Διαμαρτυρία προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας

Διαμαρτυρία προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας

Βασικό τους αίτημα είναι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ή σε άλλες πόλεις της χώρας - «Αφγανοί μας απειλούν με μαχαίρια - Ανήλικα παιδιά αυτοτραυματίζονται - Δεν νοιάζεται κανένας για εμάς», λένε στο protothema.gr

prosyges_main01
Σε εξελιξη είναι αυτή την ώρα έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην λεωφόρο Θηβών 196, συγκέντρωση προσφύγων από τη δομή Μαλακάσας, με βασικό αίτημα τη μετακίνησή τους σε κέντρα υποδοχή άλλων πόλεων.

Η κινητοποίηση γίνεται στον απόηχο του πρόσφατου θανάτου ενος πρόσφυγα από μαχαίρι στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας.

Οι περίπου 100 πρόσφυγες, ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα, έφυγαν μετά το συμβάν και περιφέρονται στους δρομους της Αθήνας βρίσκοντας όπου βρουν κάθε βράδυ προσωρινό κατάλυμα.

Βασικό τους αίτημα είναι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ή σε άλλες πόλεις της χωρας.

Απάνθρωπες συνθήκες στη Μαλακάσα: Αφγανοί τους απειλούν με μαχαίρια - ανήλικα παιδιά αυτοτραυματίζονται

Όπως καταγγέλουν στο protothema.grο Αφγανός που φέρεται να δολοφόνησε τον Σύριο πρόσφυγα πριν από οχτω ημέρες μένει ακόμη στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα.
Κλείσιμο
Διαμαρτυρία προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας (1)

Μάλιστα μιλώντας για την ημέρα της δολοφονίας οι ίδιοι άνθρωποι καταγγέλουν πως ο Σύρος πρόσφυγας πριν καταλήξει έμεινε αιμόφυρτος για περίπου τρεις ώρες.

«Μας έλεγαν ότι εμείς έπρεπε να τον παμε στο νοσοκομείο» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Απευθυνθήκαμε στα Ηνωμένα Έθνη, πηγαμε στην Βουλή, κάναμε διαμαρτυρία στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα αλλά κανένας δεν νοιάζεται» αναφέρουν και τονίζουν παράλληλα πως στη Μαλακάσα δεν έχουν σχολεία και δεν υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως εξηγούν: «Κάθε οικογένεια στη Μαλακάσα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι Αφγανοί μας απειλούν με μαχαίρια. Αυτό το παιδί είναι μόλις τεσσάρων ετών και αυτοτραυματίστηκε προσπάθησε να κάνει κακό στον εαυτο της γιατί είδε τον άντρα με το μαχαίρι και φοβήθηκε».
Διαμαρτυρία προσφύγων για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Μαλακάσας (2)

Την ίδια ώρα εξηγούν ότι «οι Αφγανοί μας λένε πως αν δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα στο μέλλον θα σκοτώσουμε εσάς και τα παιδιά σας. Δεν ξέρουμε τι θέλουν από εμάς. Όταν ήρθαμε από τη Μαλακάσα στη Μόρια, οι Αφγανοί μας ξεκαθάρισαν πως δεν μας θέλουν στο κέντρο φιλοξενίας. Έτσι τώρα δημιουργούν πρόβλημα για να μας εκδιώξουν».

Καταγγέλουν ότι η «Μαλακάσα είναι φυλακή» και πως δεν γυρίζουν πίσω. «Θελουμε σπίτια και σχολεία μέσα στις πόλεις» είναι συνθημα των «πλακ ατ» που κρατούν οι γυναίκες πρόσφυγες.

«Δεν μπορούμε να ζούμε για πάντα σε σκηνές και σε κοντεινερς, σε μια περιοχή που δεν έχει συγκοινωνία, νοσοκομεία, υπηρεσίες. Για αυτό θελουμε να πάμε σε σπίτια ή δομές φιλοξενίας μέσα σε πόλεις», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Τέλος σε γραπτή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι «θέλουν τα παιδιά τους να έχουν μέλλον και γι αυτο θέλουν να μάθουν ελληνικά και να μορφωθούν. Θελουμε την ένταξη μας στην κοινωνική ζωή χωρίς διακρίσεις».

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ. Αντιπροσωπεία των προσφύγων και ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ βρίσκονται εντός του υπουργείου όπου θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσα.

prosyges04
prosyges03
prosyges02


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης