Κόντρα ΕΣΡ και ΣΚΑΪ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Survivor

Κόντρα ΕΣΡ και ΣΚΑΪ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Survivor

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει εάν για το Survivor απαιτείται ή όχι συναίνεση των γονέων για τα ανήλικα παιδιά τους – Το ζήτημα έχει προκαλέσει κόντρα ανάμεσα στο ΕΣΡ και το ΣΚΑΪ και θα καθορίσει την ώρα μετάδοσης του παιχνιδιού

ste_1
Απαιτείται ή όχι η συναίνεση των γονέων για να δουν οι ανήλικοι στην τηλεόραση την εκπομπή Survivor;

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ που προβάλει την εκπομπή Survivor. Η όποια απάντηση του ΣτΕ θα καθορίσει ουσιαστικά και την ώρα μετάδοσης της εκπομπή Survivor, δηλαδή εάν θα είναι πριν ή μετά τις 9 μ.μ.

Το ΕΣΡ και μάλιστα η Ολομέλεια του (απόφαση 185/2017), επέβαλε στον ΣΚΑΙ την διοικητική κύρωση της «συστάσεως» για παράβαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που αφορούν την προστασία των ανηλίκων.

Η παράβαση του τηλεοπτικού σταθμού του Φαλήρου, κατά το ΕΣΡ, ανάγεται στο ότι «για την παρακολούθηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων (και άλλων παρόμοιων) εκ μέρους των ανηλίκων τηλεθεατών, είναι απαραίτητη η συναίνεση των γονέων τους, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη των σχετικών επιλογών».

Έτσι, κατά το ΕΣΡ, η σήμανση για τα προγράμματα αυτά είναι της «3ης κατηγορίας» και όχι της «2ης κατηγορίας» που επιτρέπει την μετάδοση της εκπομπή Survivor πριν τις 9 μ.μ., έτσι με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η τηλεοπτική νομοθεσία. Ακόμη, το ΕΣΡ αποδίδει στον ΣΚΑΪ ότι «εκ προθέσεως» τέλεσε την διοικητική αυτή παράβαση.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι από το ΕΣΡ ελήφθησαν ενδεικτικά αποσπάσματα από την επίμαχη εκπομπή με αντιδράσεις και διαλόγους των παικτών που κρίθηκαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενή επίδραση στην προσωπικότητα, στην ηθική και πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός επικαλείται στατιστικά στοιχεία τηλεθέασης σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο ανήλικος πληθυσμός ατόμων ηλικίας από 4 έως 14 ετών ανέρχεται στο 1.138.554 και εξ ΄ αυτών παρακολουθούν Survivor το 13%, δηλαδή 148.000 ανήλικοι, ενώ το 87% δεν το παρακολουθεί. Το Survivor είναι παγκοσμίως γνωστό πρόγραμμα οικογενειακής τηλεθέασης (ψυχαγωγία σε συνέχειες), σημειώνει ο ΣΚΑΪ και έχει προβληθεί στη χώρα μας κατά το παρελθόν από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς πριν τις 9μ.μ. χωρίς να υπάρχει κάποια αντίδραση.

Τέλος, υποστηρίζει ο ΣΚΑΙ ότι απόφαση του ΕΣΡ είναι αναιτιολόγητη, πάσχει από πλημμέλειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στις κατηγορίες των προγραμμάτων δεν υπάρχει πρόβλεψη για reality, όπως είναι η εκπομπή Survivor.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης