλευτές έχει η Βουλή μας... καλά την κόψανε.

Οτι να ναι

Η ίδια δε, μιλάει πολύ καλά ελληνικά . Μάθε να διαβάζεις σωστα..πέρασες και το αγγλικο τεστ τρομάρα σου

Mπαμπης

Ιθαγένεια δεν μπορεί να πάρει όσες απαντήσεις και να δώσει! Ιθαγένεια ως λέξη ετυμολογικά χτυπάει απευθείας στο γένος. Και το γένος της είναι Αλβανικό. Μπορεί όμως κάλλιστα να πάρει υπηκοότητα!

1/11/18

Οταν στις επιτροπες τα μελη ειναι νουμερα δεν περιμενεις και κανενα αποτελεσμα. Διορισμενοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ειναι.

Γιαννα

Αν κάναμε την ίδια ερώτηση σε έλληνα πολίτη δεν ειμαι σίγουρη οτι όλοι θα ήξεραν την απάντηση, αν και έχω βρεθεί σε παρέα που είχαν άγνοια για βασικά ζητήματα πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Το 1997 την πράσινη κάρτα πως την είχε αποκτήσει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν μπόρεσε να απαντήσει σε τέτοιες απλές ερωτήσεις. Δεν της αξίζει η ιθαγένεια. Το ότι πληρώνει φόρους δεν έχει να κάνει με την ιθαγένεια. Κάθε άτομο άσχετα από την εθνικότητά του οφείλει να πληρώνει φόρους αφού δραστηριοποιείται στη χώρα. Ο κάθε δημοσιογράφος που κάνει τα ρεπορτάζ καλό θα ήταν να τα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και να ερευνά. Έχω βαρεθεί να διαβάζω ανεδαφικά πράγματα και αφοπλισμένες βόμβες. Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι οι αναγνώστες διαθέτουν πολύ περισσότερο μυαλό από το κατευθυνόμενο δικό τους. Η δημοσιογραφία πλέον έχει ξεπέσει !!!! Ντροπή!!!

Μαρία

συμπάσχω με το δράμα της κυρίας, μπράβο που κατάφερε τόσα πράγματα σε ένα ξένο για αυτήν τόπο, κατάφερε να παντρευτεί, να κάνει παιδιά και να ανοίξει επιχείρηση, στην πραγματικότητα χωρίς την υπηκοότητα η ζωή εδώ είναι ανυπόφορη, αρχικά αν έχεις ξενικό επίθετο που αποτελείται από 3 συλλαβές και πάνω δεν είναι σε θέση κανένας, ειδικά στο δημόσιο, να το γράψει σωστά ή να το διαβάσει, εγώ που ήρθα (έχοντας γονείς Έλληνες εξωτερικού) όσο ανέμενα την απόφαση για την λήψη ιθαγένειας (πάνω από 13 χρόνια) δεν μπορούσα να πάρω μέρος σε κανένα δημόσιο διαγωνισμό και το πτυχίο έμεινε στο ράφι, μια και μοναδική σχέση που είχα με τον Έλληνα αξιωματικό διαλύθηκε γιατί δεν θα παντρευόταν ποτέ μια αλλοδαπή, δεν μπορούσα να αγοράσω ένα αξιοπρεπές ακίνητο γιατί έχει τεράστιο φόρο και πολλά άλλα..καθημερινά .. που δεν περιγράφονται.. ρατσιστικά σχόλια από ανθρώπους που κατά κανόνα δεν κατάφεραν τίποτα και το μοναδικό τους κατόρθωμα είναι το ότι κάποτε γεννήθηκαν σε αυτή την χώρα από δύο ανθρώπους που ήταν Έλληνες ..

Γιώργος

Λυπάμαι που θα στο πω, αλλά δεν είναι αποστολή της Ελλάδας να σου επιλύσει προσωπικά σου προβλήματα, όπως το να λάβεις μέρος σε διαγωνισμούς για το δημόσιο ή να αγοράσεις ακίνητο. Αν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, μέσω της σχετικής διαδικασίας, ότι έχεις ελληνική συνείδηση και ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ βλέπεις την Ελλάδα ως νέα σου πατρίδα και την αγαπάς και την πονάς, τότε πολύ ευχαρίστως και την υπηκοότητα να πάρεις και σε διαγωνισμούς να συμμετάσχεις και όλα τα υπόλοιπα. Αλλά αν βλέπεις την Ελλάδα καιροσκοπικά, μόνο και μόνο για να βρεις μια δουλειά ή ν'αγοράσεις ένα ακίνητο, τότε λυπούμαι, αλλά δεν αξίζεις να γίνεις Ελληνίδα, ούτε εσύ, ούτε κανένας άλλος που σκέπτεται έτσι.

Μετοικος

Η κυρια δημοσιως ομολογει την ανεπαρκεια της σχετικα με την Ελληνικη πραγματικοτητα συνεπως ΚΑΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ για την απορριψη της αιτησης της .Εξαλλου μια ερευνα στο καθεστως πολιτογραφησης αλλων χωρων (πολλες απο τις οποιες διαφημιζονται και ως πολυπολιτισμικες κλπ ) θα της αποδειξει οχι μονο το ποσο ΧΥΜΑ ειναι η Ελληνικη διαδικασια αλλα και το ποσο ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΣΗΣ σε αλλες χωρες(πολες φορες μπορει να οδηγησει σε απελαση) ....Θα ηταν λοιπον σκοπιμο ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ και ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και να ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ μολις νιωσει ετοιμη ...αντι να επιτιθεται ΔΗΜΟΣΙΑ στην χωρα που κατα δικη της ομολογια και την φιλοξενει και της προσεφερε αρκετα πραγματα και δυνατοτητες που η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ(??) Αν παρ ολα αυτα θεωρει την χωρα και την Νομοθεσια μας ΚΑΚΗ μπορει καλλιστα να διατηρησει την αδεια διαμονης λογω γαμου με Ελληνα Υπηκοο και αν και αυτο ειναι Αβασταχτο για την ιδια να επιστρεψει στην Πατριδα της ή σε οποιο αλλο κρατος εχει νομοθεσια και διαδικασιες τηες αρεσκειας της...(αν και μαλλον θα δυσκολευτει ) Και παραφραζοντας τον Αυστραλο Πρωθυπουργο να θυμισω προς οσους φιλοξενουμενους στη χωρα μας δυστροπούν με τον τροπο ζωης μας τα εθιμα ,τα ηθη μας , την θρησκεια μας «»Εάν ο Θεός μας σας ενοχλεί, τότε σας προτείνω να σκεφτείτε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη!»...αν λοιπον η Χωρα μας σας ενοχλει προτεινω να επισκεφτειτε καποιο αλλο μερος του Πλανητη

Ακριβως!!

Εδώ στην Αυστραλία πάντως αν κόπεις εκτός από απέλαση, σου κάνουν φάλαγγα, σου βγάζουν τα νύχια , σε βιαζουν και μετά σου λένε go back to your country!!

Γιώργος

Πες τα χρυσόστομε! Γιατί πολλοί το θεωρούν αυτονόητο και δεδομένο, ότι επειδή έκαναν έναν γάμο και άνοιξαν και μια δουλειά δική τους και "πληρώνουν φόρους" (λες και δεν είναι υποχρέωσή τους να πληρώνουν φόρους!) έχει υποχρέωση η Ελλάδα να τους κάνει αυτομάτως Έλληνες, έστω και αν δεν ξέρουν τα στοιχειώδη για τη χώρα (π.χ. σε ποιο κόμμα ανήκει ο Πρωθυπουργός). Ας πιάσει όποιος θέλει, να αναζητήσει τις διαδικασίες με τις οποίες δίνει υπηκοότητα η Ελβετία και μετά να ξανατολμήσει να μιλήσει για τη "δύσκολη και απαιτητική" Ελλαδίτσα. Αμάν πια!

όλοι μέσα στην περιοχή για το κόρνερ

Το να τρέχει στα ΜΜΕ για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της, δεν την τιμά καθόλου και είναι ως γεγονός από μόνο του αιτία απορρίψεως. Για τις δολοφονίες Ελλήνων από το καθεστώς των διαδόχων του Χότζα πώς και δεν την ρώτησαν;...

Μα εδώ ...

... θα έπρεπε να συζητάμε αν 10 βίζες το χρόνο διάρκειας λίγων μηνών θα ήταν πολλές για τους αλβανούς και αυτοί τους επιτρέπουν να δίνουν εξετάσεις για να πάρουν υπηκοότητα;;;;;;;;;;

thanasis

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω για ποιο λόγο κάποιος να ζητά να πολιτογραφηθεί σαν Έλληνας; Η κυρία είναι Αλβανίδα, το τι μένει στην Ελλάδα και έκανε μαζί με έναν Έλληνα ένα παιδί αυτό δεν την καθιστά ηθικά αλλά και ουσιαστικά Ελληνίδα. Έλληνας γεννιέσαι Δεν γίνεσαι.

Σοφία

Αν εισαι όμως ποδοσφαιριστης μια χαρά γίνεσαι Ελληνας και ας μην εισαι

...

Ή μπορεί και να καταντάς.

Spiros

Πολύ σωστά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης