Η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής έχει απλωθεί στα τρία χιλιόμετρα - Εκκενώθηκε ο Κάμπος

Η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής έχει απλωθεί στα τρία χιλιόμετρα - Εκκενώθηκε ο Κάμπος

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη - Στην περιοχή επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα , 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα βοηθητικό ελικόπτερο συντονισμού - Στα 7 μποφόρ οι άνεμοι

fwtianewarthro
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα  (στις 05:40) σε πευκοδάσος στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Λίγα λεπτά μετά μια το μεσημέρι της Πέμπτης και οι φλόγες της πυρκαγιάς εκτείνονται στα τρία χιλιόμετρα. Η Πυροσβεστική έχει αυξήσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς. Στην επιχείρηση μετέχουν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα (βυτιοφόρα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού), 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, ενώ ένα βοηθητικό ελικόπτερο συντονίζει τα εναέρια μέσα.  Tο έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και φτάνουν κατά διαστήματα τα 7 μποφόρ.  


Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την εκκένωση της Σάρτης 

Η φωτιά κινείται παράλληλα προς τον οικισμό της Σάρτης, ενώ είναι εκτός ελέγχου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν στην περιοχή. Πριν λίγο, οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές του οικισμού, πάνω από το υδραγωγείο. 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στο σημείο, δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για την εκκένωση του οικισμού. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τους καπνούς, έχουν εγκαταλείψει το χωριό. 

Στο σημείο της Σάρτης επιχειρούν επιχειρούν τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, δεκάδες οχήματα, υδροφόρες του δήμου, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές, που προσπαθούν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Κρίσιμη η κατάσταση

Για την πυρκαγιά συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ορισμένες κατοικίες που βρίσκονται σε πιο ορεινές περιοχές, ενώ ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.


Τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί από νωρίς το πρωί, ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι εάν χρειαστεί εκκένωση, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

« Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιχάλης Σπανός, σημειώνοντας ότι 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτρο ελήφθη λόγω των πυκνών καπνών που είχαν σκεπάσει την περιοχή. 

Κλείσιμο
xalkidiki2
xalkidiki1
xalkidiki5
xalkidiki4
xalkidiki3



Πνιγμένη στον καπνό η Σάρτη

Προς το παρόν, η Σάρτη είναι πνιγμένη στον καπνό, οι κάτοικοι βρίσκονται στον δρόμο και παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Μετά από μερικές ώρες διακοπής της ηλεκτροδότησης, αυτή αποκαταστάθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εικάζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτώση ενός δέντρου πάνω σε στύλο της ΔΕΗ.





pirosv_sithonia


Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.


φωτιά Σιθωνία 1

φωτιά Σιθωνία 2


Φωτιά Σιθωνία 2


Πληροφορίες ανέφεραν νωρίς το πρωί  ότι στον οικισμό της Σάρτης υπήρξε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν λειτουργούσε η κινητή τηλεφωνία. Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο xalkidikinews.gr, δόθηκε εντολή από την πυροσβεστική να εκκενωθούν τα σπίτια και οι εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται από την πάνω πλευρά του δρόμου στον οικισμό Σάρτη, προς το δάσος, ενώ η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Σάρτης.

«Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπως ανέφερε στο "Πρακτορείο FM"» το πρωί ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη [...], Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας», ανέφερε νωρίτερα.
fwtia5
fwtia4


Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, μετά τις 11 το πρωί, από τον γραμματέα του αντιδημάρχου Σιθωνίας έχει επανέλθει το ρεύμα στην περιοχή.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός της Σιθωνίας από τη διασταύρωση της Βουρβουρού μέχρι και τη διασταύρωση της Συκιάς.





xalksd1
xalksd2
xalksd5


fwtia3
fwtia2
fwtia1

fire3
fire2
fire1





Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ - xalkidikinews.gr

Δείτε βίντεο: Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Σιθωνία Χαλκιδικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης