LIVE

Κορωνοϊός

Κλείνει το MEGA και με τη σφραγίδα του ΣτΕ

utugyuew

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την απόφαση του ΕΣΡ - Είχε αποφασίσει τον τερματισμό λειτουργίας του επειδή το κανάλι δεν υπέβαλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του μετά τη διακοπή ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών - Πότε θα πέσει το «μαύρο» 

Συνυπέγραψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου την επιβολή του «μαύρου» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς η μη συμμετοχή του στην τελευταία αδειοδοτική διαδικασία αυτόματα είχε ως συνέπεια τον τερματισμό της λειτουργίας του.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με δύο αποφάσεις της (2018-2019) απέρριψε τόσο την αίτηση ακύρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα όσο και 112 εργαζομένων στον εν λόγω σταθμό.

Όλοι ζήτησαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του MEGA, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4496/2017.

Το MEGA από τον Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Στην συνέχεια δεν υπέβαλλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του, ούτε συμμετείχε στηνδιαδικασία χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου». Κατόπιν αυτών το ΕΣΡ αποφάσισε τον τερματισμό λειτουργίας του. Η απόφαση του ΕΣΡ είχε ανασταλεί προσωρινά από το Συμβούλιο της Επικρατείας και σήμερα εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στις αποφάσεις τους, ότι «μετά την εφαρμογή του Ν. 4496/2017 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ' ιδίαν περιστάσεων».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή τους κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Η αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή -συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ-«δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στις προπαρασκευαστικές εργασίες του άρθρου 14Α του εν λόγω νόμου, από τις οποίες ουδόλως προκύπτει ότι ο νομοθέτηςσκοπούσε στην προστασία de facto δημιουργηθεισών καταστάσεων και τούτο ανεξαρτήτως της συνταγματικότητας μιας διάταξης με τέτοιο περιεχόμενο με την οποία απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας του προγράμματος (και της εμβέλειας εκπομπής) των παρόχων».

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων επισημαίνεται ότι «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ' άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) καιδύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».

Έτσι, δεν αντίκειται στην συνταγματική διάταξη το του άρθρου 15 ατομικό ή στις αρχές της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου νόμος που επιβάλλει τον κατά δέσμια αρμοδιότητα τερματισμό της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλήρως τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τέλος, με 4 άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, ANT1 και STAR που τρεφόντουσαν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πότε θα πέσει το «μαύρο» στο Mega

Θέμα χρόνου είναι πλέον να πέσει το «μαύρο» στο Mega μετά την απόφαση του ΣΤΕ για τερματισμό λειτουργίας του επειδή το κανάλι δεν υπέβαλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του μετά τη διακοπή ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός του Οκτωβρίου το κανάλι θα σταματήσει να εκπέμπει οριστικά.

Το ΣΤΕ θα στείλει την απόφασή του στο ΕΣΡ και αυτό με τη σειρά του θα την γνωστοποιήσει στην ΕΕΤΤ και την DIGEA και στη συνέχεια θα διακοπεί το σήμα του.

Η τελευταία πράξη του «δράματος» είναι αυτή που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του. Μόλις εκδοθεί η απόφαση στο αίτημα των τραπεζών για να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα προχωρήσουν εν συνεχεία οι πλειστηριασμοί.

Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο πλειστηριασμός της «πολύτιμης» ταινιοθήκης του καναλιού, για την οποία φυσικά ακούγονται ήδη πολλοί επίδοξοι μνηστήρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (128)

CALLIOPE

ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ EVER!!!! Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ!!! ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ!!! ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙ ΑΥΤΟ!!! Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ 0 ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΟΝΟ ΒΒC, DW ΚΑΙ ΤV5 ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!!! KAI TO ΡΙΚ!!!

takis

Α-Π-Ο-Λ-Α-Υ-Σ-Η

Μεγατσάνελλε της Διαφθοράς

Ξεκουμπίδια, λυσσασμένα Πασόκια του κέρατά.

ΝΑΖΙΣΤΟΣΥΡΙΖΑΙΕ

Πολλά από τα πασόκια που λες έχουν έρθει στο απόκομμα που ψηφίζεις...

dimitri

Το ΣΤΕ και οι υπόλοιποι Τσυριζέοι Παπάδες - Μοδίστρες - Κομμώτριες - Καθαρίστριες - Τζανακόπουλοι - Πινόκιο και σία στον αγύριστο και ακόμα πάρα πέρα.

τέλεια

Επιτέλους πότε θα εξαφανισθεί και από το πρόγραμμα της τηλεόρασης; Την αποστολή του, καταστροφή της χώρας, την εκτέλεσε μία χαρά!! Ξεχνάνε οι ΝΔκράτες τι τους έσερνε; Μόνο όταν ο Αντώνης Σαμαράς πήρε στην κυβέρνηση τους πασόκους άλλαξε το μεγάλο πασοκικό κανάλι και δεν τους "έδερνε".Μην ξεχνάμε ότι μεγαλομέτοχος στο μεγάλο πράσινο κανάλι ήταν και η Goldman Sachs! Τι δεν καταλαβαίνεις?

προς ´γκεκας αθανασιος"

κοψε τα ναρκωτικα..πειραζουν στον εγκεφαλο!

πσοφος στα σκυλια του πασοκ κλπ κλπ

αλλα, μην το κλεισετε ακομη γιατι θελω να δω πως τελειωνει το σηριαλ "2 ξενοι"

ΝΙΚΗ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΛΕΝΕΙ

ΝΑΙ

Συριζούλα αλλά μην ξεχνάς πως και η ερτ θα έχει την ίδια τύχη όταν θα έρθει επάνω ο Κυριάκος! Χαρείτε τις βδομάδες που θα μείνετε επάνω γιατί μετά μαύρο σε βλέπω Νικολο!!!

Τϊ καλά θα ήταν !

Να ήξερες και ορθογραφία !!

Αρης

Αλέξη κλείσ το

Κώστας

Τό μέγκα μέ τήν παραπληροφόριση τού, κρατησε τούς Ελληνες στό βαθύ σκοτάδι γιά τήν χρεωκοπία.Μετά προσπάθησε νά βγάλει λάδι τούς πολιτικούς(κύριους χορηγούς τού καναλιού τους)καί νά φορτώσει τήν ευθύνη στούς..ΔΥ,μικροεπαγγελματίες,αγρότες,απλούς εργαζόμενους,κλπ.Κάτι σάν ΕΡΤ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης