Eurostat: Πάνω από 1 στους 3 Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας

Eurostat: Πάνω από 1 στους 3 Έλληνες ζει σε συνθήκες φτώχειας

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε συνθήκες ένδειας ζει το 21,1%, ενώ αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της ανεργίας είναι το 15,6% των οικογενειών

crisis01-mesa
Πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους πέντε στην ΕΕ ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με βάση τα στοιχεία του 2017, που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Στην Ελλάδα, το 34,8% του πληθυσμού βρέθηκε το 20187 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους, έναντι 28,1% το 2008. Την ίδια ώρα, στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2017 στο 20,3% (113 εκατ. άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%).

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Στη χώρα μας, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 20,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 21,1%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 15,6% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 16,9%, 6,9% και 9,3%.

Πότε ένας άνθρωπος θεωρείται ότι ζει σε κατάσταση φτώχειας

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει "κανονική δουλειά").


social_poverty_1


Σε χειρότερη κατάσταση μόνον η Βουλγαρία και η Ρουμανία

Πάντως, η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο των σχετικών δεικτών, καθώς σε χειρότερη κατάσταση βρίσκεται μόνον η Βουλγαρία (38,9%) και η Ρουμανία (35,7%).

Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (12,2%), η Φιλανδία (15,7%), η Σλοβακία (16,3%), η Ολλανδία (17%), η Σλοβενία και η Γαλλία (17,1%) και η Δανία (17,2%), η Σουηδία (17,7%) η Αυστρία (18,1%)και η Γερμανία (19%).


social_poverty_greece
Κλείσιμο



Η μείωση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης