Ενταφίασαν 573 πεσόντες του '40 – Δεν άφησαν τους συγγενείς τους να παρευρεθούν

pesontes_main01

Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας αναπαύονται πλέον 573 πεσόντες του Έπους του '40 που εντοπίστηκαν σε πρόχειρο τάφο στο Ντραγκότι – Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραστούν, κάτι που περίμεναν επί 78 χρόνια

Συγκίνηση προκαλεί η τελετή ενταφιασμού 573 στρατιωτών και αξιωματικών του Έπους του 1940 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Την ίδια ώρα, συγγενείς των πεσόντων στρατιωτικών διαμαρτύρονται, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραστούν στην τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους.

Ο ενταφιασμός των 573 πεσόντων είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με την εκταφή τους στο Ντραγκότι από πρόχειρο τάφο που ενταφιάστηκαν πάνω από 600 Έλληνες.

Πριν από λίγο καιρό, τα οστά των πρώτων 100 πεσόντων είχαν μεταφερθεί και ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Και σήμερα έγινε η τελετή ενταφιασμού των 573 πεσόντων στο νεκροταφείο στην Κλεισούρα, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και που επί μια δεκαετία έμενε κενό.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, η τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ήταν λιτή και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

«Μας απέκλεισαν από την τελετή» καταγγέλλουν οι συγγενείς

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο», καθώς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων «πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», και ζητά σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση».


Συνεχίζονται οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής


Την ίδια ώρα, οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής πεσόντων στο Έπος του 1940 συνεχίζονται στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, όπως προβλέπεται και στις αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ).

Η επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.
kleisoura_tafi
kleisoura_tafoi3
kleisoura_tafoi4
kleisoura_tafoi5

ΣΧΟΛΙΑ (17)

stp

Αυτές τις μέρες βγήκε στην κυκλοφορία ένα βιβλίο , ΚΟΡΕΑ, ημερολόγιο ενός στρατιώτη του Επαμεινώντα Σχινά, Εκδόσεις Φοίνικα . Έπρεπε να περάσουν 68 χρόνια για να εκδοθεί. Κανένας δεν ενδιαφερόταν. Ένα μεγάλο εύγε στους συντελεστές που δούλεψαν για την έκδοση αυτού του ημερολογίου που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Για τους αριστερούς αυτός ο πόλεμος ήταν εναντίον της δημοκρατίας του ΚΙΜ. Και εκεί στην Κορέα άφησαν τα κόκαλα τους αρκετοί Ελληνες. Ποιός ενδιαφέρθηκε. Βλέπεις άλλα νεκροταφεία συμμαχικών δυνάμεων π.χ. στο Φάληρο και δικά μας μέσα στην Ελλάδα συγκρίνεις και λες είμαστε για τα μπάζα από την εγκατάλειψη των δικών , και την περιποίηση των άλλων. Εμείς τα θυμόμαστε όταν χρειαστεί να πάνε οι επίσημοι για να φωτογραφηθούν. Εμείς ασχολούμαστε με τον Κασιδιάρη, τον Ρουβίκωνα και κάνουμε ήρωες τον Κουφοντίνα, τον Φύσσα , τον Ρωμανό, τον Γρηγορόπουλο. Κρίμα για τα παιδιά που έφυγαν άδικα που ήταν θύματα , τα εκμεταλλεύονταν και τα εκμεταλλεύονται και σήμερα μετά τον θάνατό τους.

40 χρόνια ΕΟΚ

Τελικά εδώ και 40 χρόνια ΕΟΚ τι καλό έκανε στην ελλάδα ? , χρεωκοπία , σύνορα τρύπια,.

Γεώργιος Π.

Για τους "Αριστερούς" δεν έχω αμφιβολίες: ήταν και θα είναι εθνομηδενιστικά παράσιτα! Τί μπορείς να περιμένεις; Απλά, το χειρότερο. Αλλά για τις δεξιές (φιλοπατριωτικές υποτίθεται) κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, τί δικαιολογία να βρεις, για την αδιαφορία, την ολιγωρία, την ανικανότητα, που τους δέρνει ως προς το ζήτημα των πεσόντων; Έλληνες πολίτες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα σύνορα της πατρίδας, πεταμένοι στα αζήτητα, σαν τα κουφάρια άγριων ζώων, στα χωράφια της Αλβανίας για δεκαετίες. Και η ηγεσία του στρατού να καμαρώνει στις παρελάσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου περήφανα, αδιαφορώντας για αυτη την ντροπιαστική εκρεμμότητα! Μήπως τελικά πρέπει να αφαιρέσουμε τον στίχο "απ'τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά" από τον εθνικό μας ύμνο;

Oύτε οι σωροί των νεκρών μας δεν ....μας ανήκουν....

Ανάξιοι ακόμα και για την μεταφορά και ταφή των σωρών των ηρώων μας από την Αλβανία σε Ελληνικό έδαφος ....Κατά τα άλλα "αγωνίζεται" η Κυβέρνηση των Αριστερών για τα "δίκαια"... αιτήματα των Αλβανών(!) που θεωρούν ότι τα σύνορα τους φθάνουν έως την ....Λάρισα!

GeorgeP

Σορός γραφεται και δεν ειναι σωρός Μαθετε επιτελους γραμματικη.

takis

μονο οσοι ειναι πασοκ μπορουν να πανε,και ετσι πρεπει

aris

ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Vagelis

Ο φασισμος των Συριζα-Ανελ. θα σας φτιαξουμε στις εκλογες προδοτες.

Από τη στιγμή που ένα

πολεμικό νεκροταφείο βρίσκεται σε μη φιλική χώρα, το κράτος πρέπει να φέρνει τα οστά των στρατιωτών πίσω στην Ελλάδα. Καθόμαστε να παρακαλάμε τα αλβανά για κάτι τόσο απλό όσο ένα νεκροταφείο. Στο διάολο να πάνε. Τους φέρνουμε πίσω και τελείωσε η κουβέντα. Οι συγγενείς να ζητήσουν να τους παραδοθούν τα οστά.

Ο άνθρωπος πιόνι

Ο ανίκανος Κοτζιάς δεν μπορεί ούτε καν με την Αλβανία να διαπραγματευτεί!!!

Πεοστεκουμενος Ελλην

Άι κομμουνιστικαι δυνάμεις υπό τον αρχιπροδοτη Κοτζά και υπό εντολές Τσιπουρ δεν επέτρεψαν στους συγγενείς των υπέρ πατρίδος θρησκείας και οικογένειας ηρωικων Ελλήνων πεσόντων να παραβρεθούν σε μια τελετή μετά από 78 χρόνια...παρακαλώ το στρατοδικείο απουσίας κυρά τασιας να κρατά σημειώσεις.Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή... Πακι εσύ βολτιτσες με τον Γερμαναρα ρε?

Οξφορδιανος

Προφανώς αγαπητέ όλοι αυτοί οι γνωστοί και όχι άγνωστοι στρατιώτες ήρωες δεν είχαν αριστερό πρόσημο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

bar

Στόχος να «μπει φρένο» σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης αλκοόλ σε ανήλικους, αλλά και να γίνουν δράσεις ευκαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τις βλαβερές συνέπειες, σε παιδιά, οδηγούς και εγκύους

corruption

Η χώρα μας ανέβηκε επτά θέσεις σε σχέση με το 2018 - Η βελτιωμένη κατάταξη αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν το β’ εξάμηνο του έτους, εκτιμά ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας