Περιμένουν «έφοδο» μεταναστών στον Εβρο

metanasrt_arthros1

Κάνουν «δοκιμές» και κλείνουν ξαφνικά τους δρόμους - Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες - Πολλοί από αυτούς -περισσότεροι από εκατό- έχουν συλληφθεί και απελαθεί - Η Αγκυρα «άνοιξε» τον Εβρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον τεράστιο πρόβλημα

Με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά να συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, παράλληλα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η διακίνηση παράνομων μεταναστών μέσω των χερσαίων συνόρων στον Εβρο καθώς αυτά αποδεικνύονται ακόμα πιο τρύπια και από τα θαλάσσια. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχουν διακοπεί οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, οι Τούρκοι έχουν αφήσει τα σύνορα αφύλαxτα.


Αποτέλεσμα της μη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων από τους Τούρκους, τα κύματα μεταναστών πλημμυρίζουν την Ελλάδα. Παρά τα σχετικά διαβήματα από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα προς την Αγκυρα, η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι σχεδόν ωθούν μετανάστες προς δυσμάς, ενώ η πλημμελής φύλαξη της ελληνικής πλευράς των συνόρων διευκολύνει την παράνομη είσοδο. Μέρα μεσημέρι μπορεί να δει κανείς δεκάδες μετανάστες να περπατούν κατά μήκος της Εγνατίας με σκοπό να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, το 2016 πέρασαν από τον Εβρο 3.300 άνθρωποι, το 2017 5.500 και το 2018 (ως τώρα) περίπου 12.000. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί η πληροφορία ότι μισό εκατομμύριο Αφγανοί βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, προερχόμενοι από Ιράν και Ιράκ, με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Η άτυπη απόσυρση των τουρκικών αρχών ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα όποιος το επιθυμεί να μετακινείται ελεύθερα στην περιοχή. Ανθρωποι, κρυμμένοι μέσα σε χωράφια, έχουν περάσει τον ποταμό Εβρο και κατευθύνονται πεζοί προς την ενδοχώρα. Ανάμεσά τους έγκυοι. Περιμένουν το όχημα που θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο τμήμα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό Εβρου.

evr1


Κάθε καρυδιάς καρύδι

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτοί που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οικονομικοί μετανάστες. Υπάρχει μάλιστα αυξημένος κίνδυνος το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα να περιλαμβάνει και μαχητές του ISIS. Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δεν χαρακτηρίζεται από αντιμουσουλμανικά αισθήματα, δήλωσε ότι «υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές».

Τους φόβους αυτούς ήρθε να επιβεβαιώσει και η περίεργη υπόθεση του Αφγανού που συνελήφθη. Πρόκειται για δραστήριο τζιχαντιστή που βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ελληνικών -και όχι μόνο- αρχών για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στον άνδρα είχε απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία και παράλληλα βρισκόταν υπό παρακολούθηση στην Κροατία, ενώ φέρεται να είχε παρουσία τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Η σύλληψή του μάλιστα έγινε με άλλη αφορμή. Συγκεκριμένα, όταν πήγε στο ΚΤΕΛ να βγάλει εισιτήρια για συμπατριώτες του που είχαν περάσει τον ποταμό Εβρο στην περιοχή του Διδυμοτείχου - μάλιστα τους προμήθευσε και με πλαστά διαβατήρια!

Κοινό μυστικό αποτελεί ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς -και όχι μόνο- έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες του ISIS. Τζιχαντιστές ή άνθρωποι που σχετίζονται με αυτούς έχουν μπει στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Κάποιοι από αυτούς, δε, έχουν συλληφθεί και απελαθεί. Μιλάμε συνολικά για πάνω από εκατό περιπτώσεις.

Μέχρι πρότινος η προσοχή των αρχών ασφαλείας ήταν εστιασμένη στα νησιά του Αιγαίου. Οι τελευταίες αναφορές, όμως, συνθέτουν το ανεξέλεγκτο τοπίο της παράνομης μετανάστευσης στον Εβρο.

Σε απόρρητα ενημερωτικά δελτία που συντάσσουν κάθε εβδομάδα οι αρχές ασφαλείας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- και αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Η συλλογή πληροφοριών από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς στις δομές φιλοξενίας, εντάθηκε μετά την άνοιξη του 2017. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχόμενων αλλοδαπών (σε Εβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρησμένα στη βάση δεδομένων των αμερικανικών αρχών.

evr2


Οι συλλήψεις αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας είναι καθημερινό φαινόμενο. Η περιοχή έχει εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο δράσης κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες συλλήψεις διακινητών από τις ελληνικές διωκτικές αρχές - 30 μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Κυκλώματα Βουλγάρων, Σκοπιανών και Αλβανών κυριαρχούν στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους πολλές φορές καταφέρνουν να οδηγήσουν με λεωφορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αλλες φορές πρόκειται για ανήλικα άτομα τα οποία μεταφέρουν μετανάστες με αυτοκίνητα ενώ δεν διαθέτουν καν δίπλωμα. Ο απολογισμός των δυστυχημάτων είναι επίσης τραγικός. Τα κυκλώματα των διακινητών, πάντως, είναι αδυσώπητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το φονικό τριών γυναικών στον Εβρο. Εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστριες οι οποίες θανατώθηκαν από το χέρι διακινητή, ίσως γιατί δεν πλήρωσαν μεταφορικά.

Μπλόκα και καταλήψεις

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο. Εκατοντάδες μετανάστες που λίγη ώρα νωρίτερα είχαν διέλθει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέκλεισαν την εθνική οδό δημιουργώντας φράχτη με τα σώματά τους. Εκλεισαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να περάσει.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε περίπου από τις 6 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητός όταν στρατιωτικοί κατευθύνονταν προς το στρατόπεδο της Καβύλης, το οποίο δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν από τον κανονικό δρόμο και έπρεπε να κάνουν επιπλέον χιλιόμετρα αναζητώντας δίοδο από άλλον κόμβο.

Το απίστευτο περιστατικό επαναλήφθηκε, ενώ ανάλογα έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έλειψαν πάντως οι μικρής κλίμακας εντάσεις με διερχόμενους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή τους από το οδόστρωμα. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για ασκήσεις προσομοίωσης ασύμμετρης επίθεσης και παρεμπόδισης της κίνησης του Ελληνικού Στρατού στον Εβρο από αλλοδαπούς, προβληματίζει η νέα τακτική των μεταναστών να αποκλείουν επί μακρόν πολίτες και στρατιωτικούς, καθώς αποκλείστηκε το στρατόπεδο.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες υπήρξε παρόμοιο περιστατικό. Εκατόν πενήντα μετανάστες που οδηγήθηκαν σε φυλάκιο το κατέλαβαν! Το αίτημα και στις δύο περιπτώσεις ήταν κοινό: ζητούσαν να τους παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο και έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν αλλού. Σύμφωνα με ερμηνεία υπηρεσιακού παράγοντα, πρόκειται για υποκινούμενη τακτική, η οποία έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στην Τουρκία, εφόσον η είσοδός τους είχε πραγματοποιηθεί ομαδικά.

evr3


Εκτός συμφωνίας ο Εβρος

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Εβρος δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών που έγινε μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό λίγο πολύ σημαίνει ότι όσοι περνούν τα σύνορα θα μείνουν εδώ. Οι περισσότεροι μάλιστα βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάληψη κτιρίου στην οδό Γιαννιτσών, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης, αλλά σήμερα έχει την ίδια εικόνα που παρουσίαζε επί μήνες. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος ως προς το ποιοι και πόσοι διαμένουν.

ΣΧΟΛΙΑ (64)

Η πλάκα είναι

ότι όλοι εμείς πρέπει να περνάμε από εξονυχιστικους ελέγχους στα αεροδρόμια όταν ταξιδεύουμε...μεγάλη αδικία. Η παράνομη είσοδος και η απέλαση για αυτούς δεν ισχύει ;Ένα καράβι από Πειραιά με όλους μέσα για Αλγερία η Μαροκο η Συρία στα αντίστοιχα λιμάνια.

Έλλη

ο στρατός κατοχής εν δράσει

300

Δείτε την σκηνή με τον Gerard Butler όταν τρίζει το έδαφος και λέει battle formations. Ο νοών νοείτω.

Κάνω ότι κοιμαμαι

Ζζζζζζζζζζζζ

Μ.

Όταν κάνουμε εκπτώσεις στην ηθική, στη συνείδηση, στην πίστη μας σαν λαός αυτά παθαίνουμε.

Βαλτε ενα κοτετσόσυρμα

Στα συνορα να κανουμε δουλεια.Εξαλλου δεν περισσευει για να φτιαξουμε τοιχο.Πρεπει να βγουν και οι μιζες απο την κατασκευη του. Τετοιο κοτετσαριό που ειμαστε.

Φωτης

Ελεος! Κλειστε επιτελους τα συνορα. Ο Σαλβινι στη Θαλασσα. Και οι Ισπανοι με το τειχος στο Μαροκο εδειξαν πως κλεινουν τα συνορα. Ολες οι ευρωπαικες χωρες ανεξαρτητου κυβερνησεως τα εχουν κλεισει επειδη αλλιως κινδυνευει η υπαρξη των ιδιων των κοινωνιων τους με αυτους τους αγριανθρωπους.

Παρατηρητης1

Το γράφω καἰ το ξαναγράφω οτι λένε τα ΜΜΕ είναι μπούρδες, προσφυγες, μετανάστες τωρα γίνανε οικονομικοί μετανάστες ολοι αυτοί είναι στρατός εισβολέων με νόμιμα μέσα. Πάρτε παράδειγμα χώρες πού αυτή τη στιγμή γίνονται σφαγές Χριστιανων από Μουσουλμανους καί μη αναφέρει κανείς γνωστός για Σταυροφοριες πιο πολλούς ¨Ελληνες σφάξανε παρά Μουσουλμάνους. Βλεπε 4η Σταυροφορια.

@

Η (αναρχο)αριστερά με τις ιδεοληψίες της μετέτρεψε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, από όλες τις απόψεις. Η δημοκρατία και οι θεσμοί καταρρέουν από την κατάχρηση δικαιωμάτων (αναρχία). Μόνο αν σταλεί η (αναρχο)αριστερά στο φυσικό της χώρο, δηλαδή στο περιθώριο, μονό τότε θα αρχίσει η ανόρθωση της χώρας.

ΒΑΓ

τι σημαινει ¨δράση κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης¨?? οι αγαπημενοι μας προσφυγες διακινουνται παρανομα ?? μηπως γινατε ρατσιστες και προσφυγοφοβικοι?? οσο για τον στρατο που του κλεινουν το δρομο, κανουν και αυτοι οτι κοιμουνται!! εξαλλου σοση εκπαιδευση κανουν απο το 2015 στην εξυπηρετηση των προσφυγοπουλων !! σιτιση, καθαριοτητα κτλ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giovan_2

Σε ηλικία 5,5 ετών, ο Γιόβιτσα που είχε χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο της Βοσνίας φιλοξενήθηκε από οικογένεια στην Καβάλα- Στα 30 του, δάσκαλος πλέον, με διαβατήριο τη μνήμη του και μια ξεθωριασμένη φωτογραφία  ξαναβρήκε αυτούς τους ανθρώπους για να ανταποδώσει τη φιλοξενία